«Όσο δεν δημοσιοποιείται η επιστολή παραίτησής του, τόσο επιβεβαιώνεται ότι οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια» προσθέτει η ΝΔ.
Με ένα tweet του το πρωί της Κυριακής ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέρχεται στο θέμα της παραίτησής του κάνοντας λόγο για πράξη ευθύνης και εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όσους θέλουν να θίξουν την αξιοπρέπειά του.
«Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία τής δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστολια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρεπεια και την τιμη οποιου τους αντιστεκεται. Έτσι κτυπανε και τη λειτουργια τηςδημοκρατίας. Η παραιτηση ειναι πράξη ευθύνης
— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) October 21, 2018
Η επιστολή παραίτησης
Επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπολύει ο Νίκος Κοτζιάς στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύπτεται σε μέρος του περιεχομένου της, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Στην επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Νίκος Κοτζιάςδιευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη αυτή την εβδομάδα με διαδοχικές δηλώσεις επέμεναν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε για λόγους που δεν είναι πολιτικοί.
Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή του κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Η επίθεση στον Καμμένο
Ομως, στην επιστολή- σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής»- υπάρχουν και αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας.
Το παρασκήνιο της παραίτησης
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις. «Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, στο στόχαστρο- σύμφωνα με το δημοσίευμα- αναμένεται να μπουν το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης που φέρεται να διαχειρίζεται κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Άμυνας. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι «είναι το μόνο υπουργείο και η μόνη κυβέρνηση που έχουν περάσει τα κονδύλια από τη Βουλή. Είναι ισοσκελισμένα και σε γνώση όλων των αντιπροέδρων και κατ’ επέκταση των αρχηγών των κομμάτων».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]