Την ίδια ώρα όπως είπε θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του τον ερχόμενο Οκτώβριο στο περιθώριο της συνόδου των μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Μετά την οριστικοποίηση του κρίσιμου ραντεβού των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας που τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χουλουσί Ακάρ.
«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προωθούμε πολιτική βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο. Παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής θέλησης. Προχθές μίλησα με τον κ. Ακάρ και με διαβεβαίωσε ότι σκοπός τους είναι με όλη τους την καρδιά να συνομιλούμε για να βρούμε λύσεις. Συμφωνήσαμε να μιλάμε – θεωρώ ότι έχει σημασία να μένουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ακόμα και σε δύσκολους καιρούς και αποφασίσαμε να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες προς το τέλος Οκτωβρίου στο περιθώριο της συνεδρίασης των μελών του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.
Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενημερώνει εντατικά την ΕΕ. «Σκοπός είναι η εντατική ενημέρωση για την προβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και παράλληλα η επισήμανση πως η Ελλάδα αποτελεί τον σταθερός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή. Πλέον αυτές οι θέσεις μας γίνονται εύκολα αποδεκτές από κάθε συνομιλητή. Αναγνωρίζεται αυτή η θέση της χώρας μα» είπε.
Παράλληλα για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι «με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο εντατικά στρατηγικός διάλογος για αναβάθμιση και εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων. Η αμοιβαία στρατηγική συνεργασία είναι σχεδόν έτοιμη και θα υπογραφεί πριν την έλευση του Μ. Πομπέο . Θα επισκεφτεί την Ελλάδα και το ΥΠΕΘΑ και θα επιβεβαιωθεί η εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται μεσα από δράσεις που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ. Αυτά είναι το ζήτημα της Σούδας που οι ΗΠΑ ζητούν να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η χρήση της και η χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης όπου με χρηματοδότηση ΗΠΑ προχωρά η ανέλκυση πλοίου που εμποδίζει τις διελεύσεις».
Για το πρόγραμμα ενίσχυσης των αμυντικών συστημάτων της χώρας που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των F16 και των Mirage και την αγορά γαλλικών φρεγατών ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παπαναγιωτόπουλος τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας της Βουλής.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί των τελευταίων ετών έχει συσσωρεύσει προβλήματα ωστόσο μίλησε για «προτάσεις και προγράμματα που τρέχουν» και για «συμβάσεις που θα έρθουν στο κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα».
Ειδικότερα, για τα F16 είπε ότι αναβαθμίζονται σε κατηγορία viper και πρόσθεσε «»Αυτό το τεράστιο πρόγραμμα θα έχει θετικό αντίκτυπο καθώς θα υλοποιηθεί μέσα από την ΕΑΒ και θεωρώ ότι θα καταστήσει την ΕΑΒ αποτελεσματική και θα της δώσει δυνατότητα στο μέλλον να αποκτήσει και άλλες τέτοιες δουλειές από άλλες χώρες. Για να γίνει αυτό επεξεργαζόμαστε το πακέτο οφ σετ – αντισταθμιστικά – που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ».
Για τα Mirage είπε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις 3 γαλλικές εταιρείες και πως «τα προβλήματα μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης» ώστε να υποστηριχθούν τα μαχητικά αεροσκάφη.
Επίσης, για τις φρεγάτες υπογράμμισε «Υπάρχει και το θέμα πρόκτησης των 2 νέων φρεγατών Μπελαρά. Εχει διατυπωθεί το ελληνικό ενδιαφέρων να αποκτήσουμε νέα φρεγάτα που θα έχει το πλεονέκτημα άμυνας περιοχής με σύστημα ευρύτατης αντιαεροπορικής κάλυψης. Η Γαλλική πλευρά έχει ανταποκριθεί . Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης και πάνω σε εαυτό προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε. Θα υπάρξει συνεννόηση με τη γαλλική πλευρά. Οι συζητήσεις είναι σε προοίμιο στάδιο αλλά αν συμφωνήσουμε ότι μπορούν να μας δώσουν αυτό που θέλουμε θα προχωρήσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε το στόλο των φρεγατών».