Η προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της χώρας του σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης του VMRΟ για χρηματισμό και παζάρια ψήφων βουλευτών με τίμημα έως δύο εκατομμύρια. Σε κάθε περίπτωση η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από τα 2/3 του Κοινοβουλίου της FYROM επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ελλάδα για τρεις βασικούς λόγους.
Πρώτον, ακυρώνεται ο πολιτικός λόγος του Πάνου Καμμένου που υποστήριζε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ακυρωθεί λόγω της χαμηλής συμμετοχής στο δημοψήφισμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία όχι απλώς παραμένει ενεργός αλλά μετατρέπεται και σε επιταχυντή εξελίξεων.
Δεύτερον, ο Ζόραν Ζάεφ υπό την πίεση μάλιστα του διεθνούς παράγοντα θα «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όπως δηλαδή προέβλεπε και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας.
Τρίτον, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς μόλις προχθές «προκάλεσε» την παραίτηση του ΥΠΕΞ και βασικού υποστηρικτή της συμφωνίας Νίκου Κοτζιά ενώ ενίσχυσε τη θέση του Πάνου Καμμένου ο οποίος αντιτίθεται στο κείμενο των Πρεσπών.
Είναι σαφές ότι μετά τη νίκη του Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της χώρας του οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Ελλάδα. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που θεωρείται βέβαιο, καθώς ο αμερικανικός παράγων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είτε θα θελήσει τότε ο κ. Τσίπρας να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή αναζητώντας τις ψήφους που του λείπουν από «σκόρπιους» βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού ή και ανεξάρτητων ή θα τρενάρει για λίγο τη διαδικασία, μέχρι δηλαδή τον Φεβρουάριο, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία και να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τον Μάιο μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών.
Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός βίος της κυβέρνησης φαίνεται να λήγει τον Μάιο και εν μέσω σφοδρών αναταράξεων που αναμένεται να προκαλέσει ο κ. Καμμένος αμφισβητώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και ερχόμενος σε αντίθεση με τον… υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση μπαίνει πια σε μεγάλη δοκιμασία με τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας εκτός Υπουργικού Συμβουλίου και το βασικό πολέμιό της εντός.
Βάσει της συμφωνίας, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ η συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας.
Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθούν ιδίως σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό άνω του 70% τάσσεται κατά του περιεχομένου της συμφωνίας.
Καταγγελίες από την αντιπολίτευση για εξαγορά ψήφων
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα στα Σκόπια, VMRO, κατήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής πως σε έναν βουλευτή προτάθηκε να «πουλήσει» την ψήφο του έναντι 250.000 ευρώ, ένας άλλος έλαβε πρόταση για 1 εκατομμύριο ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ.
Σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ: «Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τις καθυστερήσεις στη διαδικασία.
«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή ΠΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!
Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ» ενώ έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.000.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».
«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]