«Νιώθω ότι διατελέσαμε το πατριωτικό μας καθήκον…Κάναμε αυτό που ήταν σωστό». Το πρακτορείο Reuters περιλαμβάνει στο τηλεγράφημά του την δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη βουλή. Το Associated Press τονίζει ότι η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου οδηγεί πλέον στην επίσημη αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, διευθετώντας μια διαμάχη για την ονοματοδοσία μιας χώρας που η Ελλάδα θεωρούσε ως μια εν δυνάμει απειλή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλείται τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της βουλής: «Θέλω να καλωσορίσω την Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα φίλη της Ελλάδας, μια χώρα που πρέπει να είναι ένας σύμμαχος στις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA αναφέρει ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Υπουργείο Εργασίας: Ακατανόητη η επιλογή της ΓΣΕΕ να μην συμμετάσχει στην συζήτηση για τον κατώτατο μισθό
Με οριακή πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, υπογραμμίζοντας πως η χώρα που μετονομάσθηκε πρόσφατα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας . Εκτεταμένη αναφορά κάνει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τονίζοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου δίνεται τέλος σε μια 28χρονη διαμάχη για την ονομασία της βαλκανικής χώρας.
Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται επίσης στον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «εθνική ήττα» από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το Al Jazzera επισημαίνει στον τίτλο της είδησης που μεταδίδει ότι η κύρωση του πρωτοκόλλου θα εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών και θα «στερεώσει την Μακεδονία στη σφαίρα της δυτικής επιρροής». Την είδηση αναμεταδίδουν στους ιστοτόπους τους μεταξύ άλλων, η Washington Post και ο Independent.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]