Το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μειώνονται, αντί να αυξάνονται, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Ο,τι είπαμε το κάνουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στον βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου.
Οπως τόνισε, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 12.000 έως 18.000 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν όμως σημαντικό, καθώς είναι ενδεικτικό του ανοιχτού πνεύματος που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι σε κάθε εποικοδομητική πρόταση, το γεγονός ότι στη δημόσια διαβούλευση έγιναν δεκτές εισηγήσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 10 αλλαγές.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η συζήτηση στο υπουργικό θα αφορά στις γενικές αρχές με βάση τις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση για να καταρτίσει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα με στόχο τον διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό των δομών του συστήματος και τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα είναι δίκαιο και θα αποσυνδέει την κοινωνική ασφάλιση από το εισόδημα το οποίο θα παράγεται.
Απόφαση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει γενικότερα προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η οικονομία και η ελληνική κοινωνία, με έμφαση στην καθημερινότητα. Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και επανέλαβε χθες ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές σε σχέση με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης δεν είναι «να διολισθαίνουμε σε μία άγονη μικροπολιτική αντιπαράθεση, αλλά να ασχολούμαστε με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες, η ελληνική οικονομία και διάφοροι τομείς της κοινωνικής ζωής με βασικό μέλημα τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων».
Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2020. Θα συζητηθούν επίσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτελεί ένα ακόμη πεδίο υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, καθώς και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις προμήθειες. Θα συζητηθούν επίσης το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και η προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ και του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση θα παραμείνει και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με υλοποίηση του σχεδιασμού στο εσωτερικό, αλλά και με εντεινόμενες πρωτοβουλίες διεθνοποίησης στην κατεύθυνση του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προώθηση κοινών πολιτικών και λύσεων, αλλά και την αποδοκιμασία της εργαλειοποίησης του ζητήματος προς εξυπηρέτηση ίδιων πολιτικών συμφερόντων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα και με αφορμή αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
«Επικοινωνία, διαβούλευση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους τοπικούς φορείς και τους τοπικούς βουλευτές υπήρξαν πριν τις ανακοινώσεις που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά ο κεντρικός σχεδιασμός που ανακοινώθηκε δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες επιστροφές όπου η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να φθάσουν τις 10.000 ως το τέλος του 2020 και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία.
Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. προκάλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την ψηφοφορία για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε για μια ακόμη φορά το αληθινό του πρόσωπο, το αντιευρωπαϊκό του πρόσωπο καταψηφίζοντας τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρέα με τη Χρυσή Αυγή, την GUE και τη Λεπέν», σχολίασε η Πειραιώς και πρόσθεσε: «Με τη στάση του απέδειξε ότι ο ευρωπαϊσμός του είναι ένα ακόμη σύνθημα χωρίς αντίκρισμα. Με μια στάση στον Ολάντ (κάποτε Ολαντρέου) για τις αναγκαίες φωτογραφίες, οι δρόμοι του κ. Τσίπρα συναντιούνται με τη Λεπέν».
Αύριο το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ., το οποίο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύνθημα του Συνεδρίου είναι «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα» και θα συμμετέχουν σε αυτό περισσότερα από 6.500 στελέχη και μέλη της Ν.Δ. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Συνεδρίου, 1.733 σύνεδροι και 4.966 παρατηρητές, ενώ το 50% μάλιστα ανήκει στις ηλικίες στις ηλικίες 25-44 ετών.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της πρότασης για το πρόσωπο του ΠτΔ, ερωτηθείς στον απόηχο και της πρόσφατης τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε χθες ότι η συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιβάλλεται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και από συσχετισμούς μιας συγκεκριμένης Βουλής, αλλά από το ίδιο το Σύνταγμα και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να τηρήσουμε αυτό το πνεύμα του Συντάγματος, προτείνοντας πρόσωπα που μπορούν να συγκεντρώσουν αυτή τη συναίνεση».
Ανακοινώσεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών μετά και την απόφαση να υπάρξει εθνικός συντονιστής, για να αναδείξει το θέμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», που έχει στόχο τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της UNHCR και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία και η ανάγκη να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην κρίση, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκράντι για τις προσπάθειες που καταβάλλονται εντός Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, καθώς και για τον προσφάτως υιοθετηθέντα από το ελληνικό Κοινοβούλιο νέο νόμο για το άσυλο. Επισήμανε επίσης την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά.
Από την έντυπη έκδοση