Τον Νίκο Ανδρουλάκη, που πρώτος άνοιξε θέμα συνεργασιών με τα «προοδευτικά κόμματα», σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ με πολύ καθαρό τρόπο, ακολούθησαν Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης, οι οποίοι εξειδίκευσαν ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τη μετεκλογική συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά κ.λπ.
Οι τοποθετήσεις αυτές, όμως, προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις στελεχών όπως ο Νίκος Παπανδρέου, η Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά., το θέμα γύρισε μπούμερανγκ στον Νίκο Ανδρουλάκη και, προ του νέου κύκλου εσωστρέφειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει «κωλοτούμπα» αντίστοιχη των μνημειωδών στροφών 180 μοιρών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο παρελθόν.
«Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%. Δηλαδή, θα ασπαστούμε ό,τι λέει ο καθένας στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά που λέει», έριξε την πρώτη «βόμβα» ο Νίκος Παπανδρέου.
«Tο ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. Βεβαίως, θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την Αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Ο πρώτος που βγήκε, για να «μαζέψει» το θέμα πριν η ζημιά γίνει ανεπανόρθωτη, ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς. «Δεν είναι ώρα για θέματα συνεργασιών. Οποιος θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ», δήλωσε, προσπαθώντας να αλλάξει ατζέντα.
«Δεν μπαίνω σε τέτοιες θεωρητικές συζητήσεις. Χωράνε μόνο οι σοβαροί και τη σοβαρότητα θα τη δείξει ο πολιτικός στίβος. Λογικές που έχουν πληγώσει τη χώρα στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν το λέω μόνο για τον Βαρουφάκη, το λέω και για άλλους πολλούς, πρέπει να επιδειχθεί μια σοβαρότητα», είπε και ο Παναγιώτης Δουδωνής.
«Σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», έγραψε σε δική του ανάρτηση ο υποστηρικτής και φίλος της Αννας Διαμαντοπούλου Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενοχλημένος που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα συνεργαστεί με τους υβριστές του Τάσου Γιαννίτση.
«Οσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μία καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς, κάτι έχουν καταλάβει λάθος», έγραψε, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή του ανάρτηση το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, συμβάλλοντας και αυτός στην πασοκική «βαβέλ» των τελευταίων ημερών.
Μετά από όλα αυτά και ενώ ο ίδιος ξεκίνησε το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε χθες στον ΣΚΑΪ για να αποδώσει τη συζήτηση στην «κυβερνητική προπαγάνδα» επιδεικνύοντας εκτός από πολιτική δειλία – καθώς δεν ανέλαβε την ευθύνη των λεγομένων του – και πολιτική μικρότητα.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
«Συνομιλούν με εκείνους που έφεραν μαύρες ημέρες»
Το παραλήρημα Ανδρουλάκη περί «κυβερνητικής προπαγάνδας» προκάλεσε τη δεύτερη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη (σ.σ. στην πρώτη, μετά την πρώτη συνέντευξη Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ, είχε χαρακτηρίσει συνοδοιπόρους το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά , τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γιάννη Βαρουφάκη):
«Ο κ. Ανδρουλάκης, με τη σημερινή του συνέντευξη, σε απόλυτο πανικό, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των προ ημερών δηλώσεών του περί εκλογικών συνεργασιών. Και τα έκανε χειρότερα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προπαγάνδα της κυβέρνησης.
Είναι προπαγάνδα τα όσα είπε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα και συγκεκριμένα ότι «Το σενάριο είναι: η επόμενη κυβέρνηση να είναι η Ν.Δ. με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία»;
Είναι προπαγάνδα το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο ημέρες, δεν απέκλεισε ούτε τον κ. Βαρουφάκη από τους εν δυνάμει συνομιλητές του ΠΑΣΟΚ;
Είναι προπαγάνδα τα όσα υποστήριξε ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατρίνης: «Ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές, και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά;
Το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα. Αν θέλουν να γίνει, όμως, όπως οι ίδιοι λένε, μια σοβαρή εναλλακτική για τη χώρα, θα ήταν καλύτερο να αποκτήσουν ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, αντί να χρίζουν συνομιλητές τους εκείνους που προκάλεσαν τις πιο μαύρες ημέρες για την Ελλάδα ή να πετάνε λάσπη στην κυβέρνηση περί δήθεν ακροδεξιάς στροφής».
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Ψάχνουν στρατηγική, φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ
Οπως είναι αναμενόμενο, πολλοί εντός αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκαν τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης πρωτοστάτησε και μάλιστα με τηλεοπτική του συνέντευξη στη στροφή του ΠΑΣΟΚ υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, εγκαταλείποντας τη γραμμή της αυτονομίας. Και το έκανε αυτό την ώρα που τα κόμματα ετοιμάζονται για τις ψηφοφορίες και την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η απάντηση είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ έμπειροι και βλέπουν ότι, μετά το δημοσκοπικό «ταβάνι» επήλθε δημοσκοπική κόπωση, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ μακριά από τη θέση στην οποία θα απειλούσε τη Νέα Δημοκρατία, εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Και προσπαθώντας να κρατήσουν ζωντανή την προοπτική του να κοιτάξουν στα μάτια τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ψάχνουν και θα συνεχίσουν να ψάχνουν νέες κινήσεις. Τα περισσότερα στελέχη του κόμματος, μέχρι την πρώτη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωναν ότι οι αναφορές για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά κ.λπ. είχαν στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων από αυτά τα δύο κόμματα και όχι των ηγεσιών τους.
Υπάρχει βεβαίως και κάτι άλλο. Είναι πολύ πιθανό η εικόνα που θα προκύψει στη Βουλή κατά τις ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι απογοητευτική, άρα και αποτρεπτική για ανάκαμψη στο επόμενο διάστημα.
«Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να εμφανιστεί μια εικόνα του υποψηφίου της Ν.Δ. να συγκεντρώνει 160+ ψήφους και ο δεύτερος υποψήφιος να είναι κοντά στους 35-40. Οχι γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει το τέλος του κόσμου, αλλά γιατί θα χαθεί ακόμα μια ευκαιρία να ξεκινήσει στα κόμματα μια συζήτηση που γίνεται πια σε όλη την κοινωνία», σημειώνει στο τελευταίο του άρθρο ο Διονύσης Τεμπονέρας, θερμός υποστηρικτής της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Τι μας λέει, δηλαδή, ο κ. Τεμπονέρας; Οτι η συνεργασία πρέπει να προκύψει πριν από την εκλογή Προέδρου και ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο που δεν θα κινηθεί στις 35-40 ψήφους, όπως εκτιμάται ότι θα κινηθούν Λούκα Κατσέλη και Τάσος Γιαννίτσης. Διότι τότε η κοινωνία θα αντιληφθεί ότι η απόσταση της Ν.Δ. από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη για να καλυφθεί.
Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι στην Κουμουνδούρου πραγματικά εργάζονται για μια κοινή εκλογική κάθοδο, για τη δημιουργία δηλαδή ενός συμμαχικού σχήματος, όπως ήταν το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) θα διατηρούν την αυτονομία τους, αλλά θα εκπροσωπούνται σε κοινό ψηφοδέλτιο με ενιαία ηγεσία.
Αλλά εργάζονται για να είναι επικεφαλής αυτού του σχήματος – μετά από προσφυγή στη βάση των κομμάτων αυτών – ο Αλέξης Τσίπρας και όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να βγει μπροστά (ή να «κάψει»;) τα σενάρια συνεργασίας για να μη δεχθεί τέτοια ταπεινωτική ήττα από τον τέως πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.