Από την… «γκαζόζα του καφενείου της Βουλής» του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Αριστείδη Φωκά, μέσα σε δύο μέρες περάσαμε στη «σκισμένη κουκούλα του αυτοκινήτου που είχε πάει να ράψει…» ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κάτι που τον έκανε να καθυστερήσει να έρθει στη Βουλή για να «υποβάλει» την παραίτησή του. Και ω! του θαύματος, μόλις ο κ. Παπαχριστόπουλος ξεμπέρδεψε με τις δουλειές του και έφτασε με τη μοτοσικλέτα του στη Βουλή, έβγαλε το κράνος του και μπήκε με ορμή στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής για να καταθέσει… επιτέλους την επιστολή παραίτησής του.
Ομως, εκεί είδε τον κ. Νίκο Βούτση να τον περιμένει και να τον παρακαλάει να μην παραιτηθεί, αλλά σε τέσσερις-πέντε ημέρες μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια του Πρωτοκόλλου Ενταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ! Και επειδή, ως γνωστόν, ο κ. Παπαχριστόπουλος ήταν πάντα μεγάλη καρδιά, μάζεψε αμέσως από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής την επιστολή παραίτησής του, την έβαλε και πάλι στην τσάντα του και είπε εξερχόμενος στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Βούτσης με παρακάλεσε να μην παραιτηθώ σήμερα, αλλά μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου των Σκοπίων του ΝΑΤΟ σε τέσσερις-πέντε ημέρες… Δεν με ενδιαφέρει εάν έχω υποσχεθεί ότι θα παραιτηθώ σήμερα, τα προσωπικά μπορεί να πάνε και πιο κάτω, αλλά μέσα στην εβδομάδα, μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου, αυτά θα τα έχω τελειώσει…».
Αλχημείες και συνεννοημένες καθυστερήσεις με αστειότητες… για να υπάρξει χρόνος μέχρι να κάνει ο κ. Βούτσης τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου να διασωθεί η «ταυτότητα» του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας Πάνου Καμμένου. Κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως άλλωστε από δύο γεγονότα. Το πρώτο ότι η καθυστέρηση της παραίτησης Παπαχριστόπουλου δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την «αριθμητική» της ψηφοφορίας του Πρωτοκόλλου στην Ολομέλεια, αφού αυτός που τον διαδέχεται στο βουλευτικό έδρανο είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και κατά συνέπεια θα ψήφιζε και την κύρωση του Πρωτοκόλλου.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Το δεύτερο ότι ο κ. Βούτσης, λίγο μετά την αναβολή της παραίτησης του κ. Θανάση Παπαχριστόπουλου, εξέδωσε απόφαση με την οποία συγκαλεί στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας την Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής για «συζήτηση και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β’ και Μέρος Κοινοβουλευτικό»!
Μια συνεδρίαση της Επιτροπής για αλλαγές προκειμένου να μη χάσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμια του προέδρου, αλλά και οι ΑΝ.ΕΛ. την οντότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι ο κ. Καμμένος το είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα πριν το «σκηνοθετημένο» διαζύγιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μια συμφωνία που ο Καμμένος περίμενε από τον Πρόεδρο της Βουλής να την υλοποιήσει άμεσα, σε εκείνον τον ουδέτερο πολιτικό χρόνο. «Μπλόκαρε» όμως η υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Καμμένου, καθώς ο προγραμματισμός της συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού που είχε γίνει συνέπεσε με την πρόταση Τσίπρα για επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Μια συζήτηση στην Ολομέλεια που προκάλεσε την αποχώρηση του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι και πυροδότησε το φυλλορρόημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σταύρου Θεοδωράκη.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής αισθάνθηκε πως η οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής του ΚτΒ θα ερμηνευόταν ότι γινόταν για να μη χάσει ο Σταύρος Θεοδωράκης την ιδιότητα του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως «αντίδωρο» επειδή θα ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα θα δικαίωνε και την κριτική που ασκούσε η Ν.Δ. ότι το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου είναι «σικέ» και με ανταλλάγματα… Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα λένε πως αυτή η άρνηση Βούτση να προχωρήσει εκείνη τη στιγμή τις αλλαγές στον ΚτΒ ήταν η αιτία που έκαναν τον Πάνο Καμμένο το βράδυ της συζήτησης της επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια να καταγγείλει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Βούτση για «μεγάλη ατιμία» και ότι με σχέδιο διαλύουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου