Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια (σ.σ. έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η φλεγόμενη περιοχή) έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.
Επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει την Ελλάδα σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Εύβοια, εξέφρασε στον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο αρμόδιος για την πολιτική προστασία Επίτροπος της Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο Επίτροπος είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία τόσο με τον αρμόδιο Υπουργό της Ελλάδας, όσο και με τον Γενικό Γραμματέα πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Ο Επίτροπος δήλωσε ότι η ΕΕ «βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας έτοιμη να βοηθήσει», ενώ ανακοίνωσε πως είναι «σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές».
Η Ελλάδα εντάχθηκε πρόσφατα στον νέο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ, RescEU, του οποίου προΐσταται ο Επίτροπος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισκέφτηκε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό SOS στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης
Επειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.
Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».
Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.
Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ενώ στο σημείο πήγε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.
Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν. Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.