Ο κ. Ζαριφόπουλος έκανε λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα της Ελλάδος σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι 26η στις ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ και πρωταθλήτρια στη γραφειοκρατία καταλαμβάνοντας την 27η θέση, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κοστίζει το 7% του ΑΕΠ.
«Αναρωτιέται κάνεις πώς εν έτει 2019 και με την τεχνολογία διαθέσιμη είμαστε ακόμα άτομο πίσω, έχουμε τόσο μεγάλη γραφειοκρατία και τόσο φτωχές ψηφιακές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα. Σίγουρα έχουμε ακόμα πάρα πολλές απαρχαιωμένες διαδικασίες, έχουμε διαδικασίες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αχρείαστα σύνθετες και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που θα γίνει στο υπουργείο είναι αυτές τις διαδικασίες να τις ανασχεδιάσουμε και να τις απλοποιήσουμε» είπε.
«Πέραν αυτού όμως, ακόμα κι αν απλοποιούσαμε όλες τις διαδικασίες, έχουμε άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι τα συστήματα του Δημοσίου δεν διαλειτουργούν, δεν μιλάνε μεταξύ τους και καλείται ο πολίτης να αναλάβει τον ρόλο του διακομιστή της πληροφορίας. Οι πολίτες είναι οι διακομιστές της πληροφορίας με πολλές δικές τους χαμένες ανθρωποώρες και εκνευρισμό. Καταλαβαίνουμε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
«Σωστά» είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην δημιουργία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», ωστόσο όπως τόνισε δεν έδωσε τις απαραίτητες δομές για να καταφέρει το στόχο του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επικαλύψεις και κατακερματισμός των υπηρεσιών.
«Το νομοσχέδιο αυτό θέτει την οργανωτική δομή για να λειτουργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα συστήματα του δημοσίου με το υπουργείο να έχει συντονιστικό ρόλο», υποστήριξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής.
Υποστήριξε ακόμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνέταξε τη ψηφιακή στρατηγική όμως, όπως είπε, ήταν μια προσπάθεια χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς συντονισμό και οργάνωση.
«Στόχος μας είναι με αυτή τη ψηφιακή βίβλο που θα επικαιροποιείται τακτικά οι πολίτες να νιώσουν απτά και άμεσα αποτελέσματα και η ζωή τους να γίνει πιο απλή στη σχέση τους με το κράτος. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Έργα και όχι λόγια», κατέληξε ο κ. Ζαριφόπουλος.