Μία πορεία, η οποία σημαδεύτηκε από τον ξυλοδαρμό του την ημέρα της επετείου Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και από πολλές εμπρηστικές δηλώσεις του, σχεδόν επί παντός επιστητού.
Το 2010 κέρδισε -με μόλις 400 ψήφους διαφορά- τις εκλογές, χάρη κυρίως στην αντιπαράθεσή του με το μητροπολίτη Ανθιμο, ο οποίος από άμβωνος είχε δηλώσει πως ο Μπουτάρης δεν θα βγει δήμαρχος. Στη συνέχεια, οι δύο άντρες τα «βρήκαν», σε πολλά σημεία συνεργάστηκαν, φροντίζοντας όμως να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο Γιάννης Μπουτάρης επιχείρησε πολλές φορές να ασκήσει εξωτερική πολιτική. Ανοιγε το στόμα του, πετούσε μία… αντισυμβατική «κορόνα» και στη συνέχεια έτρεχε να τα μαζέψει, ζητώντας συγγνώμη. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο και μετά από συνάντηση με Σκοπιανούς αξιωματούχους πρότεινε ο Ελληνας και ο «Μακεδόνας» (!) πρωθυπουργός να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη. Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά παραχώρησε και συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, όπου είπε ότι στη γειτονική χώρα «αισθάνεται σαν στο σπίτι του», υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει τη «“μακεδονική” γλώσσα, αν και είναι βλάχος» ούτε «“μακεδονικά” τραγούδια». Το στενόχωρο είναι ότι είχε παραπέσει στο ίδιο παράπτωμα στις 28 Αυγούστου 2016 και δύο μέρες αργότερα ζήτησε δημόσια συγγνώμη.
Στις 20 Νοεμβρίου του 2010, λίγες δηλαδή μέρες μετά την εκλογή του, ανήγγειλε, όπως το δημοσίευσε με πηχυαίους τίτλους η τουρκική εφημερίδα «Radikal», ότι θα ανεγείρει μνημείο υπέρ των Νεότουρκων. Λίγες μέρες μετά, στις 6 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος μιλά από τη Θεσσαλονίκη στην εφημερίδα «Sabah» δηλώνοντας πως επιθυμία του είναι να μετονομαστεί η οδός Αποστόλου Παύλου, όπου βρίσκεται το τουρκικό προξενείο, σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Λίγα χρόνια μετά, το 2013, σε τηλεοπτική εκπομπή μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον «ηγέτη Κεμάλ» προκαλώντας τις μεγάλες αντιδράσεις του ποντιακού Ελληνισμού.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]