Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έδειξε να έχει ξεχάσει πλήρως τα «go back» του παρελθόντος και μίλησε για μία νέα Ελλάδα και ισότιμο μέλος της Ευρώπης.
Η ομιλία Τσίπρα:
«Η Καγκελάριος έρχεται σε μια διαφορετική χώρα, με την οικονομία να υποφέρει και καμία ελπίδα ανάκαμψης. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά με συχνά άδικα μέτρα. Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική φάση, εξερχόμαστε από την κρίση με σοβαρές πληγές που της επουλώνουμε σταδιακά.
Η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων, είναι πρωταθλητής στην Ευρώπη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και τη μείωση της ανεργίας.
Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν και αφήσαμε τα προβλήματα πίσω μας. Το σημξαντικότερο ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα: τεμπέλης Έλληνας και αυταρχικός Γερμανός.
Διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά αυτή είναι η πορεία της Ευρώπης: να συνθέτουμε τις αντιθέσεις και να προχωράμε με συμβιβασμούς.
Τότε και σήμερα μας χωρίζουν διαφορές αλλά τις ξεπεράσαμε και βρήκαμε κοινό τόπο. Προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Είμαστε όλοι ευτυχείς και περήφανοι που η Ελλάδα έχει γίνει μέρος της λύσης.
Έχουμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά λέγοντας όχι στις εθνικιστικές δυνάμεις. Λέμε όχι στις φωνές τις μισαλλοδοξίας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Παρά τις διαφορές που έχουμε, η κοινή μας διαπίστωση είναι πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ανάδειξη των αντιευρωπαικων δυνάμεων.
Οι πολίτες της Ευρώπης να ανυψώσουν το ανάστημα τους απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις.
Με την Άνγκελα Μέρκελ συζητήσαμε για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Είχαμε πολύ κρίσιμη συνεργασία στο προσφυγικό και ήταν καθοριστικός ο ρόλος της Καγκελαρίου για να βρεθεί λύση που θα είναι μέσα στο πλαίσιο των αξιών μας.
Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια, τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας στην περιοχή.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Εγώ πιστεύω πως είναι ένα μοντέλο για συμφωνίες που θα προτείνει συμφωνίες στο μέλλον διότι χωρίς την επιβολή του ενός στο άλλο μέρος προχωράμε μπροστά.
Για την Αλβανία επεσήμανα το πόσο κρίσιμος είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Στο πνεύμα των συμπερασμάτων της Συνόδου του Μαρτίου τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και στο διεθνές δίκαιο.
Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική κλείνει ένας κύκλος.
Η Ελλάδα ενισχύεται και βγαίνει από την κρίση.
Σε αυτή την προσπάθεια η αναβάθμιση της συνεργασίας με την Γερμανία ήταν και θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες αλλά και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες της ιστορίας όπως το κατοχικό δάνειο και οι αποζημιώσεις.
Η επίσκεψη κλείνει ένα σημαντικό κύκλο και ανοίγει έναν νέο, πιο αισιόδοξο.
Η ομιλία Μέρκελ:
Έπρεπε να διδαχτούμε να διδαχτούμε, να μάθουμε διαφορετικές θέσεις. Το πετύχαμε γιατί έχουμε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου η Ελλάδα έλαβε υποστήριξη. Κυρίως οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν μεταρρυθμίσεις με προσωπικές δύσκολες καταστάσεις. Ξέρω τι λέω, έρχομαι από μια περιφέρεια που είχε ανεργία 20%.
Η κατάσταση έχει αλλάξει. Δεν είναι το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.
Ευχαριστούμε που θα γίνουμε η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ.
Με τα 4 εκατ. φέτος μόνο τουριστών δημιουργείται στενός δεσμός.
Μας συνδέει η μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού και η Ελλάδα επλήγη σε μια περίοδο που είχε τεράστια προβλήματα.
Προσπαθήσαμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που ανάλαβε να διευθετήσει το ονοματολογικό με τον Ζάεφ.
Με την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργείται σαφήνεια και θα γίνει η χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι καλό και για την Ελλάδα και για την στρατηγική ενότητα.
Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για το βήμα για τη Βόρεια Μακεδονία που θα ωφελήσει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.
Μιλήσαμε για τις ευρωεκλογές, έχουμε διαφορετικά προγράμματα αλλά μας συνδέουν κοινές βάσεις: μας συνδέει η Ευρώπη. Όλοι θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον με τη συνεργασία και ο εθνικισμός οδηγεί σε καταστροφές.
Οι Γερμανοί γνωρίζουμε αυτό το μάθημα και είναι καθήκον μας να προστατέψουμε την ΕΕ.
Ο Αλέξης Τσίπρας για τη στήριξη στις διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ το 2012:
Στήριζα τις διαδηλώσεις και όταν εκλέχτηκα πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει το γεγονός, πως όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, έχεις ευθύνη για να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση για όλους. Εκπροσωπείς όσους διαδηλώνουν και όσους δεν διαδηλώνουν, αυτούς που έχουν να χάσουν και αυτούς που δεν έχουν να χάσουν. Είσαι υποχρεωμένος όταν έχεις αυτή την ευθύνη να βρίσκεις τον ρεαλιστικό δρόμο. Αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη. Οι θέσεις μας είναι διαφορετικές αλλά βρήκαμε τον δρόμο για να υπερβούμε την κρίση, δίνοντας τη δυνατότητα να λέμε πως οι δυσκολίες είναι πίσω. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ατενίζει το μέλλον.
Η Άνγκελα Μέρκελ για τον Μητσοτάκη:
Δεν υπάρχει καμία σχέση του ονοματολογικού με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, δεν θα εμπλακώ στα σχέδια πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω πως η λύση του ονοματολογικού της Βόρειας Μακεδονίας είναι υπέρ της Ευρώπης. Όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση.
Η Άνγκελα Μέρκελ για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές:
Όλη η δουλειά και η επίσκεψη μου είχε σκοπό η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της, να βγει στις αγορές. Καμιά φορά έχουμε αντιπαραθέσεις για το ποια είναι η καλύτερη λύση.
Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ευχόμαστε η διοίκηση να είναι καλύτερη.
Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό:
Μέρκελ: Η συμφωνία έχει κάποια επιτυχία αλλά δεν υλοποιήθηκε όπως θέλαμε. Από πλευράς Γερμανίας συμβάλουμε στις επιστροφές, η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Συζητήσαμε σήμερα πως ο αριθμός όσων φτάνουν που δεν είναι από τη Συρία, γι αυτούς δεν ισχύει η συμφωνία. Πρέπει να δούμε πως θα βοηθήσουμε αυτά τα άτομα σε ανθρωπιστικό επίπεδο.
Τσίπρας: Η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο απ όλες από την προσφυγική κρίση. Το 2015 βρέθηκε το βάρος όλης της Ευρώπης στα νησιά. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στις αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της. Από την Ευρώπη ζητάμε έναν κοινό μηχανισμό ασύλου και να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο. Αν δεν προχωρήσουμε η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε πολύ σημαντικούς κινδύνους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]