Oπως σημείωναν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η αποχώρηση Βενιζέλου ασφαλώς είχε κόστος για το ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά αντισταθμίστηκε με την εισροή ψηφοφόρων από άλλους χώρους. Εκφράζουν δε την εκτίμηση ότι στο διάστημα που απομένει έως τις εκλογές, η τάση αυτή θα ενταθεί – ειδικά από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως, τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. παραδέχονται ότι υπήρξε κόστος για το κόμμα λόγω της κρίσης με τον κ. Βενιζέλο, αλλά εκτιμούν ότι στις ημέρες που απομένουν θα στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειές τους να «επαναπατρίσουν» το κομμάτι αυτό του εκλογικού σώματος.
Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να επιμείνει στην προσπάθεια αποκόμισης κερδών από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν σκοπεύει να συνεχίσει να απαντά στον κ. Βενιζέλο, με στόχο να πέσουν εντελώς οι τόνοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ξεκαθάρισε σε μεγάλο βαθμό και τη μετεκλογική στάση του κόμματος: Οπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κ. Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει την εκλογική του ενίσχυση, ώστε να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στη Νέα Δημοκρατία, την οποία τα στελέχη του κόμματος «βλέπουν» στην κυβέρνηση, και μάλιστα με ποσοστά αυτοδυναμίας. Ηδη η κ. Γεννηματά προβάλλει στις ομιλίες της τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο «ανεύθυνης αντιπολίτευσης».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Σε μία τέτοια περίπτωση, το ΚΙΝ.ΑΛ. θα λειτουργήσει ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση», και μάλιστα η κ. Γεννηματά προσδιόρισε και τα πεδία για τα οποία θα μπορούσε να συναινέσει με τη Νέα Δημοκρατία: Μίλησε χαρακτηριστικά για τον εκλογικό νόμο – το ΚΙΝ.ΑΛ. θα προβάλει τη δική του πρόταση, που έχει να κάνει με κλιμακωτό «μπόνους» για το πρώτο κόμμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι απαιτούνται 200 βουλευτικές ψήφοι για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ακόμα, συναίνεση πρόκειται να παράσχει το ΚΙΝ.ΑΛ. και στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά πιθανόν και σε άλλα νομοθετήματα, για τα οποία θα κριθεί ότι απαιτείται ευρύτερη πλειοψηφία.
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες να μην υπάρξει αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και επιρρίπτουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «μέγα χορηγό» της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, συνεργάτες της κ. Γεννηματά ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η χώρα δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητη, για να αναρωτηθούν αμέσως γιατί επιλέγει να δηλώνει το ίδιο ο κ. Τσίπρας. «Μήπως σκοπεύει να μπει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού;», ρωτούν σκωπτικά.
Σε κάθε περίπτωση, στο ΚΙΝ.ΑΛ. επιμένουν ότι η κ. Γεννηματά θα κινηθεί μέχρι τέλους στο πεδίο της εθνικής συνεννόησης και εκτιμούν ότι η προσπάθεια Τσίπρα να πολώσει ώστε να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του θα πέσει στο κενό.
«Η πόλωση χρειάζεται δύο – και ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ευρεία νίκη του στις ευρωεκλογές, δεν έχει λόγο για μετωπική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, διότι διατρέχει τον κίνδυνο να μεγαλώσει τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής