Επανέλαβε, ταυτόχρονα, πως «για να μη ζήσει ο τόπος νέα περιπέτεια, πρέπει στις 7 Ιουλίου να γυρίσει σελίδα» και δεσμεύθηκε «για μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».
1. Η πρώτη δέσμη, που αφορά στους χαμηλότερους φόρους, περιλαμβάνει:
– Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
– Κατάργηση σταδιακά του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
– Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
– Υποχώρηση του ΦΠΑ ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές, 11% και 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6%.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.
2. Η δεύτερη έχει στόχο να δημιουργηθούν πολλές νέες δουλειές, με ισχυρή ανάπτυξη, την οποία θα φέρουν οι επενδύσεις. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., απαιτούνται τόσο ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, όσο και δημόσιες επενδύσεις, με πλήρη αξιοποίηση του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα το σχέδιο Υποδομών που περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα, αλλά και την αγορά κατοικίας, όπου όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
3. Η τρίτη δέσμη αφορά στις νέες οικογένειες και προβλέπει:
– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Δέσμευση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, το ωράριο των οποίων επεκτείνεται.
– Επαναφορά των πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2018.
– Χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Ελληνες πολίτες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι το επίδομα αυτό θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ακόμη δηλαδή και ένας από τους δύο γονείς να είναι Ελληνας πολίτης, η οικογένεια θα δικαιούται αυτό το επίδομα.
4. Σε ό,τι αφορά τους πιο αδύναμους, η δέσμη των «γαλάζιων» κυβερνητικών προτάσεων προβλέπει:
– Αύξηση στο 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 συμπολίτες μας.
– Ενίσχυση κατά 200 εκατομμύρια των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να μπορούν να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό από όσους θα παραμένουν άνεργοι.
– Προώθηση προγράμματος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους.
– Αξιοποίηση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαθέσιμων ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ως ένα μέρος της απάντησης, που ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε, στο πρόβλημα των αστέγων.
5. Η πέμπτη δέσμη σχετίζεται με την ανάπτυξη στη χώρα και με τους εργαζόμενους και περιλαμβάνει:
– Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, καθώς και πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις.
– Αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία με γενναία αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
– Εγγύηση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν, παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται, καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου δεν συγχωρούνται και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας απλά δεν επιτρέπεται.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύθηκε και για ίδρυση λευκού μητρώου εταιριών ώστε να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος, αλλά και για κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους, όπως δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά, δωρεάν σίτιση, επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η Ν.Δ. συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των αμοιβών, τονίζοντας ότι όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, και οι μισθοί, και ο κατώτερος σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Υπογράμμισε και την εκτύπωση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος και στο σύστημα Βraille για τους πολίτες με προβλήματα όρασης, αλλά και τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα Ατομα με Αναπηρία, με αιχμή την προσβασιμότητα παντού και την ανεξάρτητη διαβίωση και προανήγγειλε την καθιέρωση θέσης ειδικού συντονιστή δίπλα στην κυβέρνηση.
Με αφορμή, τέλος, την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή και καθημερινό αγώνα: στο επίπεδο της κοινωνίας, με την άρση των αιτίων που οδηγούν στο αδιέξοδο των ουσιών, στο επίπεδο της υγείας, με την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος ακόμη και σε ελεγχόμενους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, και στο επίπεδο της εργασίας, με την ομαλή επανένταξη αυτών των συνανθρώπων δίπλα μας.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τελευταία «παρέμβαση» του Ρουβίκωνα: «Καταδικάζω απερίφραστα την πρωτοφανή επίθεση στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη γνωστή αναρχική ομάδα. Οι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής σε διάφορα γκρουπούσκουλα που προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας θα τελειώσουν στις 8 Ιουλίου».
Από την έντυπη έκδοση