Αυτός είναι ο λόγος που μετά την απειλή Ζάεφ ότι δε θα εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών, η Κουμουνδούρου ενεργοποιήθηκε για να θυμίσει ότι ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόταν χθες στη Ρώμη για την επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έπρεπε να ήταν εκείνη που θα έπαιρνε αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν «παρών» και όχι «ναι» στο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Ολα αυτά με non paper, καθώς ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να ασκήσει κριτική στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, που είναι οι χώρες που δεν επέτρεψαν να δοθεί «πράσινο φως» στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Οπως, επίσης, αποφεύγουν να ενημερώσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δεν απείλησε ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών -με αυτήν τα Σκόπια εισέρχονται στο ΝΑΤΟ- αλλά «απείλησε» ότι δε θα εφαρμόσει το κομμάτι των υποχρεώσεων για τη χώρα του που απορρέουν από το κείμενο της συμφωνίας!
Αυτό ακριβώς, λοιπόν, είναι που φοβάται και ο ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό προσπαθεί να κάνει ότι επιτίθεται, ενώ στην ουσία αμύνεται. Η συμφωνία των Πρεσπών να «παγώσει» ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της γειτονικής χώρας, εμείς -ως χώρα- να έχουμε ήδη κάνει ό,τι μας αναλογούσε και την ίδια στιγμή αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε και διαφημίζει ως κίνηση που θα έφερνε την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί σε θρυαλλίδα αναταραχής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επανέναρξης της ενταξιακής διαδικασίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Λέγεται ότι ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλία εντός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου είναι και παρατηρητής. Προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση το γεγονός ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ευρισκόμενος στις εργασίες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Μόναχο (ο κ. Τσίπρας δεν μετέχει πια σε αυτές παρά μόνο στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας), δεν είπε κουβέντα για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ανάγκη έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. Από την επίσημη ενημέρωση της Κουμουνδούρου για τη συμμετοχή του κ. Σκουρλέτη στη Σύνοδο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Μόναχο προκύπτει ότι ο κ. Σκουρλέτης παρενέβη για ένα σωρό θέματα, όχι όμως για την ανάγκη υπεράσπισης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στον Alpha 98,9 ωστόσο, εντός των τειχών, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε χθες σχετικά: «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο χαρτί στα χέρια μας, που είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αν πιστεύουμε όμως σε αυτή. Αν δεν πιστεύουμε και γενικώς κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως φαίνεται ότι κάνει η σημερινή κυβέρνηση, τότε προφανώς θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων».
Το πρόβλημα, ωστόσο, στον ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν. Το γνωρίζουν καλά και αυτός είναι ο λόγος που φωνάζουν μήπως και καλύψουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η υπογραφή συμφωνίας με τα Σκόπια να μην ήταν η λύση αλλά το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου αστάθειας για την ίδια τη γειτονική χώρα, για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά περιέγραφαν μία πραγματικότητα που δεν υπάρχει. Εκρυβαν ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μία χώρα βαθιά διχασμένη που θα συναντούσε μεγάλα εμπόδια στο να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, ανά πάσα στιγμή. Πως ακόμα και το πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις δε θα μπορούσε να γεφυρώσει αυτόν το διχασμό, ο οποίος θα ανάγκαζε την κυβέρνηση Ζάεφ να μην την τηρήσει για να μπορέσει να επιβιώσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει ότι η Βόρεια Μακεδονία επισήμως χρησιμοποιεί ήδη μόνο το «Μακεδονία» και ότι επί της ουσίας οι αλλαγές στο Σύνταγμα δεν άλλαξαν πολλά καθώς οι Σκοπιανοί μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, αποκαλούν τη γλώσσα τους «μακεδονική» και αυτοχαρακτηρίζονται ως «Μακεδόνες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί επίσης να κρύψει την ανησυχία του μήπως και η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για τον Ζόραν Ζάεφ και οι καταγγελίες τής αντιπολίτευσης περί εμπλοκής του σε σκάνδαλα αποκτήσουν βάση.
Στη γειτονική χώρα αναμένεται μία θυελλώδης προεκλογική περίοδος, με την Ε.Ε. να παρακολουθεί από απόσταση, αναμένοντας τη νέα κυβέρνηση για να συνομιλήσει μαζί της. Σε μία χώρα όπου εδώ και χρόνια ο ένας καταδιώκει τον άλλον και οι κατηγορίες περί διαφθοράς και παράνομων χρηματοδοτήσεων βρίσκονται στην καθημερινή διάταξη, η κατάληξη θα είναι τουλάχιστον άγνωστη και το πολιτικό κόστος απρόβλεπτο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου