Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων 16 ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε ότι θα μιλούσε σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Είναι ωστόσο αναγκασμένος να κινηθεί στον δρόμο αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων που δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ, στη γραμμή του καθησυχασμού της διεθνούς και της ελληνικής κοινής γνώμης μετά τις προειδοποιήσεις από Eurogroup και ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να «σβήσει» φωτιές που άναψαν την τελευταία στιγμή, όπως αυτή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον γνωστό γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η υπουργός τον κάλεσε στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή και του ζήτησε τη γνώμη του (σ.σ. ο ίδιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα) για την ανταλλαγή του γνωστού γλυπτού «Δρομέα» που βρίσκεται έξω από το Χίλτον με ένα άγαλμα από την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της οικοδόμησης καλών σχέσεων των δύο χωρών!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φωνές υπέρ της παραίτησης της κ. Ζορμπά ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που βλέπουν ζημία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, από την έκβαση της συνάντησής της με τον κ. Βαρώτσο, την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο της στο υπουργείο και τις διαστάσεις που έλαβε.
Σχολιάζοντας την απροθυμία υπουργών και προβεβλημένων στελεχών του κόμματος να υπερασπιστούν την κ. Ζορμπά στην αντιπαράθεσή της με τον κ. Βαρώτσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν χθες ότι η κοινή γνώμη πιστεύει τον κ. Βαρώτσο και όχι την υπουργό Πολιτισμού, ειδικά από τη στιγμή που ο γνωστός γλύπτης είπε σε συνέντευξή του ότι στη συνάντησή τους παρευρίσκονταν και άλλα άτομα, χωρίς να διαψευστεί. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κ. Ζορμπά έκανε σοβαρά λάθη που έφεραν το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με πρώτο και κύριο το να αρνηθεί τη συνάντησή της με τον κ. Βαρώτσο, ενώ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους επειδή ήδη δίνονται προεκτάσεις στην πρωτοβουλία της, όπως ότι σκέφτηκε την ανταλλαγή αγαλμάτων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα.
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι και οι έντονες αντιδράσεις εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου εξαιτίας μίας σειράς άρθρων του νέου σχεδίου νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ειδικότερα, η πρόταση για μείωση ποινών για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» κατάφερε να συγκεντρώσει πέραν των πυρών της αντιπολίτευσης και τα πυρά της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκλήφθηκε ως πρόταση ευνοϊκή για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με κείμενό της, αντέδρασε σφόδρα και στις αλλαγές που προτείνονται για τον ορισμό του βιασμού, με το επιχείρημα ότι αφήνουν εκτός τιμωρίας αρκετές περιπτώσεις βιασμού, σε μία περίοδο που το έγκλημα του βιασμού (χωρίς κατ’ ανάγκην τη σωματική βία) είναι σε έξαρση.
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Αδύναμο ευρωψηφοδέλτιο
Σε αυτό το κλίμα, είναι εξαιρετικά αδύναμος ώστε να καταφέρει να τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε μία ημέρα όπου κυριάρχησαν και πάλι αρνητικές για την κυβέρνηση ειδήσεις ο κατάλογος των πρώτων υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Νυν ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί, δημοσιογράφοι και άγνωστοι συγγενείς γνωστών και σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικών ανθρώπων συμπληρώνουν τη λίστα με τα πρώτα 16 ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (σε σύνολο 42) που αποφασίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός από τους νυν Δημ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα και Στ. Κούλογλου, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης, η γραφίστρια Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του συνθέτη Μάνου Λοΐζου, η νομικός Αννα Θεοδώρα Παπαδημητρίου Τσάτσου, πρώην αντιπρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εκλεγμένη με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, κόρη του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου και σύζυγος του εκλιπόντος συνταγματολόγου και συμβούλου του Κ. Σημίτη, Γ. Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Πλουμπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και γιος του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Πλουμπίδη.
Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν οι Ιωάννα Κοντούλη, Π. Κουρουμπλής, Γ. Μουζάλας, Οφούκ Μουσταφά, Γιόνους Μουχαμεντί,, Ολγα Νάσση, Θεοδόσης Πελεγρίνης, Φωτεινή Σκοπούλη και Γιώργος Χρηστάκης.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει στην Κουμουνδούρου κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη που συγκροτούν το προοδευτικό μέτωπο και ανήκουν σε άλλους προοδευτικούς φορείς προκειμένου να αποφασιστούν οι υποψήφιοι που θα ανήκουν στην Κεντροαριστερά. Στόχος είναι η διεξαγωγή κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης στις 27 Μαρτίου, ώστε να παρουσιαστεί το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκε πρόταση ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στις εκλογές με το όνομα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ έγινε δεκτή και δεύτερη πρόταση οι υποψηφιότητες της υπουργού Τουρισμού, προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ Ελενας Κουντουρά και του προερχόμενου από το Ποτάμι Σπύρου Δανέλλη να συζητηθούν σε επόμενο χρόνο. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για βέβαιες υποψηφιότητες, αλλά ο λόγος της μη ανακοίνωσης είναι το ότι δεν ελήφθη απόφαση για τη διάταξη που πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει και να περάσει στη Βουλή, ώστε να μη χρειάζεται να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες – όπως τώρα ορίζει ο νόμος – αν ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους για την Ευρωβουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τη δεδηλωμένη.
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να περάσει από τη Βουλή διάταξη που θα αντικαθιστά την ισχύουσα και θα υποχρεώνει τους βουλευτές να παραιτούνται της ιδιότητάς τους μόνο αν εκλεγούν ως ευρωβουλευτές. Κάτι που σημαίνει όχι επίλυση, αλλά μεταφορά του προβλήματος της πλειοψηφίας για μετά τις ευρωεκλογές και ισχυρή ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου