Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θετικές διατάξεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό του Δικαίου, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από σημαντικό τμήμα του νομικού κόσμου.
Πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις ή πίσω από κάθε άρθρο του κώδικα υπάρχει πάντα κάποια προβεβλημένη υπόθεση που αντιστοιχεί σε αυτό;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προτεινόμενη αλλαγή μετατροπής του κακουργήματος της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας (370Α ΠΚ), που μέχρι σήμερα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και αναμένεται να γίνει πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια.
Αυτή η αλλαγή αφορά στην περίπτωση του Παύλου Πολάκη και της καταγγελλόμενης από τον Γιάννη Στουρνάρα παράνομης καταγραφής της συνομιλίας τους, αλλά και τη μετέπειτα δημοσίευσή της από γνωστή εφημερίδα.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Με τη μετατροπή του κακουργήματος σε πλημμέλημα δεν μπορεί να ζητηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε μεταφορά δεδομένων από τον Παύλο Πολάκη προς τους δημοσιογράφους του «Documento», επισημαίνουν νομικοί κύκλοι.
Ταυτόχρονα, σε μια εποχή όπου η ευκολία της καταγραφής ή βιντεοσκόπησης είναι τεράστια, οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι μια τέτοια αλλαγή «θα κάνει πιο εύκολο στον δράστη την πραγμάτωση του εγκλήματος, καθώς η ποινή με την οποία θα απειλείται είναι αστεία».
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η προτεινόμενη αλλαγή της ποινής στην ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σήμερα, η ποινή που προβλέπεται χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού είναι η ισόβια κάθειρξη, αλλά με την αλλαγή προτείνεται ότι «όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται µε κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη, τουλάχιστον 10 ετών».
Κατά συνέπεια δηλαδή, μπορεί ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ακόμη και χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού να «λάβει» ποινή 10 ετών κάθειρξης, ενώ αν λάβει και ελαφρυντικό, η ποινή θα πέσει ακόμη περισσότερο!
Αντίστοιχα, προβληματική χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα του δικηγορικού κόσμου και όχι μόνο, η ποινή για τις πολλαπλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (π.χ. σε περιπτώσεις όπως το Μάτι και η Μάνδρα), όπου η ποινή μειώνεται από τα 10 χρόνια στα 5.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής