Στο πολιτικό πεδίο, οι αποκαλύψεις για συγκεκριμένα πρόσωπα και τη δράση τους είναι επικίνδυνες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απειλούν ευθέως το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Μέσα από την υπόθεση Πετσίτη, η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν παρακολουθεί έναν ασήμαντο σερβιτόρο που με διάφορα κόλπα μικρής εμβέλειας στα όρια της νομιμότητας κατάφερε να βγάλει μερικές χιλιάδες ευρώ για να τα ξοδέψει στα μπουζούκια ή στα μπαρ, όπως προσπαθεί εδώ και ημέρες -ανεπιτυχώς- να πείσει η κυβερνητική προπαγάνδα.
Ο Πετσίτης δεν είναι πρωταγωνιστής και ακριβώς αυτό φοβάται κάποια στιγμή η κυβέρνηση ότι θα αποκαλυφθεί στα περίεργα μάτια των πολιτών. Μέσα από την υπόθεση Πετσίτη, η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης παρακολουθεί τον καθρέπτη της συμμαχίας των στοιχείων του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού, των «λούμπεν» που δρούσαν στο μισοσκόταδο για δεκαετίες, αλλά το 2015 απέκτησαν τη νομιμότητα που τους έδωσε από τη μία η βαθιά κρίση και η απογοήτευση των πολλών και από την άλλη η άνοδος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στην εξουσία, με σημαία το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα και την πάταξη της διαφθοράς.
Η υπόθεση Πετσίτη είναι επικίνδυνη για το σύστημα που διοικεί τη χώρα και φθείρει τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήδη παραπέμπει σε άλλες περιόδους ηθικοπολιτικής παρακμής στις οποίες ισχυρίζονται ότι δεν ανήκουν και οδηγεί πολλούς, ανεξαρτήτως ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης, να σκέπτονται ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτά που καταγγέλλει.
Αυτά είναι τα βασικά σημεία μίας συζήτησης που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, από ανθρώπους που έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την υπόθεση Πετσίτη όσο και για άλλες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που «έσκασαν» από το 2015 και μετά, αλλά «βρήκαν τοίχο» στο κλειστό και ολιγομελές σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών ακόμα που εκτιμούν ότι η υπόθεση Πετσίτη δεν είναι «άνθρακες ο θησαυρός» όπως υπαγορεύει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης στα φίλια ΜΜΕ, ενώ σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα σταδιακά χάνει την κοινωνική στήριξη που είχε στο πρόσφατο παρελθόν, το στοιχείο που λειτουργούσε ως «Teflon» για τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα.
Στελεχών που ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να «εξαγοράσει» σήμερα τη στήριξη ή τη σιωπή τους, με κάποια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο ή τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών αύριο. Η υπόθεση είναι όντως περίπλοκη.
Στη δική μας πολιτική γειτονιά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δείχνει στριμωγμένος από τις συνεχείς αποκαλύψεις, κάνει λάθη που δεν έκανε στο παρελθόν, αναγκάζεται να αλλάζει συνεχώς λόγια για το ποια ήταν τελικά η σχέση του με τον κ. Πετσίτη και ποια ήταν η δράση του. Βασικό μέλημα του Μαξίμου είναι οι αποκαλύψεις να μη φτάσουν στον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία, εν όψει εκλογών.
Η συνήθως ειρωνική πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναγκάστηκε προχθές να κάνει δεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να γίνει κλήση και ακρόαση της επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος κ. Ζαΐρη, του ανώτατου υπαλλήλου που καταγγέλλει με επιστολή του ότι «εκπαραθυρώθηκε» όταν η έρευνα που έκανε στην υπόθεση βρήκε λεφτά στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν, του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην προέδρου της ΔΕΠΑ κ. Θόδωρου Κιτσάκου οποίος έχει δηλώσει ότι έβλεπε τον Πετσίτη στο Μαξίμου μετά το 2015, όπως και ότι έμπαινε στη ΔΕΠΑ ως «Μαξίμου» και όποιο άλλο πρόσωπο εμπλέκεται στην υπόθεση.
Η «απεύθυνση» της κ. Χριστοδουλοπούλου προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι η κ. Ζαΐρη δεν πρόκειται να απαντήσει στις ερωτήσεις τους επειδή δεν της το επιτρέπει ο κανονισμός της Αρχής, αλλά η ίδια έκανε δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης για να μην πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τα δημοσιεύματα, προδίδει αγωνία και όχι άνεση. Επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου, ως στέλεχος των «53+», γνωρίζει πάρα πολύ καλά κάποιους από τους βασικούς προβληματισμούς που τίθενται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έχουν συζητηθεί και στις τελευταίες μαζώξεις των «53+». Βεβαίως κανείς από τους «53+» που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε ως ζήτημα συζήτησης την υπόθεση Πετσίτη στην τελευταία σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον πρωθυπουργό (τυπικά θέμα συζήτησης ήταν οι ευρωεκλογές και το ευρωψηφοδέλτιο) αν και είχε συζητηθεί τέτοια πρόταση.
Το σκάνδαλο «Δρομολαξιάς» στο ΑΚΕΛ της Κύπρου και η σύνδεση με… ΕΛΛΑΔΑ
Αρχισε εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες - Σε πανικό ο Ανδρουλάκης
Η υπόθεση όμως απέκτησε άλλες βάσεις από την ώρα που άρχισε να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και να συνδέεται με την Κύπρο αλλά και τη Βενεζουέλα.
Πρόσφατα, ο πολύπειρος Νίκος Γεωργιάδης έγραψε σε άρθρο του στην athensvoice.gr για τις διαστάσεις της υπόθεσης Πετσίτη: «Αλήθεια, τι συνέβη τότε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ (2015) και την υπόθεση του σκανδάλου Δρομολαξιάς; Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία ανάγκασε το ΑΚΕΛ σε διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας. Απομακρύνθηκε ο τότε εκπρόσωπος και ισχυρό στέλεχος Νίκος Κατσουρίδης, που διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος. Φυλακίστηκε το ηγετικό στέλεχος Βενιζέλος Ζαννέτος, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια προεδρική χάρη και αποφυλακίστηκε.
Ποια είναι τα ονόματα που συνδέουν την ηγεσία του ΑΚΕΛ, το σκάνδαλο, το Μαξίμου και τελικά την υπόθεση Πετσίτη; Μα το όνομα του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, συνταξιδιώτη του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα» και συνεχίζει: «Το “σκάνδαλο Δρομολαξιάς” στην Κύπρο που έπληξε το ΑΚΕΛ ήταν η παροχή δανείων-ποσών από την Proton Bank με παράνομο τρόπο καθώς και η παροχή μεγάλων ποσών σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ποια εταιρία κρύβεται από πίσω; Μα η ELFE του Λαυρεντιάδη. Δηλαδή, το σκάνδαλο ΔΕΠΑ. Να σου πάλι ο Πετσίτης. Αρα ο Νίκος Παππάς, που το 2015 επισκέφτηκε δύο φορές στη φυλακή το στέλεχος του ΑΚΕΛ Βενιζέλο Ζαννέτο. Ο Νίκος Παππάς διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Ζαννέτο και τον γιο του».
Το ΑΚΕΛ προχώρησε τότε σε διαγραφές και η υπόθεση πήρε στην Κύπρο το δικό της δρόμο.
Στην Ελλάδα, η υπόθεση αναδείχθηκε μετά την παραίτηση από την Αρχή ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ανώτατου υπαλλήλου που ερευνούσε την υπόθεση και συνέδεε το παζλ της σχέσης του Κύπριου δικηγόρου Αρτεμίου με τον Πετσίτη, τον Λαυρεντιάδη, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, το «σκάνδαλο Δρομολαξιάς», το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ για το οποίο διώκεται ο Θόδωρος Κιτσάκος, τη διακίνηση αδήλωτου χρήματος και το δίκτυο των υπεράκτιων εταιριών του Αρτεμίου. Την παραίτηση που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η οποία άνοιξε τον δρόμο και για τις υπόλοιπες αποκαλύψεις που έγιναν ή θα γίνουν το επόμενο διάστημα.
Προσπάθεια συμψηφισμού και αναπάντητα ερωτήματα
Φοβούμενοι τη διάσταση που μπορεί να λάβει η υπόθεση Πετσίτη, ο κυβερνητικός μηχανισμός επιχειρεί τον συμψηφισμό με άλλες υποθέσεις που έρευνά η Δικαιοσύνη, τα δάνεια των κομμάτων ή την υπόθεση Novartis. Ποντάρει στο ότι αναδεικνύοντας υποθέσεις για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα της υπόθεσης Πετσίτη, που τελευταία συνδέθηκε και με ξέπλυμα χρήματος μέσω της πώλησης ακινήτων.
Η Βουλή, οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη είναι πλέον καθημερινά στο πεδίο προσοχής της ελληνικής κοινής γνώμης που περιμένει έρευνα για τη σχέση του Πετσίτη με δικηγόρους, off shore, με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με τη ΔΕΠΑ και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Αποτυχία
Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο Πετσίτης ως ένας «τυχαίος γνωστός» ή ένας «σερβιτόρος-καταφερτζής» που αντλούσε δύναμη από τις γνωριμίες του στην κυβέρνηση αλλά δρούσε μόνος του, έχει αποτύχει. Η επιχείρηση αποσύνδεσης του Πετσίτη από το Μαξίμου είναι καταδικασμένη όσο η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα της υπόθεσης, προκειμένου να λυθούν οι απορίες της κοινής γνώμης. Τουλάχιστον τα βασικά όπως:
- Ποια είναι η σχέση που συνδέει το τρίγωνο Αρτεμίου-Παππά-Πετσίτη;
- Γιατί ο Πετσίτης εμφανιζόταν ως «Μαξίμου» και βοηθός του Νίκου Παππά (το έχει δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Φίλης) σε εταιρίες, ο οποίες μετά ευνοούνταν φορολογικά από κυβερνητικές αποφάσεις και δεν ήταν σε πόλεμο με την κυβέρνηση όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής;
- Γιατί ενώ ήταν εκπρόσωπος δικηγορικών εταιριών της Κύπρου (συνδεόμενες με τον Αρτεμίου) από το 2014 μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και εμφανιζόταν ως «Μαξίμου» ως το 2016 και το 2017;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής