Αρχικά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ.
«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι «ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».
«Διεκδικώ την πολιτική αντιπαράθεση και ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν τήρησε τον λόγο του. Θεωρώ πως η παρουσία μου θα δημιουργήσει ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για μια «οριακή απόφαση και δεν έκανε καλύτερη τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως έδωσε μήνυμα σε άλλα ΜΜΕ. Και άλλοι πρωθυπουργοί είχαν σκληρή κριτική αλλά αυτό που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσα ΜΜΕ απέναντί του δεν το είχαμε ξανά».
Παράλληλα ανέφερε πως εκτιμά τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά, καθώς επίσης και άλλους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν είναι αντικειμενικοί.
«Καλή επιτυχία στον κ. Μπογδάνο και τον κ. Παπαδημητρίου είναι καλύτερο να εκφράζονται από τη ΝΔ παρά ως δημοσιογράφοι», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση για χαρακτηρισμούς όπως «εντεταλμένα ΜΜΕ» και «βοθροκάναλα» ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κριτική είναι κριτική αλλά κάποιες φορές υπερβαίνει τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε. Η κυβέρνηση ακολούθησε μία πολιτική στα ΜΜΕ και ήρθε σε σύγκρουση. Προσπάθησα πάντα να είμαι αντικειμενικός με τους δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι ορισμένες φορές, με πλήγμα στην αξιοπιστία του σταθμού σας υπερβείκατε τα όρια. Και εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνουμε ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση, ζητώντας στοιχειωδώς κανόνες αντικειμενικότητας. Το σημείο όπου πραγματικά είπα πως δεν μπορώ να βρω δυνατότητα, να αγιάσω και δεν με αφήνουν. Όταν επιτέθηκαν στον σταθμό σας και βγάλατε ανακοίνωση. Πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι εδώ γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα».
Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που στοχοποιήθηκε από πολλά ΜΜΕ, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Όλα τα ΜΜΕ τότε είχαν ανακαλύψει ότι τα Μνημόνια ήταν ευλογία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά δεν μπορεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάθη.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Για τις σχέσεις με Καλογρίτσα και άλλους: «Βάλαμε όρους ασφυκτικοί για προηγούμενους και επόμενους. Όταν είπαμε ότι το σύστημα και η οικονομία μπορούν να χωρέσουν τέσσερις σταθμούς μας είπαν ότι θέλαμε να τους στριμώξουμε. Πέντε ήταν, έγινε αυτή η φασαρία για έναν σταθμό παραπάνω. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη με κριτήρια όπως η οικονομία και δημιουργούν ασφάλεια στους εργαζόμενους. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν δώσαμε, έδιναν οι παλαιότερες κυβερνήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιείσετε πως αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ασφάλειας σε εργαζόμενους».
Διαπραγμάτευση 2015
Σε ερώτηση για το πως νιώθει και γιατί πιστεύει πως ο κόσμος «μαύρισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε. Και άλλες φορές έχουν χάσει μάχες αρχηγοί. Μετά από 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό που το κάνει ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η διαφορά μας με τη ΝΔ δεν την είχαμε εκτιμήσει. Ήταν μια μεγάλη διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα διαχειρίστηκε πολύ δύσκολα ζητήματα, πέτυχε το βασικό του στόχο να βγει από τα Μνημόνια. Όμως ένα μεγάλο μέρος του λαού περίμενε να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα. Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές ήταν πως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μας πιστώνει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια αλλά όχι τόσο αναίμακτα όσο περίμενε και όσο γρήγορα προσδοκούσε».
«Να απολογηθώ όσο θέλετε, ζητήσατε ποτέ να απολογηθεί ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου;», είπε.
«Όταν ανέβαλα είπα την αλήθεια πως θα συγκρουστώ. Αν το παιχνίδι ήταν στημένο από την ΕΕ είναι άλλο. Πράγματι πήγα σε έναν συμβιβασμό αλλά μετά από εκλογές. Θέλω να μιλήσω από καρδιάς. Οι βασικές επιλογές που έκανα ήταν δύσκολες. Το 2015 έκανα μια δύσκολη πολιτική, εγώ είχα πει πως θα συγκρουστώ μέχρι τέλους και είδα ότι η πραγματικότητα θα οδηγούσε την κοινωνία στον γκρεμό. Παρά τις δυσκολίες, στην κρίσιμη πολιτική επιλογή να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης, η επόμενη επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2014 ήταν να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση και ήταν επιλογή του να μην το κάνει. Έκανε ανασχηματισμό και σταμάτησε, επίσπευσε την εκλογή ΠτΔ πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θα αντέξει πάνω από 3 μήνες και θα γυρίσει. Δεν πρότεινε έναν αριστερό πρόεδρο, αλλά κάποιον άλλο. Ο κ. Σαμαράς δεν με υποδέχτηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ο Καραμανλής αποφάσισε να κάνει εκλογές στη μέση της θητείας και ο Γιώργος Παπανδρέου, έτσι και ο Σαμαράς δεν ήθελε να προχωρήσει την αξιολόγηση και έστησε την υπόθεση», ανέφερε.
«Είχαμε προετοιμαστεί αλλά οι άλλοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι από εμάς», είπε για την πρώτη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας.
«Είχαμε αφέλεια πως η Ευρώπη θα σεβαστεί την λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα αλλά αντιθέτως έφτιαχνε το σενάριο το τιμωρητικό, με την έξοδο από το ευρώ, για να μην ακολουθήσουν άλλες χώρες», είπε.
Για το κόστος του πρώτου επταμήνου του 2015 είπε πως το «αν το πρώτο εξάμηνο κόστισε τόσα πολλά δισ. πως γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 δισ. και να δώσαμε 321 δισ. μετά από ένα χρόνο;», είπε.
Για το δημοψήφισμα: «Δεν υπογράψαμε χειρότερη συμφωνία από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα, σε πολλά σημεία ήταν ίδια. Όμως την πρώτη φορά μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα. Ξέρετε τι έκαναν; Μας είχαν στριμώξει στον τοίχο χωρίς διέξοδο. Μας έδιναν συμφωνία χωρίς χρήματα για να αναστηθεί η οικονομία που θα ερχόταν νέο Μνημόνιο. Ήταν επιμονή του Σόιμπλε να μην βρούμε συμβιβασμό στην διαπραγμάτευση. Η Μέρκελ προσπαθούσε να άρει τις εμμονές του και αυτό που υπογράψαμε δεν είχε σχέσει με αυτές τις εμμονές».
Οικονομία, επενδύσεις και αποτέλεσμα ευρωεκλογών
Σε ερώτηση για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και αν κόστισε στις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Το 83% των φόρων μπήκε στο πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο με αποτέλεσμα η μεσαία τάξη να χάσει 5.300 ευρώ από το εισόδημά της. Από το 2015-2019 έχουμε ετησίως επιστροφή 680 ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε πως έχασε τόσα κάποιος και παίρνει πίσω 600 ευρώ, είναι θυμωμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα την προηγούμενη περίοδο και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ήταν μια πολιτική που δεν υιοθέτησα αλλά ήταν ηπιότερης προσαρμογής από αυτή που είχαμε ζήσει μέχρι το 2015. Υπήρχε μείωση στο εισόδημα, έκλειναν τα μαγαζιά και ο κόσμος δεν μπορούσε να αγοράσει».
«Ήταν λάθος επιλογή οι δημοσιονομικοί στόχοι να υπερκαλύπτονται αλλά δεν ήταν δική μας επιλογή. Ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων είχε μια μικρή μείωση», λέει.
«Δεν ήταν επιλογή μας να προστατέψουμε τους αδύναμους και να φορτώσουμε τους μεσαίους. Ήταν υποχρέωσή μας. Αν ήσασταν στη θέση μου θα κάνατε παρόμοια πράγματα. Αν σας έλεγα πως υπήρχε κομμάτι του πληθυσμού που τρώει από τα συσσίτια. Με τα επιδόματα δώσαμε δυνατότητα σε αυτούς να ζουν με αξιοπρέπεια, επιβαρύναμε κάποιους άλλους», είπε και συμπλήρωσε πως στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ «σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα και έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις», είπε.
Για το Ελληνικό: «Μέσα σε τέσσερα χρόνια προχωρήσαμε το έργο σε 90%. Παραλάβαμε μια προβληματική σύμβαση, ένα οικόπεδο. Αντί να μας λέτε ότι προχωρήσαμε τις επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό μας λέτε πως κάναμε λάθος».
Σε ερώτηση για το την πολιτική που θα ακολουθούσε σαν Αντιπολίτευση είπε: «Μην βιάζεστε, κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι ράβουν ήδη κοστούμια. Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν έχω προετοιμαστεί να είμαι στην Αντιπολίτευση αλλά για να δώσω μάχη να κερδίσω. Ο λαός θα επιλέξει σε μια κρίσιμη μάχη».
Για τη μεσαία τάξη: «Θέλω να το πω επειδή είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα ταξική επιλογή να χτυπήσω τη μεσαία τάξη. Δεν την είχαμε. Δεν είμαι στην κορυφή του Ολύμπου, ξέρω τους πρόποδες. Γεννήθηκα και ζω σε γειτονιά της Αθήνας. Εγώ κυρία Κοσιώνη δεν ανέχομαι τα σαλόνια που χτίστηκαν με θαλασσοδάνεια».
«Η Novartis είναι παγκόσμια υπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Διαβάστε ακόμα: «Θερμό» επεισόδιο Τσίπρα-Κοσιώνη στον αέρα του ΣΚΑΙ [βίντεο]
Δικαιοσύνη
Η διαδικασία για την επιλογή της Δικαιοσύνης ξεκινάει συνταγματικά λίγο πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους. Θα σας θυμίσω ότι επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε επί Σαμαρά ενώ είχαν προκηρυχτεί εκλογές. Δεν είχαν προκηρυχτεί εκλογές, είχα προαναγγείλει και όταν το ζήτημα ανέκυψε από την Αντιπολίτευση είπα στον υπουργό Δικαιοσύνης να πει στην Αντιπολίτευση να επιλέξουμε μαζί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και η Αντιπολίτευση είπε όχι. Είχαμε συνταγματική υποχρέωση να επιλέξουμε τη Δικαιοσύνη. Η ΝΔ αρνήθηκε να συνδράμει μαζί μας γιατί είχε συνηθίσει να θεωρεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης πως οι δικαστές θα είναι και δικοί μας. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις, δεν ήμασταν στη Siemens και τη Novartis. Δεν είναι δυνατόν να μου λέτε πως θέλαμε να ελέγξαμε τη Δικαιοσύνη ενώ τους φωνάξαμε να την επιλέξουμε μαζί.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε και μου είπε ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του μία εβδομάδα πριν τις εκλογές για να μην μπει η Δικαιοσύνη στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σέβομαι τη θέση του αν και διαφωνώ. Ακόμα και αν είχε διαλυθεί η Βουλή η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει τη Δικαιοσύνη.
Αλλαγή Ποινικού Κώδικα
Σε ερώτηση για δυνατότητα των μελών της 17Ν να κάνουν αίτηση αποφυλάκισης είπε: Προβλέπει για τους πρώην ισοβίτες ο νέος Κώδικας την αύξηση της ποινής τους. Δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, πρέπει να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Ο Ποινικός Κώδικας αυξάνει την ποινή.
Σε ερώτηση για το αν βγει αύριο ο Γιωτόπουλος, ο Κουφοντίνας είπε: Ο Ποινικός Κώδικας (είναι πολύ ενοχλητικό να αναπαράγεται ψευδή εντύπωση πως είχαμε σκοπιμότητα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως της τρομοκρατίας) δεν φτιάχτηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης ή τον ΣΥΡΙΖΑ από Επιτροπή που συμμετείχαν οι σημαντικότεροι νομικοί που ήταν σε διαβούλευση έξι μήνες. Δεν σας άκουσα το προηγούμενο διάστημα να λέτε για τον κ. Κουφοντίνα, το λέτε 4 μέρες πριν τις εκλογές. Ασκείτε άδικη κριτική στην κυβέρνηση.
Πυρκαγιά στο Μάτι
Για εμένα δεν ήταν σαφές τι είχε γίνει (στη σύσκεψη). Εγώ εκείνη τη μέρα βρισκόμουν σε διεθνή εκδήλωση για μια βράβευση. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν πως η φωτιά στο Μάτι ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς, δεν υπήρχαν νεκροί. Μπήκαν στο αεροπλάνο, είχα την εικόνα του τραγικού. Είχαμε την αίσθηση πως η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ήταν μεγάλη καταστροφή.
Προσγειώθηκα. Πέρασα από πάνω και είδα μια καταστροφική εικόνα. Δεν ήξερα αν είχε δοθεί εντολή για εκκένωση. Από το αεροπλάνο βρέθηκα στο κέντρο επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα αν βγαίνω σε ζωντανή σύνδεση εκείνη την ώρα.
Θα το πω με κατάθεση ψυχής: Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση.
Πήγα εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα, ρωτούσα. Ήξερα πως υπήρχε υπήρχαν φήμες για νεκρούς από αναθυμιάσεις, έναν, δύο.
Λάθη γίνονται.
Βαραίνει τη συνείδησή μου πως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Ανέλαβα όλη την ευθύνη. Για χρόνια χτίζονταν οικισμοί πάνω στη θάλασσα, έχουν πάρει και ρεύμα. Πήρα και ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν.
Το κρίσιμο ήταν η δουλειά που κάναμε το επόμενο διάστημα που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υπηρεσία διαχείρισης εθνικών καταστροφών.
Ζούμε σε μια εποχή που υπάρχει Κλιματική Αλλαγή και εύχομαι να μην βρεθούμε μπροστά σε ανάλογα φαινόμενα.
https://www.youtube.com/watch?v=d2ahwk3YPnE
Διακοπές στο σκάφος
Ποιο ακριβώς ήταν δυσάρεστη εικόνα; Πάντως δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου και του κ. Μαρινάκη. Λυπάμαι που φέρνετε με τέτοιο τρόπο ένα ζήτημα που αναπαρήγαγε προεκλογικά η ΝΔ. Ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα να βρεθεί ένα Σαββατοκύριακο στην ηρεμία με τα παιδιά του. Όταν έχεις έναν συνεργάτη να σου δίνει αυτή τη δυνατότητα;
Δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζετε την υπόθεση από τη μία πλευρά και όχι από την πλευρά ότι υπέκλεψαν φωτογραφίες της ιδιωτικής μου ζωής.
Θα κλωτσούσε αυτή η εικόνα αν ήμουν σε σκάφος επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή. Βρέθηκα στο σκάφος μιας γυναίκας που είναι πλούσια και ποτέ δεν το έκρυψε και ήταν στο γραφείο μου.
Η οικογένεια Μητσοτάκη έγινε τη δυνατότητα να ζει με μεγάλη άνεση να έχει εξοχικό δίπλα από τον κ. Χριστοφοράκο στην Τήνο, να το χαρούν οι άνθρωποι. Όταν ήρθε εδώ ο Μητσοτάκης δεν τον ρωτήσατε όμως. Ποτέ δεν θα το κάνετε.
Υπόθεση Πετσίτη
Αν αυτή η κυβέρνηση έχει να κατηγορηθεί για υποτιθέμενες περιπτώσεις διαφθοράς όπως ο Πετσίτης είμαι περήφανος. Θα σας απαντώ αυτό που πρέπει να απαντήσω. Είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί 4 χρόνια ούτε ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως έβαλε το χέρι στο μέλι.
Η υπόθεση Πετσίτη αφορά άνθρωπο που δεν είχε καν θέση έμμισθου συμβούλου υπουργού και βρέθηκε δια της προσκολλήσεως τον κ. Παππά. Μπορεί όποιος θέλει να μπει στο Μαξίμου. Είναι θλιβερή υπόθεση σε ότι αφορά αυτό τον άνθρωπο, ήταν συμμαθητής του υπουργού Επικρατείας και προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός πουλώντας γνωριμίες.
Παύλος Πολάκης
Τον πνίγει το δίκιο και είναι ο πρώτος που θυμώνει. Κάποιες φορές κρατά και το κινητό που είναι κακό.
Κρίνω τους υπουργούς από το έργο τους. Πολάκης και Ξανθός έκαναν πολύ σημαντική δουλειά.
Είναι άδικο απέναντι σε έναν υπουργό που έχει κάνει σημαντικό έργο το μόνο θέμα που δείχνετε να είναι αυτές οι αναρτήσεις.
Ο Πολάκης έλεγε και λέει πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη. Η δικιά μας η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της με τη Δικαιοσύνη. Συγκρουστήκαμε πολλές φορές χωρίς να φοράμε κράνος, με τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε τομές για το δημόσιο συμφέρον.
Για τις αλλαγές στις συμμαχίες-συνεργασίες (Κωνσταντοπούλου, Καμμένος, Καραμανλής)
«Ούτε έναν δεν άδειασα. Με τον Καραμανλή είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν και είναι πολιτικός αντίπαλος, άλλο αν υπάρχει μια ευπρέπεια. Δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους ή συντρόφους με δική μου ευθύνη. Πολλές φορές ανέχτηκα περισσότερο από όσο πρέπει. Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, για τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου. Αν μπορώ να κριθώ για κάτι είναι γιατί δεν τους είπα πιο νωρίς ότι έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Για τον κ. Καμμένο, η συνεργασία έγινε για να μπορέσει η κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της για να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει. Ήταν αποτέλεσμα όχι μιας κανονικότητας. Το μνημόνιο έφερε μαζί τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Καρατζαφέρη. Διάλεξα αυτόν που ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έβγαινε να πει βάστα γερά Γερούν. Τότε ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό και συνέπεσε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έκλεισε και τυπικά αυτός ο κύκλος. Μιας συνεργασίας που είχε αρχή μέση και τέλος. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος».
Για την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά είπε: «Δεν τον θυσίασα, παραιτήθηκε. Πιστεύω ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει. Σε αυτή τη θητεία έχω δύο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς: την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών».
«Πατριδοκαπηλία στο Μακεδονικό»
«Υπήρξε πατριδοκαπηλία. Διχάστηκε η Ελλάδα. Γιατί δεν λέγατε τόσο καιρό ότι υπήρχαν οι επιστολές από το 2005 με τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία δύσκολη που αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή, δεχθήκαμε επίθεση. Το βέτο είναι άλλη ιστορία και δεν μπήκε ποτέ. Δεν μέμφομαι τον Καραμανλή αλλά τη Νέα Δημοκρατία που είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαινε και έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μία. Στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να περάσει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία κατώτερη όταν εκείνοι είχαν πιο χαμηλά τον πήχη. Και είχαμε την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου για να τους πιέσουμε σε συνταγματική αναθεώρηση».