Ομόθυμη όμως ήταν κι η αποδόμηση -από την αντιπολίτευση- της εμφανούς επικοινωνιακής προεκλογικής εκμετάλλεσης που επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι …ξέχασαν επί δυο χρόνια χρόνια στο συρτάρι του Μαξίμου το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με όρους ιστορικής ευθύνης (σε αντίθεση με το προεκλογικό… ψάρεμα στην αριστερή όχθη του Αλέξη Τσίπρα), ανέφερε: «Εγώ είμαι εδώ σήμερα για να μην σας κρύψω το οτιδήποτε και για να μην σας πω ψέματα, αλλά για να σας μιλήσω με ειλικρίνεια και να σας θα πω ότι όσο ιερή είναι αυτή η διεκδίκησή μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε πως «η Ν.Δ. προφανώς και θα ψηφίσει το διακομματικό κείμενο που έχει ετοιμαστεί από το προεδρείο της Βουλής, ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου», όμως χωρίς να θελήσει να καλλιεργήσει εθνικές ψευδαισθήσεις, ανέφερε πως «η μόνη νομικά και σίγουρα εφικτή διεκδίκηση του ελληνικού κράτους είναι αυτή του κατοχικού δάνείου». Κάλεσε, δε, όλες τις πολιτικές δυνάμεις πάνω σε αυτή τη ρεαλιστική βάση «να χτίσουμε με σθένος τις διεκδικήσεις μας, αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας», ενώ για όλες τις άλλες διεκδικήσεις όπως αυτές των θυμάτων της ναζιστικής θυριωδίας, ενθάρρυνε «να συνεχίσουμε να τις διεκδικούμε ιδιωτικά».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδραίωσε την πολιτικά και νομικά ρεαλιστική άποψη της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και μέσα από την ιστορική σύμπτωση απόψεων που είχαν εκφράσει από κοινού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από το βήμα της Ολομέλειας, υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη σ’ ένα τέτοιο εθνικού χαρακτήρα θέμα να μιλήσουμε με αλήθειες και όχι με όρους προπαγάνδας, με τους οποίους συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για πρόσκαιρες πολιτικές επιδιώξεις». Και τόνισε με νόημα: «Το γεγονός πως η συζήτηση αυτή διεξάγεται τον Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα της Επιτροπης είναι από το 2016 δεν μας κάνει να πιστεύουμε ότι συζητείται το θέμα σε έναν ουδέτερο πολιτικό χρόνο».
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε μία προς μία όλες τις ουσιαστικές διπλωματικές και νομικές κινήσεις που θεμελίωσαν τις ελληνικές διεκδικήσεις, οι οποίες έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τοσο με την κοινοβουλευτική επιτροπή Τζαβάρα, που είχε συσταθεί, όσο και την τελευταία ρηματική διακοίνωση που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Δημοκρατία προς τη Γερμανία, την οποία υπέγραψε ως υπουργός Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συγκυβένηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. «Σε αντίθεση», όπως είπε, «με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 2015 δεν έκανε τίποτα, ή μάλλον έκανε μια ακόμα κωλοτούμπα από όσα έλεγε ως αντιπολίτευση, ή από τότε που ο κ. Τσίπρας έβαζε μέχρι και την μπάντα στον Παρνασσό να παιανίζει αντάρτικα».
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στο εσωτερικό ξεσπαθώνατε για τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά ο κ. Τσίπρας, ως κυβέρνηση και πρωθυπουργός, τον Μάρτιο του 2015, αυτό που έλεγε στην κυρία Μέρκελ είναι ότι: το θέμα δεν είναι υλικό, αλλά ηθικό»!
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο Τσίπρας
Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, ως χαμηλών προσδοκιών (παρά τους επικοινωνιακούς βερμπαλισμούς των προηγούμενων ημερών) χαρακτηρίστηκε η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια έκκληση, αποφεύγοντας ακόμα και να προφέρει τη φράση «προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κάλεσε «να ομονοήσουμε όλοι ότι δε θα αφήσουμε το θέμα να πάει στις καλένδες, αλλά να αξιοποιήσουμε όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός. Κι αν χρειαστεί εξισώνοντας το δικό μας νομικό πολιτισμό με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Καταλαβαίνετε νομίζω τι εννοώ». «Αποκάλυψε», δε, τις προσδοκίες του, μετά την έκδοση της ρηματικής διακοίνωσης: «Καλή θέληση και αισθήματα πραγματικής φιλίας από την απάντηση που θα λάβουμε από τη Γερμανία»!
Την εμφανή επικοινωνιακή και προεκλογική εργαλειοποίηση του θέματος που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατέδειξαν όμως χθες στην Ολομέλεια και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Γεννηματά
«Τώρα που φεύγετε θυμηθήκατε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων;», σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης: «Πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες και όχι με μύθους ή να παρουσιάζουμε ότι η χώρα μας για πρώτη φορά θα κάνει ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για τις οφειλές της». Και θύμισε ότι η πρώτη ρηματική διακοίνωση έγινε επί Γεωργίου Παπανδρέου το 1965, ακολούθησε δεύτερη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, που υπέγραφε ως υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξανδρος Μαγκάκης και την τρίτη φορά επί συγκυβέρνησης Σαμαρά, με τη ρηματική διακοίνωση που υπέγραφε ο κ. Βενιζέλος. Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι όλες οι ελληνικές αξιώσεις είναι και παραμένουν ενεργές και ζώσες.
Ο Κουτσούμπας
Στην επίθεση βγήκε και το ΚΚΕ, με το γενικό γραμματέα του Δημήτρη Κουτσούμπα να «καρφώνει» ως υποκριτικό το ενδιαφέρον εκκίνησης των αξιώσεων από τον κ. Τσίπρα. Υποστήριξε ότι «όλες οι κυβερνήσεις ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ το ζήτημα της πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων, η ευθύνη όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε τις άλλες κυβερνήσεις ότι δεν διεκδικούν τις γερμανικές επανορθώσεις. Μοίραζε υποσχέσεις κάνοντας εξαγγελίες ότι εάν γίνει κυβέρνηση αμέσως θα διεκδικήσει όλες τις γερμανικές οφειλές, αλλά ήταν κάλπικες και ανέξοδες προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους». Επισήμανε, δε, ότι «το συγκεκριμένο πόρισμα στέλνει ξανά τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες γιατί ουσιαστικά μιλάει για μία πρωτοβουλία που θα πάρει η Βουλή για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής στα θέματα των γερμανικών οφειλών».
Ο Λεβέντης
Για ένα «πονηρό σχέδιο του Τσίπρα με στόχο να κλέψει αριστερές ψήφους από το ΚΚΕ, τον Λαφαζάνη και την Κωνσταντοπούλου» μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Αναρωτήθηκε: «Εάν ενδιάφερε τον κ. Τσίπρα το θέμα των γερμανικών οφειλών επί 4 χρόνια γιατί δεν το έφερε και το φέρνει τώρα;». Και απάντησε: «Το κάνει γιατί οι αριστεροί έχουν κάποιους δογματισμούς και επειδή το ξέρει αυτό, πάει να κλέψει ψήφους». Επισήμανε, ακόμη, ότι «η Γερμανία δεν φαίνεται να ανησυχεί από τις ελληνικές διεκδικήσεις και αυτό γιατί όπως μας έχει πει άλλωστε, σε όλους τους τόνους, το θέμα έχει λήξει με το δάνειο των 160 εκατ. μάρκων που έλαβε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και με την παραμονή Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία». Ο κ. Λεβέντης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «θα ψηφίσει υπέρ της διεκδίκησης γιατί χάθηκαν ζωές», αλλά έδειξε πεπεισμένος ότι «δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ χρήματα από τους Γερμανούς και όλοι σε αυτή την αίθουσα το ξέρουμε».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου