Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε στις 13:00 στην Καγκελαρία, εκεί όπου η Ανγκελα Μέρκελ τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές.
O Kυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του, δήλωσε: «Ευχαριστώ για τη στήριξη του γερμανικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα 10 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα. Εξέφρασα τη διάθεση μας στην καγκελάριο για βαθιές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε σύμμαχο μας τη Γερμανία. Δεν θέλω να μιλάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας . Όσο πιο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο πιο μεγάλη η μείωση του χρέους. Είμαι εδώ για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων, θέλω να συζητάμε διαρκώς για κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε στον τομέα της πράσινης οικονομίας.
Συζητήσαμε για την κλιματική αλλαγή, για τις φωτιές που είχαμε στην Ελλάδα αλλά και για ζητήματα όπως το προσφυγικό – Η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να ενισχυθεί η ροή προς την Τουρκία. Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας για το μεταναστευτικό, τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. Μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ – Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πολλά ελαττώματα που πρέπει να βελτιωθούν, γνωρίζει τη θέση μου η καγκελάριος. Η νίκη μας στις εκλογές του Ιουλίου έστειλε πολλά μηνύματα. Η ΔΕΗ βρίσκεται σε δύσκολη φάση – Κάνουμε κινήσεις για να την εξυγιάνουμε – Είναι σημαντικό για μένα να αλλάξω το αφήγημα της Ελλάδας στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα».
Την εκτίμηση ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολη εξέφρασε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό η Αγκελα Μέρκελ. «Το κλίμα έχει βελτιωθεί. Μιλήσαμε για την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού που μου την παρουσίασε και μιλήσαμε επίσης για τις διμερείς μας σχέσεις που μπορούν περαιτέρω να βελτιωθούν. Αναφερθήκαμε επίσης στο ζήτημα το μεταναστευτικό. Είμαστε και οι δύο υπέρ της άποψης εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία όλος ο μηχανισμός αυτής τη συμφωνίας. Πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι τώρα πιο εύκολες, καθώς το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία», είπε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η Γερμανίδα Καγκελάριος.