Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη περίπου 45 λεπτών απροετοίμαστος, αμήχανος, χωρίς πολιτικό στίγμα και εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα.
Αντίθετα λοιπόν με τον κ. Παπαχριστόπουλο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαδήλωση της Κυριακής ήταν κατά της κυβέρνησης, αλλά στο ερώτημα αν και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επίσης αντικυβερνητική δεν απάντησε με ευκρίνεια. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι δεν πήγε ως το τέλος της πορείας, δηλαδή στην αμερικανική πρεσβεία, «επειδή η πορεία δεν είναι αγώνας να πρέπει να τερματίσεις», ενώ για τα Εξάρχεια ισχυρίστηκε ότι «οι πολίτες των Εξαρχείων και κάθε πολίτης αισθάνεται άσχημα με τα όσα συμβαίνουν» (σ.σ.: όχι πάντως ο κ. Παπαχριστόπουλος), αλλά δηλώνει και αντίθετος με την «γκετοποίηση» της περιοχής, την οποία ο ίδιος ως κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να την αντιμετωπίσει.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη φετινή πορεία ως τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζοντας ότι «η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και ιδίως της νεολαίας». Πρόσθεσε δε πως «υπεύθυνη αυτής της μαζικής συμμετοχής είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στους χώρους διασκέδασης, στους κινηματογράφους».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμα ότι «βιώνουμε περίοδο όπου το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό, του οποίου τα αυτιά είχε χαϊδέψει προεκλογικά, με ένα ακραίο δόγμα “τάξης και ασφάλειας”» και χαρακτήρισε «πολιτική κερδοσκοπία» και «επικοινωνιακού χαρακτήρα» τις εφόδους της Αστυνομίας στα Εξάρχεια. «Επί των ημερών μας η Ελληνική Αστυνομία είχε επιτυχίες σε σχέση με την παραβατικότητα στα Εξάρχεια. Η σημερινή κυβέρνηση θα οξύνει το υπαρκτό πρόβλημα στην περιοχή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδοκιμάζοντας ωστόσο τις καταλήψεις κτιρίων στα Εξάρχεια από μετανάστες, καθώς είπε ότι «δεν έπρεπε να υπάρχουν». Σε ερώτηση για το αν καταδικάζει τις ενέργειες του «Ρουβίκωνα», ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «οτιδήποτε είναι έκνομο είναι καταδικαστέο», ενώ είπε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού, όπως και κάθε θετικό νομοθέτημα για την οικονομία, θεωρώντας ότι αποτελούν συνέχεια της δικής του πολιτικής, της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες ήταν για τις μολότοφ;», σχολίασε εν είδει ερώτησης ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αλλάζει τους Ποινικούς Κώδικες «για να κάνει deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι “μπαχαλάκηδες” που φορούν γραβάτες και κοστούμια», είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά όταν του ζητήθηκαν ονόματα, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να τα δώσει.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
«Η απόφαση της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών είναι κάτι το ακατανόητο στα διεθνή φόρα, όπου όλοι συζητούν για την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μας το ζητούσαν οι τραπεζίτες κι ως κυβέρνηση το αρνηθήκαμε και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκκρεμείς ποινικές διώξεις και τώρα όλοι αυτοί, τραπεζίτες, στελέχη κομμάτων, θα έχουν ασυλία», συνέχισε.
Για την υπόθεση Novartis ισχυρίστηκε ότι ο κ. Τζανακόπουλος είχε πάει στον Αρειο Πάγο για να ενημερωθεί «καθώς δεν ξέραμε τι μας γίνεται». Σε ερώτηση αν ο κ. Παπαγγελόπουλος ήξερε τι του γινόταν όταν δήλωσε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ο κ. Τσίπρας – ανεπιτυχώς- προσπάθησε να ξεπεράσει το ερώτημα, απαντώντας με ερώτηση: «Μα καλά πιστεύετε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι κατηγορούμενος στην Προανακριτική Επιτροπή για τη δήλωση που έκανε;».
«Η σημερινή κυβέρνηση μας αποδεικνύει ότι σε θεσμικά ζητήματα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό. Εμείς πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση της Novartis», είπε επί λέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τις πληροφορίες που τον θέλουν να σχεδιάζει την εκλογή του από τη βάση σε διαδικασία μετά το συνέδριο, που -όπως είπε- θα γίνει «λίγο πριν από το Πάσχα», περνώντας την πρόταση από ψηφοφορία.
«Το ότι δεν χρειάζομαι τέτοια νομιμοποίηση είναι δεδομένο. Διαφώνησα με την πρόταση για εκλογή από μία απροσδιόριστη βάση. Δεν είναι καλό πράγμα να σε ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Είναι ωστόσο μία εύλογη συζήτηση που πρέπει να την εξετάσουμε σοβαρά στο συνέδριο. Θα εκλεγώ από το συνέδριο, αλλά όταν η βάση έχει προσδιοριστεί, είναι πρόταση που βλέπω με συμπάθεια», απάντησε. Προκάλεσε δε εντύπωση η απάντησή του στο ερώτημα «διαδικασίες διαδοχής βλέπετε στον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε πρόεδρε;». «Δυστυχώς όχι», απάντησε αφοπλιστικά ο κ. Τσίπρας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου