Ο κ.Βενιζέλος μιλώντας στο Σκάι καταρχήν διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε χθες μετά την ψηφοφορία επισήμως η Δημοκρατική Συμπαράταξη περί ουσιαστικής κατάργησης στην πράξη των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου 4339 με τις τρεις τροπολογίες. Υποστήριξε ειδικότερα ότι η αναστολή των διατάξεων που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση το 2016 και αφαιρούσαν την πάγια αρμοδιότητα του ΕΣΡ για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, δεν συνεπάγεται κατάργηση και έκανε λόγο για προσχηματικά τεχνάσματα.
https://www.youtube.com/watch?v=w5N7HYagybg
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η μετατροπή της κρίσιμης διάταξης για το πως λειτουργεί το ΕΣΡ όσον αφορά στον αριθμό και την τιμή εκκίνησης των αδειών σε σύμφωνη γνώμη, είναι μεν μία αρκετά ισχυρή παρέμβαση, δεν είναι όμως η αποκλειστική αρμοδιότητα που λέει το Σύνταγμα και που κατά τη γνώμη του θα αναφέρει και η απόφαση του ΣτΕ.
Στο ερώτημα γιατί τότε τις ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος απάντησε σαφώς ενοχλημένος: “Δεν ψήφισα τίποτα εγώ” και πρόσθεσε “Δε με ρώτησε κανείς”.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είχε ζητήσει να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα για να αποφασίσει συλλογικά για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. “Ήμασταν όλοι στη Βουλή και θα μπορούσε να γίνει η συνεδρίαση και να λάβουν οι συνάδελφοι υπόψη τις απόψεις μου και τις απόψεις άλλων συναδέλφων”, είπε. Σημείωσε ότι δεν ψήφισε ο ίδιος καθώς η ψηφοφορία δεν έγινε ονομαστικά και δήλωσε: “Εάν ήμουν παρών, θα ψήφιζα εναντίον”, καθώς όπως εκτίμησε ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί από το ΣτΕ.
“Θέλησα συνεδρίαση της ΚΟ γιατί είναι άδικο για τον κόπο που κάνουμε, να αγωνιζόμαστε και μετά να δίνουμε μία εντύπωση μεσοβέζικη. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα βρεθούμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά, γιατί αν κάτι πρέπει να διαφυλάξουμε σε ένα κόμμα μικρών διαστάσεων, είναι να υπάρχει συλλογικότητα και δη στην ΚΟ, κάτι που στήριξα ως πρόεδρος. Θεωρώ ότι είμαι θεματοφύλακας αυτών των διαδικασιών λόγω και του ρόλου μου και της θέσης μου”, είπε επίσης ο κ.Βενιζέλος.
“Δε θεωρώ ότι ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός, ένας επιστήμων, που έχει συναίσθηση του ευρύτερου ρόλου του, πρέπει να ταυτίζεται με το κόμμα του και με την κομματική γραμμή. Διεκδικώ να πείθω το κόμμα μου, αλλά πρέπει να υπάρχει εσωκομματική διαδικασία που να επιτρέπει να απευθυνόμαστε στο κόμμα μας”, δήλωσε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως έχει δικαίωμα να εκφράζεται:
“Επειδή έχω σηκώσει μεγάλο βάρος υπό δύσκολες συνθήκες και έχω καταβάλλει κόστος για το ΠΑΣΟΚ, στο οποιο εγώ δε μετείχα εκ γενετής, δεν έχω γεννηθεί στον κομματικό σωλήνα”.
Ορισμένοι εξέλαβαν μάλιστα την τελευταία αναφορά ως “καρφί” στη Φώφη Γεννηματά.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε πάντως ότι “είναι αφελές να λέει κανείς ότι δένω το ΠΑΣΟΚ στο άρμα της ΝΔ” και ότι “Η ΝΔ είναι που προσχώρησε στις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, από ένα αντιμνημονιακό κόμμα των Ζαππείων”.
Έδειξε όμως ξεκάθαρα να προκρίνει το σενάριο νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ μαζί της, ώστε να “φρενάρει” το συντηρητικό στοιχείο μέσα της (για την ακρίβεια το καραμανλικό, όπως έδειξε να υπονοεί).
Εξέφρασε όμως την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να εξασφαλίσει την αυτόνομη φυσιογνωμία του
“εάν κάποιοι σκέφτονται να ειναι δεκανίκι στο ΣΥΡΙΖΑ και ότι για να διαφοροποιηθούμε από τη ΝΔ πρέπει να ψηφίζουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου”.
Δήλωσε ότι: “Το ΠΑΣΟΚ είναι ο διαμορφωτής και εγγυητής εθνικής στρατηγικής. Στην πραγματικότητα θα πάμε με όσους συμφωνούν με τη στρατηγική μας”.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ πρέπει να βρει κι εκείνη το σφυγμό της, διότι αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι θα ανέβει και μπορεί να έχει αυτοδυναμία λόγω της αποχής, μέσα από το καθοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
“Η δική μου επιθυμία είναι να κερδίσει ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Δε θέλω να κερδίσει τις εκλογές ένα κόμμα με θέματα δημοκρατίας και εθνικολαϊκιστικές απόψεις. Αλλά δεν θέλω να είναι απόλυτος κυρίαρχος χωρίς επίγνωση των δυσκολιών ένα κόμμα συντηρητικό με ευθύνες για την περίοδο 2004-2009”, κατέληξε.
Στο σημείο αυτό ο κ.Βενιζέλος αναρωτήθηκε “τι ευθυνη για την κατάσταση της οικονομίας είχα εγώ που δεν ήμουν πρωθυπουργός ή υπουργός οικονομικών μέχρι το 2011” και πρόσθεσε: “Με κατηγορούν, λες και είχαν παίξει εγώ τον ίδιο ρόλο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη”.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Γιώργου Παπανδρέου και της Δημοκρατικής Συμπαραταξης και τις συζητήσεις που γίνονται, δεν έκρυψε όμως την ενόχληση του. “Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης, δεν τα κρίνω όλα ψυχρά” είπε και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, αποδίδοντας του ευθύνες για το ότι ανεκόπη η πορεία της Ελιάς μεταξύ των ευρωεκλογών του 2014 και των εθνικών εκλογών του 2015, ενώ δήλωσε: “Δεν ανέχομαι να λένε κάποιοι ότι έριξα την κυβερνηση Παπανδρέου. Δε βλεπει τους βουλευτές του που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και έφυγαν επειδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο και πήγαν στον Τσίπρα και τώρα ψηφίζουν το τρίτο και ετοιμάζονται για το τέταρτο”.Ως προς την ουσία του θέματος των τηλεοπτικών αδειών τέλος, ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαν να είναι οκτώ κανάλια με ένα “λογικό και ισότιμο τίμημα” όπως είπε. Χαρακτήρισε προτάσεις με κύρος αυτές της ΝΔ για Κουτρομάνο και του Ποταμιού για Σταθόπουλο, για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ και συμφώνησε με την επίσημη γραμμή του ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε χθες από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο ότι η συζήτηση τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει να γίνει από μηδενική βάση.