Η χθεσινή παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μόνο με έναρξη προεκλογικής εκστρατείας δεν έμοιαζε και σίγουρα δεν είχε καμία σχέση ούτε με τον Ιανουάριο ούτε με τον Σεπτέμβριο του 2015.
Σημειολογικά, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει βάσιμα ότι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Εφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση στο πάνελ της εκδήλωσης στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών παρέπεμπε στο «συλλογικά» που πριν από λίγες ημέρες είχε γράψει στο πρωτοσέλιδό της η «Αυγή». Οχι μόνο για να τονίσει την ανάγκη ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εθνικών εκλογών αλλά κυρίως για να υπαινιχθεί πως η διαδικασία αναζήτησης ευθυνών και υπευθύνων την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική υπόθεση και δεν αφορά μόνο τον κ. Τσίπρα και το Μαξίμου.
Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που πήραν το λόγο επιχείρησαν μία αποτίμηση του έργου τους, διαστρέβλωσαν για άλλη μία φορά την κατάσταση στην οποία παρέλαβαν την εξουσία το 2015 για να υποστηρίξουν ότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ υποσχέθηκαν, ανέξοδα αυτή τη φορά και σε κλίμα πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας, μία σειρά μέτρων για την τετραετία 2019-2023.
Αναξιοπιστία
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της προχειρότητας αλλά και την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας, στον τομέα της φορολογίας η κυβέρνηση προανήγγειλε Δευτέρα ό,τι κατήργησε την περασμένη Παρασκευή!
Ειδικότερα, τα «αντίμετρα» υπέρ της μεσαίας τάξης που κατήργησε με την ψήφιση της τροπολογίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου τα υποσχέθηκε χθες για την τετραετία 2019-2023. Η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σταδιακή μείωση για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% το 2020 ήταν «αντίμετρα» υπέρ της μεσαίας τάξης που η κυβέρνηση είχε ψηφίσει μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου, τα «θυσίασε» για προεκλογικούς λόγους την περασμένη Παρασκευή επειδή ήθελε να προλάβει να «πουλήσει» την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολογήτου και τα επανέφερε χθες ως δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία!
«Ψηφίστε μας»
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ψήφο των πολιτών επειδή όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται άλλη μία τετραετία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του. Από το χώρο της εργασίας που υποσχέθηκε 15% νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας για τις οποίες είπε ότι θα επιμείνει στο διαχωρισμό χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς τον σταμάτησε, αλλά και τη θέσπιση του γάμου των ομοφυλοφίλων, για την οποία επίσης δεν εξήγησε τι τον εμπόδισε να την κάνει πράξη. Βεβαίως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί που πήραν τον λόγο προσέδωσαν μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας και καταστροφολογίας στο λόγο τους, υποστηρίζοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναλάβουν θα καταστρέψουν και τη χώρα και την οικονομία.
Είναι σαφές ότι το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα διαρκές βέρτιγκο μετά την 26η Μαΐου. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι «πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα, και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα», αλλά όταν μιλά για συγκεκριμένα, σκληρά μέτρα που οι δανειστές ανάγκασαν τις παλαιότερες κυβερνήσεις να πάρουν για να ξεπεράσει η ελληνική οικονομία τη χρεοκοπία, επιμένει να τα χρεώνει στους πολιτικούς του αντιπάλους…
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και χθες ότι «αυτή η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν το έκανε αυτό τον Ιανουάριο του 2015, όταν λόγω των βημάτων που είχαν ήδη γίνει ήταν πιο εύκολο, πιο βατό και σίγουρα δεν θα στοίχιζε τα δισ. ευρώ που στοίχισε το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Οι «νέες» υποσχέσεις
Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί που πήραν το λόγο έδωσαν νέα διάσταση στη φράση «υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες». Νέες αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, νέες προσλήψεις, νέοι διορισμοί στο Δημόσιο ήταν ανάμεσα στις πενήντα νέες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την υποσημείωση ότι «έχουν κοστολογηθεί και δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Επιγραμματικά, ανακοίνωσαν:
– Διπλασιασμό των Ξένων Αμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
– Αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025
– Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης η «Δίκη χωρίς Χαρτί» μέχρι το 2021
– Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
– Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022
– Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων
– Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε 2 δόσεις (2020-2021) και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας ώστε να επιστρέψει στα προ μνημονίου επίπεδα
– Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%
– Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως €20.000, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020, -50%τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες
– Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1000 κατοίκους
– Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%
– Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
– Πολυετή προγραμματισμός προσλήψεων (10.000 γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022)
– Μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019
– Αύξηση του ΚΕΑ (κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης) κατά 11% και ένταξη των δικαιούχων του στην εργασία
– Αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια
– Επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού
Εκλογές στις 7 Ιουλίου
Χθες, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να κάνει δεκτό το αίτημά του.
Δύο εβδομάδες μετά την ευρεία και διπλή ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές κάλπες, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τελικά αυτό που είχε μεν δεσμευθεί από το βράδυ των ευρωεκλογών αλλά ανέβαλε να κάνει, σε σημείο που πολλοί πολίτες στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολίαζαν ειρωνικά ότι «πάλι κάτι θα βρει για να μην κάνει εκλογές…».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και αναγκάστηκε να δώσει τέλος στο βίο της κυβέρνησής του, καθώς οι πολίτες με την ψήφο τους στις 26 Μαΐου και τις 2 Ιουνίου, δεν τον άφησαν να πράξει αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι η πρώτη κυβέρνηση της αντιπολίτευσης που θα εξαντλήσει τη θητεία της και πέραν των συνταγματικών ορίων. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, και μάλιστα υπό το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωπαϊκές κάλπες.
«Οπως γνωρίζετε έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω τη διάλυση της Βουλής», είπε μπροστά στις κάμερες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Ηρθα σήμερα εδώ δεδομένου ότι από την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη -δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο -παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου 4 περίπου μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονήσει κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Στη συνέχεια ανέφερε ότι η οικονομία «έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο που δεν πρέπει να διαταραχθεί».
«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι το αίτημά σας», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος επικαλούμενος το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος, που όπως είπε αποτελεί πλέον συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική.
Ούτε από την Προεδρία ούτε από το Μαξίμου έγινε καθαρό το αν ανάμεσα στον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα συζητήθηκε το θέμα των αλλαγών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και το αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα μετά την 30ή Ιουνίου. Επιμένοντας ωστόσο στην τακτική της έμμεσης πίεσης και προτροπής προς τον κ. Παυλόπουλο, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι όσοι ποντάρουν στη διατάραξη των εξαιρετικών, προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, θα διαψευστούν…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου