Ανταγωνιστική οικονομία, ελεύθερη αγορά με ίσους και σαφείς όρους ανταγωνισμού, λιγότεροι φόροι, επενδύσεις, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, δράσεις για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και επιτελικό και ψηφιοποιημένο κράτος, καθώς και πράσινη ανάπτυξη, συνθέτουν επίσης την ολοκληρωμένη στρατηγική με την οποία η Ν.Δ. επιδιώκει να καταστεί κυρίαρχη πολιτική δύναμη για πολλά χρόνια, δημιουργώντας προϋποθέσεις όχι μόνο για να διατηρήσει, αλλά και για να διευρύνει τα ισχυρά ερείσματα που έχει αποκτήσει στον χώρο του κέντρου.
Η αλήθεια είναι ότι το 13ο Συνέδριο πραγματοποιείται σε συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκή για τη Ν.Δ. και σε ατμόσφαιρα που αναμφίβολα είναι πανηγυρική στους κόλπους των 7.000 συνέδρων και παρατηρητών. Και αυτό όχι μόνο για την πρόσφατη εκλογική νίκη, αλλά και για το θετικό πρόσημο του πρώτου πενταμήνου διακυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και στα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα όμως εξελίσσεται και σε μία χρονική στιγμή όπου η Ν.Δ. οδεύει προς τη συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης, που θα σηματοδοτήσει και την πρώτη ενδοκυβερνητική αξιολόγηση. Το στίγμα, πάντως, που δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη είναι θετικό για το συνολικό κυβερνητικό έργο, καθώς εκτιμά ότι έχουν γίνει πολλά και σε αρκετές περιπτώσεις πιο γρήγορα απ’ όσο υποσχόταν η Ν.Δ. προεκλογικά. Κάποιες αστοχίες ή και ολισθήματα, όπως ο ίδιος είπε, αναμφίβολα υπήρξαν, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ωστόσο την άμεση διόρθωση – όπως συνέβη και στην περίπτωση του νοσοκομείου Καρδίτσας.
Από το βήμα του 13ου Συνεδρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με τους ίδιους ρυθμούς και με διαρκές στοίχημα την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου προς όφελος της ανάπτυξης και της βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης και της καθημερινότητας όλων των πολιτών. Τη «Συμφωνία Αλήθειας», που πρότεινε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, διαδέχεται σήμερα μία «Συμφωνία Δημιουργίας», που προτείνει ως κυβέρνηση. Και σε αυτή την κατεύθυνση θεωρείται σημαντική η διατήρηση της ταχύτητας που επέδειξε μέχρι σήμερα στηριζόμενη στην ύπαρξη σχεδίου και στη συστηματική προετοιμασία της Ν.Δ. πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αξιολογείται, πάντως, από το κυβερνών κόμμα το γεγονός ότι καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που αναμένουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τους επόμενους μήνες και εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ενδείξεις ενίσχυσης του κλίματος αισιοδοξίας και στην κοινωνία -καθώς στην οικονομία και στις αγορές έχει ήδη αποτυπωθεί- συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσει η κυβέρνηση τις επόμενες κινήσεις της με προσδοκίες σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά χωρίς να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτήν.
Τουναντίον, στοιχεία της πολιτικής ταυτότητας του κυβερνώντος κόμματος που αναδεικνύονται με ιδιαίτερη έμφαση και από τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου, είναι και η προτεραιότητα που αποδίδει σε σύγχρονα ζητήματα που συνιστούν επί της ουσίας προκλήσεις του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή εποχή, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή όχι μόνο αποτελούν βασικές θεματικές ενότητες του γαλάζιου συνεδρίου, αλλά το έναυσμα για τον εσωκομματικό διάλογο δίδεται από τις εισηγήσεις εξειδικευμένων προσκεκλημένων ομιλητών που δεν είναι στελέχη της Ν.Δ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Το 13ο Συνέδριο επιβεβαιώνει ταυτόχρονα και την ειλημμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει η Ν.Δ. πολιτικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικεί προνομιακό ρόλο στο πεδίο του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης. Η ανάδειξή τους σε μείζονα ζητήματα του Συνεδρίου δεν οφείλεται μόνο σε πολιτικούς λόγους, αλλά επισφραγίζει και την προσωπική πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι συνιστά προτεραιότητα να δοθεί η μάχη για την κλιματική αλλαγή και να κερδηθεί στην Ελλάδα το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης.
Μεταναστευτικό – προσφυγικό
Από την ομιλία του πρωθυπουργού στην έναρξη του Συνεδρίου δεν έλειψαν φυσικά και οι αναφορές στο μεταναστευτικό – προσφυγικό που στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι είναι το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση και που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για πρόβλημα που ήρθε για να μείνει.
«Είναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα», παραδέχονται στην κυβέρνηση, θεωρούν όμως ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική που βρίσκει μεγαλύτερη αποδοχή από τους πολίτες σε σχέση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που «έχει καταγραφεί μειοψηφικά με μια θέση ανοιχτών συνόρων και μια αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση», όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες.
Το παιχνίδι του Κέντρου έχει κερδηθεί από τον «μετριοπαθή, φιλελεύθερο Κυριάκο»
Με τα νομοσχέδια που προγραμματίζεται να έχουν ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου να αγγίζουν τα 30, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να κινείται εξίσου γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, με το ασφαλιστικό να αποτελεί τον επόμενο μεταρρυθμιστικό σταθμό, στις αρχές του νέου έτους.
Στο κυβερνών κόμμα προεξοφλούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διεργασιών στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει άνοιγμα προς το κέντρο, αλλά δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ο χώρος έχει κερδηθεί από τον «μετριοπαθή, φιλελεύθερο Κυριάκο», ο οποίος εκτιμούν πως έχει κατακτήσει πλέον έναν ευρύτατο πολιτικό χώρο, από την παραδοσιακή Δεξιά έως τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας. Για να κυριαρχήσει, πάντως, σε αυτόν για πολλά χρόνια και για να εδραιώσει την ηγεμονία του χρειάζεται αποτελέσματα και χρόνο, γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνουν καμία βάση σε σενάρια εκλογών το 2020.
«Η χώρα επανέρχεται σε ρυθμούς κανονικότητας και σε αυτούς θα συνεχίζει», λένε κυβερνητικά στελέχη και δηλώνουν πεπεισμένα πως εάν συνεχίσει η κυβέρνηση να πορεύεται σωστά έχει μπροστά της αυτήν, αλλά και την επόμενη τετραετία.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα παραμένουν και τα ζητήματα του περιβάλλοντος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει στη Μαδρίτη, όπου θα λάβει μέρος τη Δευτέρα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στη συνέχεια θα πάει στο Λονδίνο για να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει και επαφές με άλλους ηγέτες, ενδεχομένως και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, η Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής