Ο δικαστικός λειτουργός, που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες σε δημόσια αντιπαράθεση (που έχει τεθεί πλέον σε ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο) με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με μια δεκασέλιδη αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει πως πρέπει να ανασυρθούν από το αρχείο και να επανεξεταστούν συνολικά οι μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου, που στρέφονταν κατά της κ. Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, καθώς επίσης και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κατά των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει με ψευδώνυμο στους εισαγγελικούς λειτουργούς. Μάλιστα, ο κ. Αγγελής, με αναφορά που κατέθεσε μέσω της Εισαγγελίας Εφετών προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον ομόβαθμό του Δημήτριο Δασούλα (ο οποίος έχει αναλάβει τη διερεύνηση των καταγγελιών του εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη), έριξε μια σειρά από νέες «βόμβες», ανακοινώνοντας πως δεν θα προσέλθει να καταθέσει, αφού θεωρεί πως η κλήση που έχει λάβει για να καταθέσει σήμερα το πρωί είναι άκυρη για τυπικούς λόγους.
Στην αναφορά του όμως ο κ. Αγγελής δεν σταματά εκεί, αφού βάλλει ευθέως κατά της Ξένης Δημητρίου, θεωρώντας πως επιδεικνύει έλλειψη αμεροληψίας και αντικειμενικότητας στη διερεύνηση των καταγγελιών του και την καλεί να δηλώσει αποχή από την έρευνα, αναφέροντας πως «δεν μπορεί να δείξει ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της». Της καταλογίζει «άμεση εμπλοκή στην όλη υπόθεση (δεν διέταξε έρευνα επί σχεδόν πεντάμηνο για αδικήματα που αποδεικνύονται ακόμα και «εξ εγγράφων», όπως η μη περαίωση υποθέσεων διαφθοράς από το 2013, η μη καταχώριση κρίσιμων εγγράφων στο πρωτόκολλο, η παύση της νόμιμης δικαστικής συνδρομής κ.λπ.».). Προσθέτει μάλιστα πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει εντολή στις γραμματείς της να μη δέχονται τα έγγραφά του για την υπόθεση της Novartis, ενώ στρέφει τα βέλη του και κατά του κ. Δασούλα, επικαλούμενος δημοσιεύματα πως συγγενικό του πρόσωπο έχει διοριστεί πρόσφατα σε δημόσια υπηρεσία!
Ο κ. Αγγελής διαμαρτύρεται, επίσης, για τη συνένωση της διερεύνησης των καταγγελιών του με αυτές της κ. Τουλουπάκη, θεωρώντας πως με την ενέργεια αυτή οι συνάδελφοί του τον έχουν καταστήσει ύποπτο, κάτι που κατά τον ίδιο θεμελιώνει αίτημα εξαίρεσής τους, σε περίπτωση που δεν δηλώσουν αποχή από μόνοι τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πάντως, η κ. Δημητρίου είχε διατάξει το διαχωρισμό των δικογραφιών και ανέθεσε το σκέλος των καταγγελιών Τουλουπάκη στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, διατηρώντας ωστόσο τον κ. Δασούλα στη διερεύνηση των καταγγελιών Αγγελή. Η άγνοια του κ. Αγγελή επ’ αυτού είναι ενδεικτική της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.
Αναφορικά με την ανάσυρση των μηνύσεων, ο κ. Αγγελής επικαλείται νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν και τα οποία κατά την κρίση του επιβάλλουν την επανεξέταση των μηνύσεων στο σύνολό τους. Η ανάκληση των τριών δικογραφιών από τον κ. Αγγελή προκάλεσε την αντίδραση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το ότι δεν τηρήθηκε η ιεραρχία, αφού ανέφεραν πως είθισται για την ανάκληση των δικογραφιών από το αρχείο να υποβάλλεται σχετικό αίτημα προς την ανώτερη εισαγγελέα της χώρας. Μετά από αυτή τη διαρροή, πάντως, ο κ. Αγγελής χθες κατέθεσε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Και ενώ ανώτατες δικαστικές πηγές απέρριπταν τα περί «νέων στοιχείων», ο κ. Αγγελής επικαλείται έγγραφο της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2018 (λίγες ημέρες δηλαδή μετά την περίφημη συνάντηση των Εισαγγελέων Διαφθοράς με κλιμάκιο του FBI στη Βιέννη), όπου αναφέρεται πως η εισαγγελέας Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη «προέβη στην άσκηση πιέσεων στους επιθεωρητές, μέλη του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου, για την άμεση υποβολή πορίσματος. Επίσης, προέβη στην εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της συντονίστριας του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου». Ενα έγγραφο που κατά τον κ. Αγγελή αποδεικνύει πως η υφιστάμενή του είχε προαποφασίσει την ποινική δίωξη των Α. Λοβέρδου, Α. Γεωργιάδη και Μ. Σαλμά, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.
Είναι παραπάνω από εμφανές, πάντως, πως μετά το «μέτωπο» με την κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής ανοίγει ένα ακόμη μεγαλύτερο με την ίδια την ανώτατη εισαγγελέα της χώρας. Κάτι που είχε διαφανεί, αφού στην ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα (στις 12 Ιουνίου) ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (και αφού είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της αναφοράς του κατά της κ. Τουλουπάκη, την οποία κατηγορεί για σωρεία παραβιάσεων) ανέφερε πως η κ. Δημητρίου ήταν απόλυτα ενήμερη για όλες του τις ενέργειες σχετικά με τη δικογραφία της Novartis, της διερεύνησης της οποίας είχε την εποπτεία για τρεις μήνες. Μεταξύ των ενεργειών αυτών ήταν η «εισβολή» στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη και η αντιγραφή του ηλεκτρονικού της αρχείου, αφού τότε η κ. Δημητρίου (πάντα κατά την ανακοίνωση Αγγελή) θεωρούσε πως η έρευνα διενεργούνταν με λανθασμένο τρόπο. Ο κ. Αγγελής έβαζε τότε ανοιχτά στο κάδρο την προϊσταμένη του, η οποία δημοσίως δεν έκανε καμία ενέργεια για να θέσει αμφιβολίες στην έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, διαβιβάζοντας όλα τα αιτήματά τους προς τη Βουλή. Εχει μάλιστα ζητήσει να καταθέσει η κ. Δημητρίου ως μάρτυρας στην πειθαρχική έρευνα που διενεργεί ο Άρειος Πάγος για τις αλληλοκαταγγελίες Αγγελή – Τουλουπάκη.
Πάντως, ο κ. Αγγελής ήταν ο ίδιος εισαγγελέας που έθεσε στο αρχείο τις τρεις μηνύσεις τον Μάιο του 2018, χωρίς να καλέσει κανέναν μάρτυρα προς κατάθεση, προκαλώντας τότε την αντίδραση των πολιτικών. Χαρακτηριστική ήταν τότε η ανακοίνωση του Ευ. Βενιζέλου. «Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία ο αντεισαγγελέας του ΑΠ κ. Αγγελής ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, επειδή έχει μηνύσει στο παρελθόν την προϊσταμένη του τότε εισαγγελέα του ΑΠ, τον τότε εποπτεύοντα των εισαγγελέων διαφθοράς αντεισαγγελέα του ΑΠ και συναδέλφους του εισαγγελείς εφετών, οι μηνύσεις, ακόμη και όταν τίθενται στο αρχείο, ανασύρονται», ανέφερε. Η αρχειοθέτηση μάλιστα είχε διαβιβαστεί μετ’ ανακοινώσεως στη Βουλή από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, παρόλο που δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη από το νόμο περί ευθύνης υπουργών (στη Βουλή διαβιβάζονται οι δικογραφίες όπου πολιτικοί ελέγχονται, όχι αυτές που είναι μηνυτές).
Τώρα, ο κ. Αγγελής ζητάει να κληθούν οι τρεις πολιτικοί να καταθέσουν όσα καταγγείλουν κατά των εισαγγελέων, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον περίφημο «Ρασπούτιν» (το κυβερνητικό στέλεχος που φέρεται να προσεγγίζει δικαστικούς λειτουργούς), ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψή του! Μάλιστα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά πληροφορίες απέστειλε ήδη έγγραφο προς την Εισαγγελία Εφετών, παραγγέλλοντας συγκεκριμένες ενέργειες προς διενέργεια.
Από την έντυπη έκδοση