Η διασφάλιση της ισότητας και της ισοδυναμίας της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία διαμορφώνεται η κυβερνητική πρόταση που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο γραφείο του στη Βουλή θα προσέλθουν το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης και όχι ένα συνολικό σχέδιο νόμου ακριβώς για να σηματοδοτήσει ότι επιδίωξή του είναι να υπάρξει σύνθεση απόψεων ώστε να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να εξευρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να ισχύσει ο νόμος.
Στην προσπάθειά του να επιτύχει συναίνεση ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να συζητήσει ενστάσεις που διατυπώνονται από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, επιμένοντας ωστόσο στη διασφάλιση της ισότητας και την ισοδυναμία της ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται αποδεκτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μη προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, άλλωστε, ότι η θέση αυτή έχει και πρόβλημα συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου.
Η κυβέρνηση θα προτείνει οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός θα αυξηθεί από 12 σε 15. Η ίδια η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την επιστολική ψήφο, για την οποία πάντως θα ακούσει και θα λάβει υπόψη τις απόψεις και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Υπέρ της αυτοπρόσωπης ψήφου τάσσεται το ΚΚΕ, το οποίο θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο περιορισμών αποκλείοντας την επιστολική ψήφο.
Η θέση του Περισσού δεν δείχνει να έχει πάντως την κατηγορηματικότητα εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προσμέτρησης στο συνολικό αποτέλεσμα. Δεν περνά επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου σε πανελλαδικό επίπεδο τάσσεται και ο Γ. Βαρουφάκης παρότι η πρότασή του στα υπόλοιπα σημεία είναι διαφορετική από αυτή της Ν.Δ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ενδεχόμενη διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ σημαίνει ότι ακόμη και εάν συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν μέχρι 199 ψήφους, οι οποίοι δεν αρκούν για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, διαμήνυσε χθες ότι «το πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε κάτι που προβλέπει και επιτάσσει το Σύνταγμα και να δείξει ότι μπορεί επιτέλους να συνεννοηθεί σε κάποια στοιχειώδη και σοβαρά πράγματα και να τα αντιμετωπίσει από την πλευρά της λογικής και όχι από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «εθνική πρωτοβουλία» και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται, καθώς και ότι κανένας πολίτης δεν θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε πως όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής θα ζητηθεί από όσους κατοικούν στο εξωτερικό και θέλουν να ψηφίσουν από εκεί να κάνουν μία αίτηση ηλεκτρονική στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν τα στοιχεία τους με το αν υπάρχουν στους εκλογικούς καταλόγους.
«Ολα αυτά θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια υπό τον έλεγχο και την εικόνα όλων των πολιτικών κομμάτων για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι «οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ και δηλώνουν κάτοικοι του εξωτερικού, είναι της τάξης περίπου των 350.000». «Εάν σκεφτείτε ότι από το 1987 και μετά ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός για όλους τους Ελληνες πολίτες, σχεδόν όλοι οι Ελληνες έχουν ΑΦΜ, κάπου εκεί είναι πιθανό ότι είναι ο αριθμός. Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω για διάφορους λόγους», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα αυτό, όπως και σε άλλα που σχετίζονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., που προγραμματίζεται για αύριο το μεσημέρι.
Θα προηγηθεί η σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της Ν.Δ. για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο, δεν αναμένεται πάντως να μιλήσει στη Βουλή.
Από την έντυπη έκδοση