Το πρόγραμμα, αναπτύσσεται σε έξη άξονες με 21 συνολικά προτεραιότητας και αποτελεί μια ολοκληρωμένη «οραματική προσέγγιση για την πορεία προς το μέλλον. Συμβάλλει, με ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και διεκδικεί δυναμικά θεσμική αναβάθμιση και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ζήτημα άλλωστε που προωθεί συστηματικά και η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Γ. Σγουρός
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι εχέγγυο για το πρόγραμμα του αποτελεί στο έργο κατά την περίοδο της θητείας του στη Νομαρχιακή και Περιφερειακή Αρχή έως το 2014. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2011-2014 «κατορθώσαμε η Περιφέρεια Αττικής να σταθεί οικονομικά όρθια ενώ διασφάλισε αποθεματικό ύψους 350 εκ. ευρώ όταν η Ελλάδα χρεοκοπούσε. Επίσης υλοποιήθηκαν περισσότερα από 1000 έργα 3,5 δις ευρώ και ότι με συστηματική αξιοποίηση του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 αυξήθηκε ο ρυθμός απορροφητικότητας κατά 400 % ενώ δημιουργήθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας.
Ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα έχει τρεις βασικές πηγές από : ίδια έσοδα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, με επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου και πόρου όπως το Πακέτο Γιούνκερ για την χρηματοδότηση Επενδυτικών Σχεδίων.
Ο Γ. Σγουρός δεσμεύτηκε να πορευτεί με βασική αρχή «Μια ακηδεμόνευτη και αδέσμευτη Αυτοδιοίκηση και καλώντας τους παρευρισκόμενους να στρατευτούν στο πλευρό του για «να επιστρέψει η Αττική στην κανονικότητα». Τόνισε ότι «Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η Αττική δεν χρειάζεται άλλους μαθητευόμενους μάγους», αλλά μια ηγεσία που να έχει να επιδείξει «μετρήσιμο έργο».
Καταλόγισε ευθύνες στη νυν περιφερειάρχη Ρ. Δούρου για την ανατροπή της κατάστασης και το «πισωγύρισμα που σημειώθηκε κυρίως, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ακύρωση των λύσεων που είχε ό ίδιος δρομολογήσει «με τιτάνια προσπάθεια», όπως σημείωσε. Από το συνολικό έργο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής ο υποψήφιος περιφερειάρχης αναγνώρισε μόνο το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου το οποίο θα συνεχίσει με συνέπεια, τη β΄ φάση του και ο ίδιος, όπως είπε. Από την 1η Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος για την ανοικοδόμηση της Αττικής υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να πέσει στα χέρια μαθητευόμενων μάγων που «όλα τα σφάζουν στη θέα της καρέκλας και που υπόσχονται ότι θα την κάνουν…. Μανχάταν όταν δεν έχουν λύσει στοιχειώδη προβλήματα στο δήμο τους», σημείωσε υποδεικνύοντας τον έτερο ανθυποψήφιο του Γ Πατούλη. «Πως θα λύσει τα προβλήματα 70 ρεμάτων της Αττικής όταν πλημμυρίζει ένα στο δήμο του», συνέχισε ρωτώντας, «πως θα διαχειριστεί με σύνεση τα οικονομικά όταν μετά από 12 χρόνια στο δήμο Αμαρουσίου έχει χρέος 71 εκ ευρώ και ρυθμισμένα χρέη για 160 χρόνια…»
Από τους 6 άξονες του προγράμματος ο Γ. Σγουρός έδωσε έμφαση σε δύο, στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην ασφάλεια με την ενδυνάμωση της Περιφέρειας ώστε και όταν «καταρρεύσει το κράτος αυτή να παραμείνει δυνατή στο πλευρό του πολίτη»
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται :
– Χωροταξική οργάνωση με άνετους δρόμους, και διεξόδους διαφυγής ενώ θα «συνδράμουμε τους δήμους να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό που σε πολλές περιοχές εκκρεμεί, «ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τραγωδιών όπως στο Μάτι, δεδομένου ότι υπάρχουν παρόμοιες περιοχές στην Αττική»
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
-Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής σε 3 βήματα: Με την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών για τους ορεινούς όγκους με τα δασαρχεία. Την εκτέλεση δικτύων απορροής όμβριων στις πόλεις.
Την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων προκειμένου να «ελεγχθεί κατά το 80% ο κίνδυνος από πλημμύρα», όπως σημείωσε. Στο σημείο αυτό ο Γ. Σγουρός έκανε λόγο για την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων στο θέμα των ρεμάτων και ζήτησε τον πλήρη έλεγχο με τους απαιτούμενους πόρους από το αρμόδιο υπουργείο ώστε «να έχει τη συνολική ευθύνη τους η Περιφέρεια».
-Πολιτική Προστασία με χάρτες εκτίμησης κινδύνων από διαφορετικούς τύπους κινδύνων και χρήση drone και sms για την έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών.
Για την ασφάλεια των πολιτών προτάθηκε η επαναφορά του θεσμού του Αστυνομικού της γειτονιάς.
Στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων ο Γ. Σγουρός προτείνει επαναξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, μελέτης για νέες χωροθετήσεις, ισχυρά κίνητρα στους δήμους για προγράμματα διαλογής στην πηγή και επιβράβευση στους συνεπείς πολίτες.
Για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης δικτύων ακαθάρτων σε κάθε συμπαγή οικιστικό ιστό στην Περιφέρεια Αττικής. Αξιοποίηση και επανάχρηση επεξεργασμένου νερού. Κατασκευή δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου ακαθάρτων στην Ανατολική Αττική στο Θριάσιο πεδίο, αλλά και στη Σαλαμίνα. Με την ΕΥΔΑΠ κάλυψη όλων των περιοχών με δίκτυα ύδρευσης. Ανάπτυξη δράσεων Αφαλάτωσης στα νησιά.
Τέλος στον κατάμεστο χώρο του Πανελλήνιου παραβρέθηκαν πολιτικοί, κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του μετέπειτα ΚΙΝΑΛ περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ευρωβουλευτές, βουλευτές και υποψήφιοι. Συγκεκριμένα διακρίναμε μεταξύ άλλων τους πρώην υπουργούς κ.κ. Απ Κακλαμάνη, Κ. Σκανδαλίδη, Τηλ. Χυτήρη, Κ. Λαλιώτη, Ν. Σιφουνάκη, Γρ. Νιώτη, Στ. παναγούλης, Θαν Γιαννόπουλος (ΝΔ), Αλ. Ανδριώτης (Ε.Κ), η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δ. Ρολόγης, Ιωαν. Βαρδακαστάνης, Ν. Γιαννακοπούλου, Ν. Τσούλιας, Εμ. Φραγκούλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Β. Καπερνάρος κ.ά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σημειώσεις:
- Μετά από επικοινωνία, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, Γεράσιμος Γιακουμάτος, διευκρινίζει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε παρευρέθηκε στην εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, καταλογίζοντας ευθύνες στο ΑΠΕ για το τηλεγράφημά του.
- Για το θέμα έβγαλε διόρθωση και το ΑΠΕ σημειώνοντας: Στο τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 01:44 με τίτλο “Γ. Σγουρός: Με τη δέσμευση για «ακηδεμόνευτη και αδέσμευτη Αυτοδιοίκηση» το πρόγραμμα της παράταξης σε 6 άξονες με 21 πρoτεραιότητες”, εκ παραδρομής μεταδόθηκε ότι στην εκδήλωση της παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού παραβρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος. Παρακαλούμε να αφαιρεθεί το όνομά του από την τελευταία παράγραφο.