Στην κυβέρνηση μιλούν για “τεράστιας σημασίας εθνική επιτυχία”, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την πατρίδα μας, ενώ τονίζουν ότι αποδεικνύει ότι η χώρα αναβαθμίζεται στην ευρωπαϊκή σκηνή και ότι αλλάζει ταχύτητα στο πλαίσιο της Ενωσης.
Σε διαφορετικό κλίμα κινούνται ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βλέπουν… “εσωτερικές αντιπαραθέσεις στη Ν.Δ.” με αφορμή το γεγονός ότι ένας λόγος που δεν προτάθηκε το καλοκαίρι για επίτροπος ο Αντώνης Σαμαράς ήταν γιατί δεν είχε διασφαλιστεί τότε ότι ως πρώην πρωθυπουργός θα έπαιρνε θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες ότι η ευκαιρία να έχουμε ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων και την αντιπροεδρία εμφανίστηκε στην πορεία μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Η ρευστότητα μάλιστα που υπήρχε μέχρι τέλους σε ότι αφορά την διαμόρφωση των χαρτοφυλακίων φάνηκε και από το γεγονός ότι ο προταθείς από την Ιταλία, πρώην πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, δεν έγινε αντιπρόεδρος, αλλά έχει το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας.
Ξεμπλοκάρισμα
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπερνά πάντως την αντιπολιτευτική αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα μείζονα ζητήματα. Ενα από αυτά, το οποίο ανέδειξε και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφορά στις επενδύσεις, καθώς πέρα από το ξεμπλοκάρισμα σχεδίων που υπονομεύονταν από ιδεοληπτικές εμμονές της προηγούμενης κυβέρνησης -όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές- προχωρούν και νέες επενδύσεις. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε χθες στην απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας PFIZER να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων, καθώς και σε 17 φαρμακοβιομηχανίες που έχουν ήδη καταθέσει επενδυτικά σχέδια 460 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία στην έρευνα και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Τουρισμός
Υπογράμμισε επίσης ότι στον χώρο του Τουρισμού δρομολογούνται ήδη πολλές επενδύσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στην Κασσιόπη, την Αφάντου και την Ελούντα, ενώ στις τηλεπικοινωνίες δρομολογείται η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G.
Φοροελαφρύνσεις
Το κυβερνητικό ενδιαφέρον στρέφεται όμως και στις επόμενες πρωτοβουλίες για τη φορολογική ελάφρυνση που έχουν ξεκινήσει με μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων και θα συνεχιστούν με την υλοποίηση των μέτρων που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020 για την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη στήριξη της οικογένειας.
Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ένας επαγγελματίας που δηλώνει κέρδη 10.000 ευρώ και επιβαρύνεται σήμερα με φόρο 2.200 ευρώ, με τη θέσπιση του νέου κλιμακίου η επιβάρυνση θα πέσει στα 900 ευρώ, ενώ ένας επαγγελματίας με κέρδη 7.000 ευρώ, που τώρα πληρώνει φόρο 1.540 ευρώ, θα πληρώσει 630 ευρώ.
Στήριξη οικογένειας
Ο κ. Πέτσας επισήμανε και τα στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, «που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, που απειλεί τα θεμέλια του Εθνους μας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση μόνο όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
Στο μεταξύ, ερωτηθείς στον απόηχο και της κατάθεσης του κ. Σαμαρά, εάν η Ν.Δ. είναι έτοιμη, σε περίπτωση που διαβιβαστεί στη Βουλή δικογραφία για την υπόθεση Novartis, να στηρίξει μια προανακριτική διαδικασία, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι «προεκλογικά και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάκριση των λειτουργιών και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά τα αντιμετωπίζει η Βουλή και όχι η κυβέρνηση». Η υπόθεση «θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και εφόσον κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή η έρευνα ευθυνών πολιτικών προσώπων, τότε η Βουλή θα αποφασίσει», πρόσθεσε.
Από την έντυπη έκδοση