Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε δημόσια κατά της Συνθήκης της Λωζάννης, παρότι απέφυγε να πει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν καθοριστεί, ενώ έκανε λόγο και για αμφισβητούμενες νησίδες και βραχονησίδες. Ολα αυτά, ουσιαστικά απαντώντας στην τουρκική κεμαλική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επί προεδρίας του η Ελλάδα κατέλαβε (!) 16 νησίδες.
Τώρα, λοιπόν, ήταν η σειρά του δημάρχου της Αγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο οποίος, όμως, στην προσπάθειά του να πείσει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν κακή για την Τουρκία, προκάλεσε ειρωνείες και γέλια στη χώρα του. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο ίδιος δημοσίευσε ένα χάρτη της Ελλάδας, στην οποία όλα τα νησιά του Αιγαίου, από τη Ρόδο και την Κρήτη μέχρι την Εύβοια είναι με μπλε χρώμα, θέλοντας έτσι να δείξει ότι είναι ελληνικά. Και σχολίασε ο δήμαρχος, γράφοντας τα εξής: «Εξαιτίας της Συνθήκης της Λωζάννης, τα νησιά που είναι σε μπλε χρώμα δόθηκαν στην Ελλάδα. Και ακόμη κάποιοι άνθρωποι λένε αναίσχυντα ότι επρόκειτο για επιτυχία».
Βέβαια, μέσα σε λίγα λεπτά αποκαλύφθηκε πως ο χάρτης αυτός ήταν ενός πρακτορείου ταξιδιών που διοργανώνει εκδρομές στα ελληνικά νησιά και δεν άργησαν τα ειρωνικά σχόλια και οι αστεϊσμοί εις βάρος του δημάρχου που συνηθίζει να προβοκάρει τις συζητήσεις κυρίως της εσωτερικής πολιτικής. Να σημειωθεί πως ο Γκιοκτσέκ είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP και είναι δήμαρχος της Αγκυρας από το 1994.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Sözcü», Tζαν Ατακλί, πάντως, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζει πως ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος να επιθυμεί «πολεμική» ρητορική για να ξεχαστούν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. «Φαντάζομαι πως 90 χρόνια μετά, δεν μπορεί κανείς να θέσει το θέμα των νησιών ή της Μοσούλης και του Κιρκούκ, ζητώντας τα με Σύνοδο Ειρήνης. Αρα ο Ερντογάν για να ξεφύγει από τις εσωτερικές δυσκολίες, ίσως θα θελήσει να πάρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς έναν ‘‘πόλεμο’’, ακόμα κι αν έχει απέναντί του μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να παραβλεφθεί», σχολιάζει ο Ατακλί.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου