«Βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές. Ισως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα», είπε ο πολιτικά υπόλογος και υπεύθυνος πρώην πρωθυπουργός για την περίοδο που κόστισε δισεκατομμύρια και χρόνια ύφεσης και οικονομικής στασιμότητας στον ελληνικό λαό, επιμένοντας στα ψέματα και τις «μισές αλήθειες» και για το τι παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2015.
Το επιχείρημα ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ «διαχειρίστηκε ίσως τα πιο δύσκολα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και μάλιστα όλα μαζί σωρευμένα», το οποίο επανέλαβε στη συνέντευξή του, δεν αρκεί πλέον για να καταφέρει ο κ. Τσίπρας να αποφύγει αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει εντός αλλά και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση για τις ευθύνες και τα λάθη του ως πρωθυπουργού – κατά το α’ εξάμηνο του 2015 όπου έχει επικεντρωθεί η κριτική αλλά και μετά από αυτό – και πόσο αυτά στοίχισαν στην Ελλάδα.
«Ποτέ ο Αλέξης ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε φλερτάρει με την ιδέα της εξόδου από την Ε.Ε., ως γραμμή δική μας, ως επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης», απάντησε χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο OPEN, με αφορμή τα όσα αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας περί αιτήματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προς τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές, όπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα στο βιβλίο του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Εγώ δεν λέω ότι λέει ψέματα ο κ. Στουρνάρας, αλλά αν έχει τέτοια ενημέρωση από τον Ολάντ ή τον Πούτιν, να ψαχτεί εκεί», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης, ο οποίος είπε ακόμα ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έπρεπε να είχε λήξει τον Αύγουστο του 2018 με τη λήξη του προγράμματος, ενώ στο ερώτημα αν όντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφωνίες για το αν θα έπρεπε να πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με αφορμή την προεδρική εκλογή, ο κ. Βούτσης εμμέσως επιβεβαίωσε: «Το τάιμινγκ στην πολιτική είναι σημαντικό. Τότε ο κόσμος ήθελε να μη συνεχίσει τη διαχείριση το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, άλλοι συνάδελφοι, όμως, είχαν άλλη άποψη».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Για τον κ. Βαρουφάκη και τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του, συνεχίζοντας στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο έχει να τα ρίξει όλα στον πρώην υπουργό Οικονομικών λες και αποφάσιζε μόνος του – ο κ. Δραγασάκης είπε προχθές ότι ήταν λάθος η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών – ο κ. Βούτσης είπε πως «ό,τι λέει στο βιβλίο του, για τον εαυτό του, ισχύει. Πέρα από τις υπερφίαλες απόψεις και σκέψεις. Από την πλευρά του είχε οπωσδήποτε κάποια εναλλακτικά σενάρια, τα οποία είχε θέσει. Ενδεχομένως να εννοεί αυτά».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ωστόσο για το τι έγινε εκείνες τις ημέρες, για το κατά πόσο ίσχυαν οι πληροφορίες περί Ρώσων που θα τύπωναν δραχμές, περί «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο και όλα αυτά τα τραγελαφικά που πληροφορούνταν η ελληνική κοινή γνώμη και διαψεύδονταν επιθετικά από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Από τις 5 – 9 Ιουλίου εκείνο που έγινε ήταν μία ετοιμασία για το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 9 Ιουλίου όπου ο πρωθυπουργός είπε: Εχουμε δύο λύσεις, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα. Η μία λύση είναι ένα επώδυνο μνημόνιο με όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει και ό,τι ακριβώς έχει γίνει ή επιστροφή στη δραχμή. Εκεί μίλησαν όλοι και κινήθηκαν υπέρ του μνημονίου. Μόνο ο Λαφαζάνης είχε διαφοροποιηθεί. Εκεί έγινε μία πρώτη συζήτηση να μπούμε στο Νομισματοκοπείο και να πάρουμε τα χρήματα και μου είπε ότι το γνώριζα και το έκρυβα κ.λπ. Του απάντησα τότε ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ακόμη και αν τα γνώριζα και πως αν μπαίναμε μέσα, θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε ως κλέφτες γιατί δεν είναι δικά μας αυτά τα χρήματα. Εκεί αποφασίστηκε το μνημόνιο και ό,τι ακριβώς έγινε».
Κατά την επίσκεψή του στην Αχαΐα ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση της Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας αλλά και την απόφασή της να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες – όπως πολλές φορές είπε – να συμβάλουν στην προσπάθεια να μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί με το περίπου 32% που έλαβε στις εκλογές του Ιουλίου.
Από την έντυπη έκδοση