Σημείο-κλειδί η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής στα μέσα της εβδομάδας, ο οποίος αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και στην προανακριτική.
«Την υπόθεση εγώ την είχα στείλει στη Δικαιοσύνη. Η προανακριτική έχει νόημα να διερευνηθούν οι καταγγελίες μαρτύρων, δόθηκαν ένορκες καταθέσεις. Γι’ αυτό γίνεται αυτή η διαδικασία» είπε ο κ. Κοντονής, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τους διαλόγους μεταξύ Παπαγγελόπουλου-Ράικου αλλά και όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Υπάρχουν ζητήματα που ειλικρινά σας λέω, προκαλούν ερωτηματικά, αλλά νομίζω αυτή είναι η δουλειά της επιτροπής. Αν η επιτροπή κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει και δεν γίνουν “όπερες”, όπως λέμε εμείς στη Ζάκυνθο, μπορεί να βγάλει ένα αποτέλεσμα».
Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Κοντονής δεν απαξίωσε την προανακριτική, όπως έχουν πάρει εντολή να κάνουν όσοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν δημοσίως για την προανακριτική και είπε ότι περιμένει να βγάλει αποτέλεσμα, προκάλεσε συναγερμό στο επιτελείο του κ. Τσίπρα. Η συνέχεια όμως της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Κοντονής στον Real fm ήταν ακόμα πιο μεγάλη έκπληξη για τους επιτελείς του κ. Τσίπρα.
«Οταν είχε ξεκινήσει αυτή η ιστορία, όλοι μπορεί να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κάτι δεδομένο και δεν σας κρύβω ότι εγώ εξεπλάγην όταν έλαβα τη δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είδα για παράδειγμα το όνομα του κ. Πικραμμένου ως ενός εκ των εμπλεκομένων, όχι από την κυβέρνηση γιατί είναι άδικα αυτά τα οποία λέγονται για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μάρτυρες που είχαν καταθέσει», είπε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Δεν θέλω να μπω σε μια αντιπαράθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εγώ προσπάθησα να λειτουργήσω και λειτούργησα θεσμικά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Ημουν ο άνθρωπος που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη όταν η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχαν πάρει χαμπάρι περί τίνος επρόκειτο. Και μάλιστα τον είχα ρωτήσει τότε, τι γίνεται με αυτή την ιστορία και είχαν μαύρα μεσάνυχτα όλοι τους. Και αναγκάστηκα και την έστειλα στη Δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η υπόθεση. Τότε θυμάστε υπήρχαν σωρεία δημοσιευμάτων ότι διενεργείται έρευνα από το FBI και τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής μεγάλου αριθμού γιατρών και ιδιωτών και του ΕΣΥ».
Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Κοντονή, ο οποίος δεν υιοθέτησε ποτέ τη φράση του κ. Παπαγγελόπουλου περί «μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους», παρότι όπως αποκάλυψε εκείνος έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη με τον κ. Παπαγγελλόπουλο «να έχει μαύρα μεσάνυκτα», έχει μεγάλη σημασία και γι’ αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία. Ο κ. Κοντονής επανέλαβε ότι η δήλωση του κ. Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες (ο λόγος δηλαδή που το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την εξαίρεση Πολάκη από την επιτροπή) εξέπληξε και τον ίδιο όταν την άκουσε. Αναφερόμενος δε στην επίσκεψη Τζανακόπουλου, ως υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο, δηλαδή για τον λόγο που το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την εξαίρεση Τζανακόπουλου, ο κ. Κοντονής απάντησε «πολλά πράγματα με είχαν εκπλήξει εκείνη την περίοδο», σημείωσε ωστόσο ότι το θεωρεί θέμα ήσσονος σημασίας για τις εργασίες της προανακριτικής. Είναι και αυτά δύο κρίσιμα σημεία, στα οποία ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τις δικές του αποφάσεις και τη δική του συμπεριφορά, βγαίνοντας εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ.
Η επανεμφάνιση Κοντονή δεν είναι απλή υπόθεση για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα ανησυχεί μήπως σηματοδοτεί την ενεργοποίηση του εσωκομματικού ρήγματος σχετικά με την υπερασπιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Παπαγγελόπουλο που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεωρήσει ότι έκλεισε με την ψηφοφορία, αλλά και μήπως ανοίξει πληγές του παρελθόντος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοντονής είχε διαφωνήσει με τον τρόπο που οι κ.κ. Παπαγγελόπουλος και Καλογήρου χειρίστηκαν την υπόθεση Novartis. Είναι επίσης γνωστό ότι το δίδυμο Παπαγγελόπουλου-Καλογήρου, όταν ο πρώτος ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο δεύτερος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης πριν γίνει υπουργός, χειρίζονταν την υπόθεση χωρίς να ενημερώνουν τον κ. Κοντονή ενώ στη συνέχεια έπεισαν τον κ. Τσίπρα να τον απομακρύνει από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι επίσης γνωστό ότι το δίδυμο Παπαγγελόπουλου-Καλογήρου έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα, σύμφωνα με κάποιους συντρόφους τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ενδεχομένως η αξιωματική αντιπολίτευση βρει μπροστά της στο πλαίσιο των εργασιών της προανακριτικής. Κατηγορούν τον εισαγγελέα κ. Ιωάννη Αγγελή ότι αρνήθηκε να παραλάβει στη Βιέννη, όπως ήταν η εντολή που είχε πάρει από την κ. Τουλουπάκη, τα στοιχεία της έρευνας που είχε διεξαχθεί στις ΗΠΑ.
Ο κ. Αγγελής φέρεται να έχει εξηγήσει ότι δεν μπορούσε να τα παραλάβει επειδή θα έπρεπε να παραληφθούν μέσω Eurojust, του οργανισμού της Ε.Ε. για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών της. Το ερώτημα στο οποίο δεν έχει απαντήσει ως τώρα ο κ. Παπαγγελλόπουλος, ούτε όμως ο κ. Καλογήρου (τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης στη θέση του Σταύρου Κοντονή και σήμερα διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα), ο οποίος θα κληθεί ως μάρτυρας στην προανακριτική, είναι γιατί μετά την άρνηση Αγγελή δεν έκαναν, ως κυβέρνηση, αίτημα στη Eurojust για να παραλάβουν μέσω του επίσημου τρόπου τα στοιχεία από τις ΗΠΑ…
Μετά από αυτά, βεβαίως, πολλοί ψάχνουν να βρουν τις πραγματικές αιτίες για τα διάσπαρτα δημοσιεύματα στον Τύπο περί «εχθρικών» σχέσεων Καλογήρου-Παπαγγελόπουλου ή διαφοροποίησης του κ. Καλογήρου από την επίσημη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στις συσκέψεις που έγιναν στην Κουμουνδούρου πριν από την προανακριτική και την ψηφοφορία, όπου ο κ. Καλογήρου φέρεται να υποστήριξε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης «έστηνε» προσωπικά παιχνίδια και σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χρεωθεί την εμπλοκή του σε ενδεχόμενες σκοτεινές υποθέσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι η εικόνα που προσπάθησε να βγάλει προς τα έξω ο κ. Τσίπρας, όταν διασφάλισε ότι δεν θα βρίσκεται στο κάδρο της προανακριτικής, ήταν ψεύτικη. Αφενός επειδή ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες ανακουφίστηκαν αλλά δεν ήθελαν να το δείξουν, αφετέρου επειδή το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να υπερασπιστεί χωρίς αστερίσκους σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, που ο πρώην πρωθυπουργός με προσωπική του απόφαση διόρισε μόνιμο αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν εξαρχής μία πολύ δύσκολη άσκηση.
Όταν στελέχη του κόμματος ξεκίνησαν να παίρνουν αποστάσεις
Η σιγή ασυρμάτου που επιβλήθηκε σε βουλευτές και στελέχη δούλεψε σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των απόντων δεν είχε διαρροές. Το αποτέλεσμα αυτό επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως ομόφωνη στήριξη και ταύτιση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά μετά άρχισαν οι… αποστάσεις.
Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πολλοί άλλοι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και κατόπιν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνούσαν με τη γραμμή του κ. Τσίπρα και των στενών συνεργατών του (Παπαγγελόπουλος, Παππάς, Πολάκης, Φλαμπουράρης και μετά και Τζανακόπουλος, Καλογήρου κ.ά.) να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών αντιπάλων μέσα από τη σκανδαλολογία και πολύ περισσότερο με το να καταστεί η υπόθεση Novartis κεντρικό χαρτί στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό. Εβλεπαν και εκείνοι ότι υπήρχαν πιθανότητες να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά, καθώς αυτός ήταν και είναι ο σκοπός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπαν όμως ότι οι περισσότερες πιθανότητες ήταν να μην επέλθει η ρήξη στις σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά και η Novartis να γυρίσει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Βουλευτές όπως ο Σάκης Παπαδόπουλος έχουν ήδη πάρει αποστάσεις από εκείνη την προανακριτική κατά των δέκα πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, ο κ. Κοντονής είπε πως μόλις είδε στον κατάλογο το όνομα του Π. Πικραμένου τού προκλήθηκε μεγάλη έκπληξη, ενώ στον κομματικό ιστό οι αντιδράσεις είναι περισσότερες και πιο έντονες.
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε την ενότητα, απειλώντας να αναδείξει ως υπονομευτή της μετεκλογικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ οποιονδήποτε ξέφευγε από την επίσημη γραμμή. Στη συνέχεια, η Κουμουνδούρου άφηνε να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί και να αποφάσιζε κομματική πειθαρχία εν όψει της ψηφοφορίας για την αποφυγή διαρροών. Και μετά από αυτό, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Τσίπρα φρόντιζαν ώστε να μαθευτεί από βουλευτές και στελέχη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον Παπαγγελόπουλο ή να τον στηρίζει υπό όρους και από απόσταση, καθώς αν έχει στοιχεία για οποιονδήποτε, αν αισθανθεί εγκαταλελειμμένος και μόνος, τότε ουδείς γνωρίζει πώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια της προανακριτικής…
Από την έντυπη έκδοση