Ο κ. Τσίπρας «πλήρωσε» µε το ίδιο νόµισµα τις προσωπικές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει κατά καιρούς ο ίδιος, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης που τον στηρίζουν, σε µέλη της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών του αντιπάλων.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίµου εκτιµά πως το πλήγµα είναι µεγάλο, καθώς η «ενοχλητική» συζήτηση για το παρελθόν της οικογένειας Τσίπρα φούντωσε σε µια περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός επιχειρεί να φτιάξει το «αριστερό» προφίλ του.
Εργολαβίες
Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, που δεν συνηθίζει να απαντάει στις προσωπικές επιθέσεις του κ. Τσίπρα, αναφέρθηκε στις εργολαβίες της οικογένειας Τσίπρα, την περίοδο της χούντας των συνταγµαταρχών, ως απάντηση
στη σκληρή προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό, για τη δική του οικογένεια, λέγοντας ότι έγινε «ζάπλουτη» µόνο από την πολιτική.
Η δηµοσιογραφική έρευνα αλλά και οι µαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή εκθέτουν τον πρωθυπουργό, που επιχείρησε µε ανάρτησή του στο ∆ιαδίκτυο, αλλά και τις παρεµβάσεις συγγενών του στην κρατική τηλεόραση, να εµφανίσει τον πατέρα του, Παύλο, και τον θείο του, Ηρακλή, ως διωκόµενους από τη δικτατορία.
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει ντοκουµέντα του υπουργείου Οικονοµικών από την περίοδο της απριλιανής χούντας, που αποδεικνύουν ότι τόσο ο πατέρας του πρωθυπουργού, Παύλος, όσο και ο θείος του, Ηρακλής, ως εργολάβοι, είχαν το προνόµιο να κάνουν «δουλίτσες» µε το ∆ηµόσιο, που τους απέφεραν µεγάλα χρηµατικά κέρδη.
Οσον αφορά στην κατασκευαστική εταιρία ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΤΕ των αδελφών Τσίπρα, που δηµιουργήθηκε το 1970, στην ισολογιστική έκθεση που δηµοσιεύθηκε την 31η ∆εκεµβρίου του 1973 στα «έργα πιστοποιηθέντα προς είσπραξη» αναφέρεται το ποσό των 22.567.000 δραχµών, ενώ στα «έργα προς εκτέλεση» το ποσό των 287.000.000 δραχµών.Στον ισολογισµό της 31ης ∆εκεµβρίου του 1972 στα «υπό εκτέλεση έργα» αναφέρεται το ποσό των 387.900.000 δραχµών.
Στον ισολογισµό του προηγούµενου έτους στα «εκτελεσθέντα έργα» αναφέρεται το ποσό των 5.812.000 δραχµών, ενώ ως µικτά κέρδη χρήσεως αναφέρεται το ποσό των 9.848.023 δραχµών. Τους ισολογισµούς υπογράφουν ο Παύλος Τσίπρας ως πρόεδρος του ∆.Σ. και ο Ηρακλής Τσίπρας ως διευθύνων σύµβουλος της εταιρίας. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα κέρδη προς διάθεση το 1974 ανέρχονταν σε 33.178.177 δραχµές.
Για να γίνουν αντιληπτά τα οικονοµικά µεγέθη αξίζει να σηµειωθεί πως την περίοδο κατά την οποία συντάχθηκαν οι
ισολογισµοί αυτοί ο µηνιαίος µισθός ενός δηµοσίου υπαλλήλου ήταν περίπου 3.000 δραχµές και το µεροκάµατο των εργατοτεχνιτών 120 δραχµές.
Από τα στοιχεία των τριών ισολογισµών προκύπτει ότι η κατασκευαστική εταιρία των αδελφών Τσίπρα την περίοδο της χούντας έκανε «χρυσές δουλειές», παίρνοντας και δηµόσια έργα. Ο εξάδελφος του πρωθυπουργού είχε υποστηρίξει (ΕΡΤ) ότι το γεγονός αυτό δεν αποδεικνύει σε καµία περίπτωση πως ο πατέρας του και ο θείος του είχαν οποιαδήποτε συνεργασία µε το καθεστώς της 21ης Απριλίου.
Ο Φοίβος Ιωαννίδης, που πρωτοστάτησε στην αντίσταση κατά της χούντας, υποστήριξε («ΤΑ ΝΕΑ») πως ο Ηρακλής Τσίπρας «καταδικάστηκε µεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έµεινε µόνο την παραµονή της δίκης µας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόµως αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά δύο φορές για απάτη σε ποινή πάνω από έξι µήνες η καθεµία».
Ο κ. Ιωαννίδης επιβεβαίωσε πως οι αδελφοί Τσίπρα την περίοδο της χούντας έπαιρναν εργολαβίες για δηµόσια έργα στην Κρήτη και πιθανώς και αλλού. Η αναφορά που εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν όταν ο κ. Τσίπρας µίλησε για την οικογένειά του, αφήνοντας βαρείς υπαινιγµούς για τον «πλουτισµό» της.
Οµως, η πραγµατικότητα για τα εισοδήµατα που υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός είναι τελείως διαφορετική. Με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, το 1969 (εισοδήµατα του 1968) ο Ηρακλής Τσίπρας ως «εργολήπτης δηµοσίων έργων» δήλωσε 917.272 δραχµές, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως δικηγόρος είχε δηλώσει 232.120 δραχµές. Με βάση τα ντοκουµέντα της εποχής, το 1973 (εισοδήµατα του 1972) ο Ηρακλής Τσίπρας είχε δηλώσει 799.500 δραχµές και ο αδελφός του, Παύλος, 339.600 δραχµές.
∆υσφορία
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την ανακίνηση του ζητήµατος µε τις εργολαβίες της οικογένειας Τσίπρα την περίοδο της χούντας, που µέχρι τώρα έθεταν πολιτικά πρόσωπα όχι πρώτης γραµµής. Την αφορµή έδωσε όµως ο κ. Τσίπρας µε τις συνεχείς προσωπικές επιθέσεις στον κ. Μητσοτάκη, γεγονός που χρεώνεται στα αρνητικά σηµεία της στρατηγικής που ακολουθεί το Μαξίµου στον δρόµο προς τις κάλπες.
Οπως υποστηρίζουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το πρωθυπουργικό παρασκήνιο, το ζήτηµα απασχολεί έντονα τον κ. Τσίπρα όχι τόσο για τη φθορά που προκάλεσε τώρα στο αριστερό προφίλ του όσο για το γεγονός ότι θεωρείται δεδοµένο ότι µιας και άνοιξε το ζήτηµα των εργολαβιών την περίοδο της χούντας, αυτό θα έχει και συνέχεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής