Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη να προσεγγίζονται τα προβλήματα με συνεννόηση και διάλογο, ενώ τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν το προσφυγικό και το Κυπριακό.
Toυ ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Πέτρου Κασφίκη
Η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει αρχικά την αλληλεγγύη του προς τον Τουρκικό λαό αλλά και τον κ. Ερντογάν προσωπικά, λέγοντας ότι «χαίρομαι πολύ που σας βλέπω καλά μετά από αυτή την περιπέτεια. Από την αρχή εκφράσαμε την στήριξή μας στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, την δημοκρατία και την σταθερότητα».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν άδραξε την ευκαιρία για να θέσει το θέμα των οχτώ στρατιωτικών που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως «οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Τόνισε όμως πως τον λόγο για το συγκεκριμένο θέμα έχει η δικαιοσύνη, η οποία ενεργεί πάντα σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Το προσφυγικό αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του διαλόγου. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, με τον κ. Ερντογάν να αναφέρει πως οι καλές διμερείς σχέσεις θα συμβάλουν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την μείωση των προσφυγικών ροών, υποστηρίζοντας πως θα στηρίξει τα τουρκικά αιτήματα για την βίζα και την ενταξιακή πορεία εφόσον εξακολουθούν και τηρούνται οι προϋποθέσεις του οδικού χάρτη της συμφωνίας.
Όσον αφορά το Κυπριακό απουσίαζε το θέμα των εγγυήσεων από το τραπέζι του διαλόγου (γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα). Πάντως κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έδωσε το βάρος στο θέμα της ασφάλειας με την οριστική και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας κκ. Κοτζιάς και Τσαβούσογλου.