Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα των συναντήσεών του στο περιθώριο της Συνόδου, με τον Φρανσουά Ολάντ, την Ανγκελα Μέρκελ, τη Τερέζα Μέι, τον Μάρτιν Σούλτς αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε όλους τους συνομιλητές, πλην της Τερέζα Μέι που συζήτησαν για Brexit και Κυπριακό, έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές.
Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, έχουμε πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλά αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις.
«Η χώρα μας πρέπει να μπει το συντομότερο δυνατό στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να γίνει πόλος επενδύσεων, αρχής επενδύσεων από το 2017», σημείωσε.
Στόχος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι στις αρχές της νέας χρονιάς να ενταχθούμε στο QE, καθώς αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι συνομιλητές κατανόησαν την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών καθώς κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, ενόψει μάλιστα μιας κρίσιμης εκλογικής χρόνιας για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε επίσης ότι:
-Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν «ευέλικτα» την αλληλεγγύη.
-Με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα καλό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού
Χρήστος Σταϊκούρας στον ΕΤ: «Σε νέα εποχή η Θεσσαλονίκη με το μετρό»
-Τα προγράμματα προσαρμογής έγιναν για προετοιμάσουν τη δυνατότητα η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. Αν δεν έχει, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται στον γύψο και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό ούτε οι εταίροι μας.
-Κοινή διαπίστωση από όλους τους συνομιλητές μου σήμερα ήταν ότι η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
-Το γεγονός ότι δεν δόθηκε πακέτο το 1,8 δις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους. Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε και αυτό το ποσό θα πάει στην πραγματική οικονομία.
Για το προσφυγικό
Η πλειονότητα των κρατών – μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο προσφυγικό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στέλνοντας εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.
«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.
«Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται μόνο από τους πιο αδύναμους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η απόφαση για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200».