Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού στην επέτειο της 25ης Μαρτίου κάνοντας λόγο για «ανόητες ενέργειες».
Η Αγκυρα μέσω πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο δημοσίευσε το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανενός είδους παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως δεν υπήρξε καμία παρενόχληση αλλά και ούτε προσπάθεια παρενόχλησης. Τα τουρκικά μαχητικά, σύμφωνα με τους Τούρκους, πετούσαν άοπλα και εκτελούσαν κανονική πτήση περιπολίας χωρίς να πλησιάσουν σε κανένα σημείο το ελικόπτερο του Ελληνα πρωθυπουργού.
Τουρκικός τύπος
Μέσα σε αυτό το κλίμα η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα Sozcu ισχυρίστηκε πως το Αγαθονήσι δεν είναι ελληνικό, αλλά τουρκικό νησί! «Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήγε σε τουρκικό νησί», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Και το δημοσίευμα υποστηρίζει πως το Αγαθονήσι ανήκει στην… περιφέρεια του Αϊδινίου (!) και πως ο Αλέξης Τσίπρας «από τη μια είπε ότι τον παρενόχλησαν, από την άλλη πήγε σε νησί όπου υπάρχει παράνομη ελληνική κατοχή».
Ενα άλλο δημοσίευμα που προκάλεσε εντύπωση είναι αυτό της εφημερίδας Τürkiye που είχε το θέμα της Αγίας Σοφίας και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα τη μετατρέψει σε τζαμί για να υπάρχει δωρεάν είσοδος. «Σπάνε τα δεσμά 84 ετών, το ευχάριστο νέο για την Αγιά Σοφιά», είναι ο τίτλος της εφημερίδας που αναφέρει πως μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου αναμένεται η εφαρμογή της υπόσχεσης του Τούρκου προέδρου.
Στο δόγμα Νταβούτογλου
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης συμβάδισε στις απόψεις με τον Γιάννη Τσιρώνη και στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104.6 δήλωσε πως το Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. «Αυτά τα πράγματα ας τα συζητήσουμε με όρους διεθνούς δικαίου. Υπάρχει η διεθνής υδρογραφική υπηρεσία και σύμφωνα με αυτή το σύστημα του Καστελλόριζου δεν είναι στο Αιγαίο όπως και τα Κύθηρα είναι στο Ιόνιο. Είναι πάγια θέση της Ελλάδας να ασκεί πολιτική με διεθνείς κανόνες απέναντι στην Τουρκία».
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Για να ενισχύσει την άποψή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «το ότι η Ελλάδα έχει νησιά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου της δίνει πλεονεκτήματα».
Ο Γιώργος Τσιρώνης την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως το Καστελλόριζο γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο αλλά στην ανατολική Μεσόγειο. Σχεδόν τις ίδιες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφέρει πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι όλες αυτές οι δηλώσεις και οι θέσεις που εκφράζονται διαδοχικά είναι μια προσπάθεια προετοιμασίας της ελληνικής κοινής γνώμης για διαφοροποίηση κάποιων θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Το 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε αναφέρει πως «το Καστελλόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το νησί του Καστελλόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το μικρό μήκος των ακτών του Καστελλόριζου, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η θέση πως βρίσκεται στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο που ήταν η μέχρι σήμερα ελληνική θέση, μπορεί να αλλάξει πολλά δεδομένα. Το νησί θα βρίσκεται σε δυσαναλογία με τις θαλάσσιες περιοχές που θα του αποδοθούν με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, σε σύγκριση με τις τουρκικές ακτές και τις δικές τους θαλάσσιες περιοχές. Τότε υπάρχει το ενδεχόμενο η Αγκυρα να ζητήσει να αποδοθεί στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη ή να έχει ελάχιστη υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε σχέση με αυτή που θα έχει αν θεωρηθεί πως ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Αιγαίου.
Ο Ερντογάν ανησυχεί για εκλογική ήττα στην Αγκυρα
Στην Τουρκία πάντως έχουν μείνει ελάχιστες ημέρες για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου .Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χάσει τον δήμο της Αγκυρας, τον οποίο ελέγχει από το 1994.
Στην Κωνσταντινούπολη το κυβερνών κόμμα προηγείται οριακά, όμως σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν πως στο σύνολο των ψήφων η συμμαχία ΑKP-MHP θα παρουσιάσει μείωση ποσοστών σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018 όπου είχε λάβει το 51,6% των ψήφων.
Ο έλεγχος των δήμων στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία, καθώς έχουν τεράστιες αρμοδιότητες, από έργα υποδομής, συγκοινωνίες, αποκομιδή σκουπιδιών μέχρι και την ύδρευση αλλά και την παροχή φυσικού αερίου, γεγονός που βοηθά στη δημιουργία σχέσεων πελατειακού κράτους και ανοίγει τον δρόμο δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων.
Η εθνικιστική ρητορική των τελευταίων ημερών θεωρείται πως είναι ένα αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου