Με βάση τους χθεσινοβραδινούς κυβερνητικούς υπολογισμούς, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν τους Σπ. Δανέλλη, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλο και Ελ. Κουντουρά και τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη, Θ. Θεοχαρόπουλο και Β. Κόκκαλη. Στα «155» «ναι» φτάνουν με τον Κ. Ζουράρι, για τον οποίον παραδέχονται ότι είναι ο πλέον δύσκολος στο να αλλάξει άποψη, αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει 155ος και όχι ο 151ος όπως έλεγε ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στο Βεργίνα TV.
Πίσω από το δήθεν χαμηλό προφίλ, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με περισσή αλαζονεία και βεβαιότητα τα όσα συμβαίνουν στο Ποτάμι και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής. Εκτιμούν ως δεδομένες τις ψήφους των Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη και για το ενδεχόμενο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού αναφέρουν ότι «είχαμε πει από την αρχή ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό». 50-50 θεωρούν την ψήφο του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τον οποίο λένε ότι την τελευταία στιγμή μπορεί να κάνει πίσω λόγω των πιέσεων που ασκεί η Φώφη Γεννηματά, ενώ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος φέρεται να έχει πάρει την απόφασή του, παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν και την τελική απόφαση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος τάχθηκε χθες υπέρ της έναρξης διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Προς το «ναι» ο Θεοδωράκης
«Δεν θα λέμε σε όλα “όχι”, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας», είπε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στο Ποτάμι, σε μία τοποθέτηση που εκλήφθηκε ως προαναγγελία θετικής ψήφου.
Πριν από την τοποθέτηση αυτή, ο Γρ. Ψαριανός είχε ήδη πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το κόμμα αν υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν το Ποτάμι αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση à la carte, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα», είπε ο κ. Ψαριανός. Αντίστοιχη θέση φέρεται να έχει και ο Γ. Αμυράς, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς έλεγε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και πρέπει να περάσει».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«H ψήφος μου δεν θα είναι αρνητική, δεν θα είναι “όχι”, είπε το πρωί της Πέμπτης ο Σπύρος Λυκούδης μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται ανάμεσα στην αποχή και το «παρών», χωρίς να αποκλείεται και το «ναι».
Πάντως, η επιλογή της αποχής ήταν ως την ώρα που ξεκίνησε η χθεσινή σύσκεψη πιθανή, καθώς έτσι μπορεί το Ποτάμι να εμφανιστεί ενιαίο στην ψηφοφορία, απαντώντας στα σενάρια διάλυσής του.
Στο Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά έχει πει ότι δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά χθες είπε ότι αν κάποιος «σπάσει» την ενιαία γραμμή, θα υποστεί συνέπειες, υποστηρίζοντας ότι δεν ζητά πειθαρχία, αλλά σεβασμό στον κοινό στόχο και την ενότητα του προοδευτικού χώρου.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]