Η αρχική γραμμή των απαξιωτικών δηλώσεων -με στόχο την αποδόμηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών- μετατράπηκε γρήγορα σε εγκωμιαστικά σχόλια και πολιτικό «γλείψιμο» από την πλευρά του Μαξίμου. Ηταν εντυπωσιακή, ακόμα και σε όσους εντός ΣΥΡΙΖΑ τον γνωρίζουν καλά και δεν εκπλήσσονται πλέον από τα όσα λέει και κάνει, η φράση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι «ο Κοτζιάς λέει πάντα την αλήθεια, δεν πρόκειται να γίνει Βαρουφάκης».
Αλλωστε, απολύτως έγκυρες πληροφορίες μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι, κατόπιν εισήγησης του κ. Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του ενδιάμεσου, ώστε να καταφέρει τις επόμενες μέρες έναν μίνιμουμ συμβιβασμό με τον παραιτηθέντα υπουργό.
Το Μαξίμου φοβάται το θιγμένο βουλευτή Νίκο Κοτζιά, ο οποίος καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα είχε πολλές και σημαντικές διαφωνίες για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία και η Παιδεία και τώρα υπάρχει η πεποίθηση ότι κινούμενος με πολιτικά κριτήρια θα τις δημοσιοποιήσει.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί τις διαρροές του Μαξίμου «για τον Τόσκα που τον έχει εγκαταλείψει και πλέον στηρίζει τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» ή τις ψευδείς -όπως λένε οι συνεργάτες του- καταγγελίες κύκλων του υπουργείου Αμυνας ότι δήθεν συγγενικό του πρόσωπο που εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μέλος της τριμελούς επιτροπής που χειριζόταν τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου. Δεν πρόκειται ωστόσο να κινηθεί εξωθεσμικά και υπονομευτικά, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή αποσύροντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Θα κινηθεί ωστόσο μεθοδικά, εντός και εκτός Βουλής, αποκτώντας πολιτικό βηματισμό που δεν επιθυμεί το Μαξίμου.
Οι διάλογοι που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος μέσα στην εβδομάδα έδειξαν ότι υπάρχουν κινήσεις συσπείρωσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο της διάλυσης. Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα περί «διαπροσωπικών διαφορών» Καμμένου – Κοτζιά ή του έμπειρου Δημήτρη Βίτσα ότι «αυτά δεν είναι θέματα που αφορούν το Υπουργικό Συμβούλιο» μπορεί να εξόργισαν ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον Νίκο Κοτζιά και την κοινή γνώμη που τα πληροφορήθηκε, αλλά είναι ενδεικτική μιας ομερτά που συμφωνήθηκε τώρα, «στις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας», για να μην επέλθει το μοιραίο…
Η «ασύμμετρη απειλή» Νίκος Κοτζιάς και κυρίως ο υπαρκτός κίνδυνος να χαθεί η εξουσία έφεραν κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, τον Νίκο Παππά με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Πάνο Σκουρλέτη με όλους τους παραπάνω.
Απρόβλεπτος παράγοντας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αν και έχει ειδοποιηθεί από το Μαξίμου ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαρροές κατά Κοτζιά, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνεχίζουν να διαρρέουν ότι «από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών πληρώθηκαν Σκοπιανοί και Αλβανοί δημοσιογράφοι».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό κύκλων του υπουργείου Αμυνας ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών πριν από τις εκλογές, η απάντηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας όδευε προς πρόωρες εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο που πέρασε.
Τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρό του
Το τυπικό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει προγραμματίσει ήδη τρεις δημόσιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα (22/10 Ηράκλειο, 25/10 Κομοτηνή, 5/11 Αθήνα) και προγραμματίζει και άλλες, ενώ οι βασικοί πολιτικοί στόχοι του είναι τρεις:
• Στόχος 1: Ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιμείνει στην αντιπαράθεση για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
• Στόχος 2: Ο Αλέξης Τσίπρας, επειδή τον «άδειασε» και τον άφησε ακάλυπτο στην ανοίκεια, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Καμμένο ενώπιον όλων των υπουργών, αλλά και επειδή τον ανάγκασε να τεθεί εκτός υπουργείου Εξωτερικών στην πιο κρίσιμη φάση για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρεί δικό του παιδί.
• Στόχος 3: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επειδή, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού, τον «άδειασε» όταν μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο του ζήτησε να εξηγήσει στον υπουργό Εθνικής Αμυνας πού πάνε τα 11 εκατ. απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ και εκείνος δεν το έκανε. Είναι γνωστό άλλωστε στον κ. Κοτζιά αλλά και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης και του Μαξίμου ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δύο φορές στο παρελθόν προσπαθήσει να γίνει υπουργός Εξωτερικών και δεν τα κατάφερε…
Το πρώτο κρας τεστ αναμένεται να είναι η δέσμευση του πρώην υπουργού Εξωτερικών ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες εντός Βουλής και θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για το δικαίωμα της Βουλής να ενημερώνεται για τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων (των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη ή και άλλων αν δικαιολογούν τέτοια κονδύλια). Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι θα στηριχθεί από την αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση ήδη σχεδιάζουν τη δική τους στάση, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα κάνει πίσω σε αυτό που ανήγγειλε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]