Η Φώφη Γεννηματά, που επιχείρησε με κάθε τρόπο να περιορίσει τις διαρροές ψηφοφόρων από το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Νέα Δημοκρατία, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, ενώ ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η στρατηγική που ακολούθησε η ηγεσία του κόμματος αμφισβητήθηκε από πολλούς στο Κίνημα Αλλαγής, που περιμένουν με το όπλο παρά πόδα να δουν τα αποτελέσματα της κάλπης για να μιλήσουν δημόσια.
Η ώρα του «ταμείου» φθάνει και η κ. Γεννηματά θα κριθεί για την ορθότητα της απόφασής της να «αποπέμψει» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που σύμφωνα με τους συνεργάτες της έφερνε κοντά ΚΙΝ.ΑΛ. και Ν.Δ. και θα κριθεί και για την τακτική των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η κ. Γεννηματά επένδυσε στη στρατηγική της «χρήσιμης ψήφου», ώστε να αντιμετωπίσει τη διείσδυση του κ. Μητσοτάκη, το τελευταίο διάστημα, στη δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.
Το Κίνημα Αλλαγής ευελπιστεί ότι θα αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη και θα μπορέσει να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.
Η κ. Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. «Δεν μπαίνουμε σε κυβέρνηση ως συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί», υποστήριξε η κ. Γεννηματά στην τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση είμαστε η εγγύηση για τη σταθερότητα». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ. να στηρίξει την επόμενη κυβέρνηση, χωρίς όμως στελέχη της να συμμετέχουν σε αυτήν. Στην ίδια ομιλία, η κ. Γεννηματά επανέλαβε την κατηγορία κατά του κ. Μητσοτάκη, ότι «εκβιάζει ωμά τον ελληνικό λαό με το όπλο του κ. Τσίπρα, την απλή αναλογική».
Ο Γεωργιάδης θύμισε στη Λατινοπούλου τα όσα έλεγε για τον Μητσοτάκη το 2021
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το κόμμα μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμο για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα με μια «ψήφο ανοχής», ενώ μπορεί να αποδείξει την προσφορά του στη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αρκετά στελέχη πάντως παρασκηνιακά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ΚΙΝ.ΑΛ. τελικά να αξιολογήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις εκλογές και να δεχθεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Αλλωστε, οι αποφάσεις, επισημαίνουν, θα πρέπει να ληφθούν συλλογικά και όχι ατομικά από την κ. Γεννηματά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει κατηγορήσει το Κίνημα Αλλαγής για «παλινωδίες» για τη στάση του σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, εκτιμάει ότι οι συσχετισμοί την επομένη των εκλογών θα τον δικαιώσουν. Μετά τη σκληρή αντιπαράθεση της προηγούμενης περιόδου, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την πολιτική τους σχέση και αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τα εκλογικά ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματά τους, αλλά και από τη θέση στην οποία θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πληροφορίες που έφθασαν στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αξιοποιήσει σε κυβερνητικά πόστα και στελέχη της Κεντροαριστεράς, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κ. Γεννηματά, που επιχειρεί -όπως λένε συνεργάτες της- να συγκρατήσει δυνάμεις αλλά και να ετοιμαστεί και για την εσωκομματική αντιπολίτευση που αναμένεται να δεχθεί την επόμενη μέρα. Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε, πάντως, στον κ. Μητσοτάκη «να ασχοληθεί με τις μεταλλάξεις της Ν.Δ.».
Ολοι στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η Δευτέρα για το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι μια εύκολη μέρα. Το κόμμα έχει χαμηλώσει τον πήχυ και δεν περιμένει διψήφιο ποσοστό. «Επιτυχία» θα θεωρηθεί αν μετακινήσει από την τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή και διατηρήσει, έστω, το ποσοστό των ευρωεκλογών. Ωστόσο, αν το κόμμα καταγράψει ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις θεωρείται δεδομένο πως αρκετοί στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα αμφισβητήσουν ευθέως τις επιλογές της κ. Γεννηματά και θα βγουν τα «μαχαίρια».
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως οι εκλογές εξελίσσονται σε δοκιμασία επιβίωσης για το ΚΙΝ.ΑΛ. Η κ. Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει και πρόσωπα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την προεκλογική περίοδο είχε προτείνει συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ., προκαλώντας σύγχυση στους ψηφοφόρους. Αγνωστος παραμένει και ο ρόλος που θα έχει στο κόμμα ο Γιώργος Καμίνης. Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, που συγκρούστηκαν σκληρά με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι διατεθειμένα να δεχθούν καμία προσέγγιση του κόμματος με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει την «πλατιά απεύθυνση» στην Κεντροαριστερά για κοινή συμπόρευση ενάντια στον «νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη».
Ρυθμιστής της επόμενης μέρας η… Novartis
Η υπόθεση της Novartis αναμένεται να εξελιχθεί σε κομβικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και των συσχετισμών την επόμενη ημέρα. Η σκευωρία, που όπως καταγγέλλει το ΚΙΝ.ΑΛ., έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ανάμεσά τους και στελέχη της παράταξης, θα επηρεάσει καταλυτικά τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και βεβαίως με τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση.
Από την έντυπη έκδοση