Μετά το φιάσκο με τη Μυρσίνη Λοΐζου, η οποία, όπως αποδείχθηκε, λάμβανε παράνομα για χρόνια τη σύνταξη της μητέρας της, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση της δεύτερης ομάδας των υποψηφίων για την Ευρωβουλή, απώλεσε πλέον κάθε δυνατότητα που είχε για να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις ευρωεκλογές, προκαλώντας καυστικά σχόλια αλλά και έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το όνομα του επιχειρηματία Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού που τον κατηγορούσαν ως «διαπλεκόμενο», προκαλεί δυσφορία στην Κουμουνδούρου, ενώ για μια ακόμη φορά ανέδειξε την πολιτική ασυνέπεια του Αλέξη Τσίπρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για υπόγειες σχέσεις με τη διαπλοκή, φέρνοντας στην επιφάνεια τις προνομιακές σχέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που διατηρούν μέσα ενημέρωσης και αναλαμβάνουν δημόσια έργα.
Πολλά ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην αμήχανη θέση να πρέπει να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Κόκκαλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκδότη που πριν από λίγους μήνες είχε κυκλοφορήσει μαζί με την κυριακάτικη εφημερίδα του το βιβλίο «Ο άνθρωπος του τείχους», για τον «Ελληνα πράκτορα της Στάζι που από κατάσκοπος έγινε μεγιστάνας του πλούτου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η απροκάλυπτη παρουσίαση από το Μαξίμου των σχέσεών του με τους “ολιγάρχες”, έγινε και ως επίδειξη δύναμης στους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως έπραξε στο παρελθόν με την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» έμπειρο πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς.
Η πολιτική ένδεια του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και με την υποψηφιότητα της τραγουδίστριας Ραλλίας Χρηστίδου, η οποία ήταν ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η Κουμουνδούρου επενδύει στην αναγνωρισιμότητα της κ. Χρηστίδου, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά που δημιουργεί η απουσία πολιτικών προσωπικοτήτων.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Η ίδια, με μια μετριοπαθή δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, με την οποία χαρακτήρισε τον εαυτό της «ελαχιστότερη όλων», ζήτησε την ψήφο των πολιτών για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δήλωση της κ. Χρηστίδου υπήρξε πολιτικά ωριμότερη από τις γεμάτες θράσος δηλώσεις έμπειρων πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το παράδοξο, όμως, για τη γνωστή τραγουδίστρια, που αναδείχθηκε από το ριάλιτι «Fame Story», είναι ότι το 2015 είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του «ΟΧΙ» στο διχαστικό δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, από μεγάλη μερίδα πολιτών είχε ερμηνευθεί και ως επιλογή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τέσσερα χρόνια μετά, η κατά τα άλλα συνεπής στις πολιτικές της απόψεις κ. Χρηστίδου, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για μια θέση εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το ότι το “Οχι” του δημοψηφίσματος έγινε “Ναι” είναι μια πρόχειρη ανάλυση. Το “Οχι” παραμένει “Οχι”», υποστήριζε σε συνέντευξή της (ΣΚΑΪ) τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ραλλία Χρηστίδου.
«Συναλλαγές»
Τα υπόλοιπα ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, στη μεγάλη ανοιχτή συνάντηση της προοδευτικής συμμαχίας, με την οποία θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Ομως, οι δυνατότητες ελιγμών ή εκπλήξεων είναι πλέον περιορισμένες, καθώς το ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπληρώσουν ονόματα όπως ο Σπύρος Δανέλλης και η Ελενα Κουντουρά, τους οποίους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν ότι έκαναν «συναλλαγή» με την κυβέρνηση, προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Με την ανακοίνωση και των τελευταίων ονομάτων ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς θα επιβεβαιώσει την πολιτική του ένδεια και την αδυναμία να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τον δημόσιο διάλογο στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής