Τον «έκοψε» απότομα ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντάς του ότι το θέμα της σύσκεψης δεν είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος, αλλά ο χρόνος των επόμενων εθνικών εκλογών.
Ηταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μην ξεκινήσει κύκλος εσωστρέφειας εν όψει των εθνικών εκλογών και το «ταμείο» να γίνει μετά τις εκλογές. Και κυρίως να μην ξεκινήσει η εσωκομματική κριτική εναντίον του και εξελιχθεί σε αμφισβήτηση, όσο και αν τα στελέχη του Μαξίμου -ακόμα και τώρα- γελούν ειρωνικά και αναρωτιούνται «και ποιος από αυτούς που ξέρεις και έχεις δει μπορεί να αμφισβητήσει τον Αλέξη;», όταν τίθενται ενώπιον τέτοιου ερωτήματος.
Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν μπροστά οι εθνικές εκλογές, τότε το καζάνι που «βράζει» στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ξεχειλίσει, καθώς η ενότητα του κόμματος είναι εδώ και πολλές ημέρες υπό αμφισβήτηση και η ήττα των ευρωεκλογών επιδείνωσε την κατάσταση. Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές δεν ήταν μην κατηγορηθεί για καθεστωτική αντίληψη, αλλά επειδή δεν θα μπορούσε να ελέγξει τις αντιδράσεις και την εσωστρέφεια μέχρι τον Οκτώβριο. «Δεν θα αμφισβητηθεί ο Τσίπρας;
Εδώ γελάνε… Ένα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά. Να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα. Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να μη λες τίποτε», είπε επί λέξει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ -όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής- είναι εξαιρετικά βαρύ και εκτιμάται ότι μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι χειρότερο.
Υπό το φόβο μίας δεύτερης, πιο σημαντικής εκλογικής ήττας στις 7 Ιουλίου -όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από το κεντρικό δελτίο του Alpha- έχουν αρχίσει ήδη και βγαίνουν τα μαχαίρια.
Βουλευτές και στελέχη βάλλουν κατά υπουργών, υπουργοί αλληλοκαρφώνονται μεταξύ τους, ενώ από τη σκληρή κριτική -η οποία ακόμα δεν γίνεται δημοσίως- δεν εξαιρείται ούτε ο πρωθυπουργός. «Μα είναι δυνατόν να πει μπροστά στους δημοσιογράφους το μεσημέρι του Σαββάτου, πριν από τις εκλογές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις μετρήσεις και τον Μητσοτάκη “τον έχει”;», έλεγε για τον κ. Τσίπρα κομματικό στέλεχος, που συμπλήρωσε ότι τον πρωθυπουργό έσωσε το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι σεβάστηκαν το off the record της προεκλογικής περιόδου και δεν μετέδωσαν τις ατάκες του.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, στους οποίους κάποιοι προσπαθούν να φορτώσουν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον πρώτο επειδή όπως λένε εφοδίαζε επί μήνες με λανθασμένα στοιχεία για τους συσχετισμούς των κομμάτων το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον δεύτερο επειδή προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με τh σκοτεινή του δράση και τις παρασκηνιακές διασυνδέσεις του και στον τρίτο επειδή ήταν προκλητικός και αρκετές φορές και συκοφάντης στις αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους.
«Κάποιοι υπουργοί, όπως αυτοί που έπεισαν τον Αλέξη ότι είναι κοντά στο αποτέλεσμα της Κυριακής, και έκανε δήλωση ότι είναι δημοψήφισμα οι εκλογές, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από μόνοι τους. Δεν υπάρχει κανείς που να έκανε φάουλ σε αυτή την ιστορία; Λέγανε ότι χάναμε με 1-2%. Δεν δείχνει σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης. Αν δεν τα καταλάβουν αυτά, θα έχουμε ξανά πρόβλημα», είπε στις δηλώσεις του, επί λέξει, ο κ. Κοτζιάς.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης -ο ίδιος που ως υπουργός συναίνεσε στη γραμμή της απόκρυψης των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το μοιραίο βράδυ της κυβερνητικής σύσκεψης μπροστά στις κάμερες- δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας, αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω».
Περισσότερο αυθόρμητη και γι’ αυτό και πιο διεισδυτική η κριτική που έρχεται από χαμηλότερα στελέχη, όπως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεννιά, η οποία ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μάθει να ακούει και να σέβεται. Να λέμε ευχαριστώ και συγγνώμη. Να δεχόμαστε την κριτική! Δεν είναι τρελός ο λαός! Αυτό που είναι τρελό είναι οι εκφράσεις κάποιων “αριστερών” που βρίζουν, αναθεματίζουν τον αχάριστο ψηφοφόρο που δεν εκτίμησε. Χάσαμε τη μεσαία τάξη, αγαπητοί σύντροφοι. Eχουμε μπροστά μας αγώνα».
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν άμεσα και σε αυτό που φαίνεται να είναι στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού, δηλαδή η προσέγγιση στελεχών του πρώην ΠΑΣΟΚ και του λεγόμενου κεντρώου χώρου για την «προοδευτική συμμαχία». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν σκωπτικά την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στα κανάλια να υπερασπίζεται τον κ. Τσίπρα το βράδυ των εκλογών, ενώ η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση στην Κουμουνδούρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών των 53+. Ο ίδιος πάντως ο πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου δεν πτοείται και δείχνει να στηρίζεται στη σχέση του με τον πρωθυπουργό, καθώς ανέβασε στα social media το στίχο «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ» ως απάντηση στις αντιδράσεις…
Στο στόχαστρο δεν βρίσκονται μόνο τα πρώην στελέχη του βαθέος ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ελέω Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., καθώς είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να χωνέψουν -για παράδειγμα- ότι η Ελενα Κουντουρά εξελέγη σε πολύ καλή σειρά στην Ευρωβουλή.
Όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν, φυσικά, στη σκληρή διαπίστωση ότι το πλέον βασικό σενάριο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή θα έχει περί τους 70 βουλευτές από τους 153 που έχει σήμερα…
Χωρίς αφήγημα
Είτε οι εκλογές γίνουν στις 30 Ιουνίου είτε στις 7 Ιουλίου, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε λόγω της μεγάλης διαφοράς στις ευρωεκλογές να πάει άρον άρον σε εθνικές εκλογές τον αναγκάζει να δώσει μία πιο σημαντική εκλογική μάχη χωρίς αφήγημα και με μόνο διακύβευμα την πολιτική του επιβίωση. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες φαίνεται ότι εφόσον απουσιάζει το αφήγημα περί ψεύτικων δημοσκοπήσεων και περί πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ στους αναποφάσιστους, στους νέους ή στους συνταξιούχους, αναζητεί εκλογικό διακύβευμα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σεβαστάκης εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι κάποιοι από τους αναποφάσιστους που δεν ψήφισαν θα λειτουργήσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά τους και τώρα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Νίκος Παππάς βασίζεται στη μείωση της μεγάλης -όπως λέει- αποχής, πάντα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει ότι η διαφορά του 9,5% υπέρ της Ν.Δ. ανατρέπεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κινδυνολογεί -χθες το Μαξίμου επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις που έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας-, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να τρομάξει τον κόσμο της εργασίας, κάτι που δεν κατάφερε στην εκστρατεία των ευρωεκλογών, παρά το ότι τους έδωσε χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Συνεχίζει να υποστηρίζει δημοσίως ότι αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει το κοινωνικό κράτος, θα μειώσει τους μισθούς, θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο και άλλα τέτοια. Και έτσι θα συνεχίσει και κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο.
Ποιοι και γιατί δέχονται πυρά
- Χριστόφορος Βερναρδάκης
Επειδή -όπως λένε- εφοδίαζε επί μήνες με λανθασμένα στοιχεία για τους συσχετισμούς των κομμάτων το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
- Νίκος Παππάς
Επειδή προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με τη σκοτεινή του δράση και τις παρασκηνιακές διασυνδέσεις του.
- Παύλος Πολάκης
Επειδή ήταν προκλητικός και αρκετές φορές και συκοφάντης στις αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους.
- Έλενα Κουντουρά
Επειδή εξελέγη σε πολύ καλή σειρά στην Ευρωβουλή.
Ποιοι πυροβολούν… άλλους
- Πάνος Σκουρλέτης
Κάποια… κυβερνητικά στελέχη που: «με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας, αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε».
- Νίκος Κοτζιάς
Κατευθείαν το Μαξίμου: «Δεν θα αμφισβητηθεί ο Τσίπρας; Εδώ γελάνε… Ενα κομμάτι στο Μαξίμου έχει αλαζονική συμπεριφορά. Να πάνε στην άκρη ορισμένοι που είναι δίπλα στον Τσίπρα. Δεν μπορεί να χάνεις με 9,5% και να μη λες τίποτε».
- 53+
Το περιβάλλον Τσίπρα για την παρουσία του Γιάννη Ραγκούση στην Κουμουνδούρου, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολίασαν σκωπτικά την παρουσία του Στέφανου Τζουμάκα στα κανάλια να υπερασπίζεται τον κ. Τσίπρα το βράδυ των εκλογών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου