Ωστόσο για πρώτη φορά διατυπώθηκε έντονη κριτική και γκρίνια από τάσεις και συνέδρους που δεν είδαν με καλό μάτι πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης.
Η επανεκλογή Τσίπρα ήταν δεδομένη καθώς ούτε επί της ουσίας αμφισβητήθηκε η ηγεσία του, ούτε επί τις διαδικασίας, αφού κανείς δεν έβαλε υποψηφιότητα κόντρα στη δική του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 93,54%.
Όπως ανακοινώθηκε, για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο συνέδρων 2.926, ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:
Αλέξης Τσίπρας: 2.548
Λευκά: 176
Άκυρα: 34
Αργά τη νύχτα αναμένονται τα αποτελέσματα για την κεντρική επιτροπή η οποία θα αριθμεί 151 μέλη και για την εκπροσώπηση των διαφόρων τάσεων και ομάδων σε αυτή εκτυλίχθηκε έντονο παρασκήνιο σε συγκρούσεις καθ’όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Αν οι σύνεδροι πριμοδοτήσουν τις κριτικές φωνές που ακούστηκαν, τούτο θα σημαίνει ότι η ένταση που ενυπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταφράζεται και στις συνεδριάσεις αλλά και στις αποφάσεις της ΚΕ. Επιπλέον, η κριτική που ασκήθηκε από υπολογίσιμες εσωκομματικά ομάδες, όπως οι 53+ διαμορφώνουν αλλιώς τα δεδομένα στον «κυβερνητικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του την «εσωκομματική γκρίνια» τόσο για να κρατήσει τις απαραίτητες εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει ανασχηματισμού -τον οποίο πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε χρονικά – όσο και για τις αποφάσεις του περί διεύρυνσης του κόμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη διεμήνυσαν ότι δεν θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πασοκογενές κόμμα.
Χθες, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσιπρας επέμεινε στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές και εταίρους για άμεση ρύθμιση του χρέους.
Στο εσωτερικό μέτωπο κατήγγειλε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μιντιακό πραξικόπημα για την πτώση της κυβέρνησής του, με αιχμή το θέμα των καναλιών, αλλά διαμήνυσε ότι ο νόμος για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα εφαρμοστεί και ζήτησε να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους δικαστές. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος μεν ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή, διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.
Μιλώντας ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση του χρέους, ήταν εμφανής η αγωνία του για τη στάση των εταίρων.
Επιχείρησε να δώσει την αίσθηση της σύντομης εξόδου από την κρίση, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη, έστω και μικρή, όμως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλώς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να απογειωθεί. Για το λόγο αυτό η ρύθμιση του χρέους πρέπει να γίνει τώρα, αφού, σύμφωνα με την αφήγηση του πρωθυπουργού, αφενός η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και άρα το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά, και αφετέρου ο χρόνος της απόφασης έχει την ίδια σημασία, όση και το περιεχόμενο της λύσης.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη δύσκολη συμφωνία και το ίδιο περιμένουμε να τηρήσουν τη συμφωνία και οι δανειστές. Παρελκύσεις, καθυστερήσεις δεν θα ανεχθούμε. Έχουμε ισχυρές συμμαχίες, αυτοί που επιδιώκουν αναβολές αισθάνονται πια μόνοι» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί όχι μόνο ηθικά απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης».
«Ο χρόνος επίλυσης ενός προβλήματος είναι εξίσου σημαντικός και με το περιεχόμενο της λύσης» τόνισε και εξήγησε: «Μας λένε καλοπροαίρετα μήπως βάζετε ψηλά τον πήχη και μας ζητούν να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές. Η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με την «εσωτερική κουζίνα», αλλά γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο ζήτημα».
Επικαλέστηκε δε τα λάθη της Ευρώπης σε οικονομικό και προσφυγικό πρόβλημα, που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες: «Οι εταίροι μας στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει τις κρίσεις, την οικονομική και προσφυγική, με καθυστέρηση και αμηχανία. Και τις επιπτώσεις της καθυστέρησης τις βιώνει σήμερα η Ευρώπη, με την άνοδο ακραίων δυνάμεων, που απειλούν πολλές χώρες με αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση. Άρα τώρα είναι η κρίσιμη ώρα, γιατί η λύση έχει να κάνει και με την Ευρώπη, η διαρκής μετάθεση οδηγεί σε αποτυχίες, αλλά και τραγωδίες ολόκληρη την Ευρώπη»
Τα ποσοστά Τσίπρα στο προηγούμενο συνέδριο
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκλεγεί πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 74% ενώ το 2008 είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ με ποσοστό 70%.
Στο 1ο Συνέδριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ο Τσίπρας είχε απέναντί του και άλλους δύο ανθυποψηφίους ενώ η αποχή είχε κινηθεί στο 20%.