Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία. Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».
Νωρίτερα νέες εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ αναφορικά με τις νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.
Σπίρτζης: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά υποψήφιος πρόεδρος
Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να μπουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά επεσήμανε ότι βάση της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν κάποια νησιά που έχουν κριθεί αποστρατικοποιημένα και δεν μπορεί η Ελλάδα να βάλει εκεί βάσεις.
Ο Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε για τις νέες αμερικανικές βάσεις που θέλει να χτίσει η Ελλάδα και αν η Σούδα είναι εναλλακτική του Ιντζίρλικ. Ο ίδιος αφού τόνισε πως η Τουρκία δεν ανησυχεί καθώς η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ υπενθύμισε τις θέσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.
«Υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιμένα. Το ζήτημα το δικό μας είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών τα οποία πρέπει να μην έχουν στρατό. Το παρακολουθούμε και του δίνουμε σημασία. Αναμένουμε τον σεβασμό στις συνθήκες, να μην υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες και να υπάρχει σεβασμός στις αρχές καλής γειτονίας« δήλωσε.
Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των «νήσων του Ανατολικού Αιγαίου».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]