Στην πρώτη περίπτωση, υπέρ της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισαν 163 βουλευτές και κατά 13. Για τη δεύτερη περίπτωση, για άρση ασυλίας του πρώην υπουργού, υπέρ ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 13 και παρών ένας.
Η άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη σχετίζεται με δύο δικογραφίες που διαβίβασαν οι εισαγγελικές αρχές και αφορούν: η μία, την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη, την υπόθεση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμισης μετά τη μήνυση του προέδρου των εργαζόμενων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή, κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Πολάκης: Για όλα φταίνε οι άλλοι! Μαντινάδες και… «δεν θα με βάλετε φυλακή»
Όπως το συνηθίζει, άλλωστε, ο Παύλος Πολάκης ήταν… εκρηκτικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με ένα… «βουνό» χαρτιά για να αποδείξει πως όλα όσα έκανε ήταν καλώς καμωμένα και επανέλαβε το αίτημα να κριθεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, να μην αρθεί δηλαδή η ασυλία του και να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, η συγκίνηση όπως αναφέρθηκε στις κόρες του και οι… υψηλοί τόνοι.
Ο Παύλος Πολάκης μίλησε ξανά για πολιτική δίωξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τον εκδικείται γιατί αποκάλυψε τα σκάνδαλα, όπως είπε, στο ΚΕΕΛΟΠΝΟ. Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί που να μην πιστεύει ότι «η σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτικής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης του υποψηφίου της ΝΔ Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», είπε ο Παύλος Πολάκης ξεκινώντας την ομιλία του.
Υποστήριξε ότι πρόκειται για μια δίωξη με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει πολλαπλά οφέλη. «Καταρχάς την αποδόμηση των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε και διαβίβασε στις αρχές και στα οποία σκάνδαλα φέρονται να συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων αλλά και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξυφαίνονταν και υλοποιούνταν με την ενεργό συμμετοχή των προαναφερθέντων και υλοποιούνταν την στιγμή που η χώρα χρεοκοπούσε και οι πολίτες καλούνταν να την σώσουν με το υστέρημά τους», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Υποστήριξε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση συνιστά και μια αήθη πολιτική πράξη αντεκδίκησης προς το πρόσωπό του υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή κι ο ίδιος ταλαιπώρησε πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική του θητεία.
«Αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος συστήνει ένα κράτος Μαρία Αντουανέττας, πρωθυπουργοκεντρικό, μια εκ νέου άλωση του κράτους χωρίς ενοχλητικές φωνές τύπου Πολάκη», είπε.
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Ο Παύλος Πολάκης εκτίμησε ότι αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς τέτοιων κινήσεων κι όπως υποστήριξε αυτό συμβαίνει όταν λίγες ημέρες πριν αποφυλακίστηκε ο κ. Φλώρος της ENERGA και χθες το βράδυ αποφυλακίστηκε ο αστυνομικός – δολοφόνος ενός παιδιού (Κορκονέας), όχι λόγω των Ποινικών Κωδίκων αλλά λόγω της αναγνώρισης του πρότερου βίου, αυτά να μπαίνουν σε αντιδιαστολή, είπε.
«Η επιλεγείσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας μέσω του άρθρου 32 κι όχι του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών αποδεικνύει καταρχάς την πολιτική σκοπιμότητα και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που μετέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για να πετύχει τους σκοπούς της», υποστήριξε ακόμη.
«Σύμφωνα με το άρθρο 83 η Επιτροπή και η Ολομέλεια ερευνά αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση ασυλίας συνδέεται με την πολιτική κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη, μήνυση ή έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Για να αποδείξω το μέγεθος της υποκρισίας αυτού που κάνετε θα πω από το 1974 ελάχιστες από τις 1.000 υποθέσεις άρσης ασυλίας με βάση το άρθρο 62 -ακόμη κι αν αφορούσαν σε αδικήματα που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τη βουλευτική ιδιότητα και παρότι στρέφονταν ξεκάθαρα κατά πολιτών, απορρίπτονται», είπε ακόμη ο Παύλος Πολάκης.
«Όσο και να προσπαθήσετε, φυλακή δεν θα με βάλετε» είπε ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας πως «είμαι ψηλά, πολύ ψηλά. Τόσο ψηλά που δεν μπορείτε να με δείτε». Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε και στις κόρες του, τη Σταυρούλα που σπουδάζει νομική και την Πέρσα που πέρασε στην Ιατρική και ήταν παρούσα στη Βουλή. «Ξέρετε τι μου λένε τα παιδιά μου; Είμαστε περήφανες για σένα, εσάς για το λένε τα παιδιά σας;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. Ο Παύλος Πολάκης ευχαρίστησε και την κόρη του που ήταν παρούσα στα θεωρεία για να τον στηρίξει. Έκλεισε την ομιλία του με δυο μαντινάδες και τη φράση «ψηφίστε τώρα».
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Μόλις κατέβηκε από το βήμα της Βουλής ο Παύλος Πολάκης, το λόγο πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία.
«Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε κατά κανένα τρόπο τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του Συντάγματος σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το επιχείρημα του κ. Πολάκη ότι πρόκειται περί πολιτικής δίωξης ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τόνισε δε, ότι από την ομιλία του πρώην υπουργού και από όσα κατέθεσε αποδείχθηκε περίτρανα και με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι και οι δύο υποθέσεις για τις οποίες διώκεται, σχετίζονται με τα καθήκοντά του ως υπουργού.
«Σας καλούμε να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών και να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε από αυτή τη διαδικασία και να μην ανεχτούμε τη κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος που δυστυχώς, κύριε πρόεδρε της Βουλής, έχετε και εσείς ευθύνη», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε χωρίς να ακούσει την άλλη άποψη για όσα ειπώθηκαν αλλά μόνο την άποψη του κ. Πολάκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας την αποχώρηση.