Παράλληλα, όμως, είναι και οι πρώτες κινήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος για πρόωρες εκλογές.
Αυτή ακριβώς ήταν και η συζήτηση στα πηγαδάκια της εκδήλωσης του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανήγγειλε ότι στα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν στελέχη της Κεντροαριστεράς, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση προς το Κίνημα Αλλαγής, αναζητώντας ψήφους στο μεσαίο χώρο προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.
Εκεί έλεγαν ότι οι εθνικές εκλογές δεν πρέπει να αργήσουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος για τη συμφωνία των Πρεσπών ανέβασε την πόλωση στα ύψη και βελτίωσε τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, διενεργώντας πρόωρες εκλογές Μάρτιο ή Απρίλιο.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην εκδήλωση υποστήριζαν ότι το timing είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφραζαν την ελπίδα ότι μπορεί ακόμα λίγο να βελτιωθεί για το κόμμα τους με την ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για την επιδότηση ενοικίου, την προστασία Α’ κατοικίας και τις 120 δόσεις και η πόλωση να ανέβει στο… ταβάνι με το δημόσιο διάλογο για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας και την πρόταση της πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Από εκεί και μετά, το κλίμα θα αρχίσει πάλι να πέφτει», έλεγαν εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα η σημερινή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό που βοηθά και τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως εκτιμούσαν, μπορεί να κρατηθεί ως τον Μάιο, αλλά και τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να συντηρηθεί ως το φθινόπωρο.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Η εκκρεμότητα της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ δεν είναι διαδικασία που ανησυχεί την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το Μαξίμου ανησυχεί επειδή ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλεί στο twitter και σε δημόσιες δηλώσεις του τη χώρα του «Μακεδονία», βλέποντας ότι η γραμμή άμυνας πως το κάνει για προεκλογικούς λόγους (σ.σ.: στη «Βόρεια Μακεδονία» είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές) δεν περνάει στην ελληνική κοινή γνώμη.
Ανησυχεί επίσης όταν ακούει τον Πάνο Καμμένο να λέει δημοσίως ότι ο κ. Τσίπρας του πρότεινε θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την κριτική της αντιπολίτευσης περί υπόγειων συναλλαγών, αλλά και όταν βλέπει την κόντρα Καμμένου – Κοτζιά να φτάνει στα άκρα. Απόφαση του κ. Τσίπρα είναι να στηρίζει τον Νίκο Κοτζιά και παράλληλα να μην αντιπαρατίθεται με τον κ. Καμμένο, αλλά δεν είναι βέβαιο για το πόσο μπορεί να σταθεί αυτή η τακτική. Hδη η νέα κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζει έντονα σημάδια ανομοιογένειας, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, σε κάθε ευκαιρία, ενώ η Παρασκευή, για την οποία έχει πει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ότι θα παραδώσει την έδρα του στον κ. Καμμένο, προκαλώντας παράλληλα τη διάλυση της Kοινοβουλευτικής Oμάδας των ΑΝ.ΕΛ. αν ο πρόεδρος δεν καταφέρει να τον αναπληρώσει με βουλευτή που εκλέχθηκε με τους ΑΝ.ΕΛ., είναι κοντά.
Θέμα χρόνου θεωρούνται και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες, όμως, μάλλον θα είναι μικρής έκτασης, καθώς τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που στήριξαν την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, η Ελενα Κουμτουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, δεν θα εγκαταλείψουν τους υπουργικούς τους θώκους, ενώ οι αντικαταστάτες του Θανάση Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]