«Γι’ αυτό και οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε. Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».
«Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σχετικά με τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».
Το μήνυμα Τσίπρα προς την Τουρκία
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.