Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως ζητά ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά δίχως να χάσει την δεδηλωμένη. Από την ώρα της ανακοίνωσης, όμως, μέχρι και την ψηφοφορία, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, έκαναν προσθαφαιρέσεις προκειμένου να διαφανεί ποιοι θα ήταν τελικά οι πρόθυμοι και… αδέσποτοι βουλευτές οι οποίοι θα έδιναν την ψήφο εμπιστοσύνης.
Τελικώς, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα, συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούν την κυβέρνηση όρθια, ενόψει της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Σημειώνεται πως ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης ήταν απών από την διαδικασία, δηλώνοντας με επιστολή, την πρόθεσή του, εάν ήταν στην Βουλή, να ψηφίσει «όχι». Ωστόσο καταμετρήθηκε ως απών.
Αναλυτικά η ψηφοφορία έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:
ΝΑΙ: 151
ΟΧΙ: 148
Καταπέλτης υπήρξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλιτεύοντας τις συναλλαγές και το αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προειδοποιώντας: ««Οποιος ψηφίζει «ναι» εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα 4 χρόνια».
Διαβάστε ακόμα:
Μητσοτάκης: Όποιος ψηφίσει «ναι» ανοίγει τον δρόμο σε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που τον διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής και έκλεισε την διαδικασία τόνισε πως «υπάρχει δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ» και αντιστοίχως τεράστιο το κενό στην κεντροαριστερά, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μετατοπίστηκε από το κέντρο στην άκρα δεξιά. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ σε «ντιμπέιτ και στον ΣΚΑΪ αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο» όπως είπε. Εμφανίστηκε βέβαιος δε πως η κυβέρνησή του θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει.
Διαβάστε ακόμα:
Τσίπρας στη Βουλή: Είχα το θάρρος, σε κρίσιμες στιγμές, να αναλάβω την ευθύνη
Τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών
Πηγαίνοντας, όμως, στην συμφωνία των Πρεσπών, το κοκτέιλ πιθανόν να αλλάζει, αφού από τους προαναφερθέντες, ο Κώστας Ζουράρις, έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται εγκλωβισμένος με 150 ψήφους, ψάχνοντας ακόμα μία.
Γι αυτό και είναι εξαιρετικά κρίσιμο τι θα πράξουν τελικά οι δύο βουλευτές του Ποταμιού που έχουν παραμείνει πιστοί στον Σταύρο Θεοδωράκη. Εφόσον Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, όπως έχουν κατ΄αρχήν αποφασίσει, η Συμφωνία περνάει χωρίς κανένα πρόβλημα. Εάν την καταψηφίσουν όπως ειπώθηκε, τότε η συμφωνία δεν περνάει.
Εάν, όμως, το Ποτάμι δεν δώσει το «παρών» στην ψηφοφορία, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών, θα περάσει μεν με την πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά όχι με 151 ψήφους, κάτι που της στερεί πολιτική νομιμοποίηση.
Οριστική απόφαση το Ποτάμι δεν έχει λάβει και τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Βούτσης: Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει με 151
Σε ερώτηση αν μπορεί να περάσει η συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ήταν κατηγορηματικός: «Γνωρίζετε ότι μπορεί, αλλά δεν πρέπει για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να έχει 151 ψήφους για να είναι ισχυρή».
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Βούτσης περιορίστηκε να πει πως τότε θα δούμε τι θα γίνει. «Πρέπει να υπάρχει σαφής πλειοψηφία και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό» επανέλαβε με έμφαση.
Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι βουλευτές που άλλαξαν «στρατόπεδο» από το 2015 μέχρι σήμερα
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]