Οι έξι βουλευτές που τον στήριξαν δημιουργούν μία ιδιότυπη πλειοψηφία η οποία δεν έχει συνδετικά χαρακτηριστικά άλλα, πέραν της συγκολλητικής ουσίας που ακούει στο όνομα «παραμονή στην εξουσία».
Όλοι τους προέρχονται από κόμματα που δεν έχουν επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ίδιοι έχουν άμεση σχέση με την παρούσα κυβέρνηση.
Υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει η κυβέρνηση «ναι» ψήφισαν οι τέσσερις πρώην ΑΝΕΛ, Ελενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Βασίλης Κόκαλης και Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα που έχει διαγραφεί από την ΝΔ και ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος επίσης δεν αποτελεί κομμάτι της ΚΟ του Ποταμιού. Έχουμε λοιπόν 151.
Διαβάστε ακόμα:
Μόνο με μαγειρέματα ή πρόθυμο βουλευτή φτάνει στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών
Η πλειοψηφία αυτή, όμως, δεν μπορεί να προσμετρηθεί αυτούσια στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ανάμεσα στους παραπάνω, υπάρχει ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν θα την ψηφίσει. Έτσι το 151 γίνεται 150 με τον Αλέξη Τσίπρα να ψάχνει απεγνωσμένα για άλλον έναν.
Την ίδια ώρα σημαντικό ρόλο στην εξίσωση παίζει η στάση που θα κρατήσει Το Ποτάμι κατά την ψηφοφορία, η οποία θα κρίνει όπως όλα δείχνουν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Τι συμβαίνει με το Ποτάμι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την εισήγησή του στην Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσε πάντως πως «ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση».
Ο βουλευτής του κόμματος, πάντως, Γιώργος Αμυράς, λίγες ώρες νωρίτερα κατέστησε σαφές πως το Ποτάμι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών. «Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι να καταψηφίσουμε και οι πέντε τη Συμφωνία και η άλλη να απέχουμε ως κόμμα από την ψηφοφορία», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Παράλληλα ο κ. Αμυράς μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να πάει στη Συμφωνία με τους 151 βουλευτές που έχει για την ψήφο εμπιστοσύνης». «Ας φανερώσει, αν έχει, τις κρυφές του καβάτζες ο κ. Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά
«Πάντα έλεγαν ότι θα δουν το τελικό και πώς συνδέεται όλο αυτό» και μετά θα αποφάσιζαν αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξήγησε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Δεν βγαίνουν οι αριθμοί στον Τσίπρα
Το παραπάνω σκηνικό προκαλεί πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ δημιουργεί και ζητήματα πολιτικής νομιμοποίησης. Σε περίπτωση που Το Ποτάμι απέχει από την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να την περάσει με πλειοψηφία επί των παρόντων.
Άλλωστε ο κανονισμός της Βουλής επιτρέπει την κύρωση της Συμφωνίας με 120 βουλευτές και άνω. Κάτι τέτοιο, όμως θα την καθιστά έωλη στην Βουλή αφού η αντιπολίτευση θα θέσει ζήτημα νομιμοποίησης λόγω της σημαντικότητάς της.
Προς επίρρωση, οι αρχικές σκέψεις στην κυβέρνηση για έγκριση επί των παρόντων ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα μόλις έγιναν αντιληπτές οι άγριες διαθέσεις της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: «Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή».
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Βούτσης περιορίστηκε να πει πως τότε θα δούμε τι θα γίνει. «Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό» επανέλαβε με έμφαση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]