Τους τελευταίους μήνες η αδράνεια στην εμφάνιση των ναρκωτικών εντός και εκτός κεντρικών Ιδρυμάτων όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται φαινόμενα παραβατικότητας όπως η κατάληψη από τον Ρουβίκωνα σε αίθουσα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία ζητάει πλέον πολιτική συναίνεση και κινητοποίηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων ώστε να βρεθεί μια λύση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΣΔΕΠ έχει κάνει μια σειρά συναντήσεων με κόμματα αλλά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί, ανέδειξε κοινή θέση και αντίληψη για το φλέγον θέμα. Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας περί αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά το άσυλο είναι γνωστές και ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ως μείζονα παράγοντα στην επίτευξη μιας λύσης, εκτός της νομοθέτησης, την πολιτική βούληση με κάθε κόστος -όπως έχει αναφέρει- ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Σίγουρα πρόκειται για χρονίζοντα προβλήματα που έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια, όμως τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα αυτά ζουν «ένδοξες στιγμές». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως έχει εξαγγείλει πλήρη κατάργηση του ασύλου αλλά και το σπάσιμο όλων των καταλήψεων που εδώ και χρόνια υφίστανται σε πανεπιστημιακές αίθουσες και χώρους.
«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής, αδικεί κατάφωρα το δημόσιο πανεπιστήμιο, θέτει και σε κίνδυνο, όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και την προσωπική ασφάλεια των φοιτητών και των διδασκόντων. Μια κατάσταση την οποία θέλω να σας πω απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να ανεχτώ την επόμενη μέρα, εφόσον οι Ελληνες πολίτες μάς εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα προβούμε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο καθεστώς του ασύλου και θα εξασφαλίσουμε και πάλι ότι τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να είναι χώρος βίας, ανομίας και διακίνησης όλων των παραβατικών στοιχείων που μπορούμε να φανταζόμαστε», δήλωσε κατά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ύπαρξη πιάτσας ναρκωτικών πέριξ των πανεπιστημίων είναι αυτό που έχει θορυβήσει σε μεγάλο βαθμό την πανεπιστημιακή κοινότητα. Κι αυτό γιατί, αν και δεν υπάρχει κανένας νόμος που να προστατεύει κακουργηματικές πράξεις, η θλιβερή κατάσταση σε ΑΠΘ και ΟΠΑ συνεχίζεται χωρίς καμία παρέμβαση της Πολιτείας. Τα πανεπιστήμια έχουν προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο, φοιτητές και καθηγητές έχουν διαμαρτυρηθεί εντόνως, το θέμα έφερε στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, κι όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να προχωρήσει σε δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο τέλος του μήνα η ΠΟΣΔΕΠ θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το άσυλο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πανεπιστημιακούς για την πορεία της κατάστασης. «Θέλω να επαναλάβω ότι για μένα το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά από την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας παράλληλα «αλληλέγγυος» στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]