Η παραίτηση που υπέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς έγινε στις 2 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό που την έκανε αμέσως δεκτή.
Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εκτελεί πλέον και χρέη υπουργού Εξωτερικών: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ]
«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του. « Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.
Η αιτία είναι η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του από τον Πάνο Καμμένο κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε εχθές.
Είμαστε σε αναμονή της επιστολής παραίτησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση αντιδρώντας στην ιδέα να συγκυβερνεί πλέον με τον κ. Καμμένο που με τις θέσεις του δυναμιτίζει όλη την δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο εξωτερικών σε φλέγοντα ζητήματα.
Ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου έδειχνε ότι δεν θα είχε πολύ μεγάλο μέλλον στην κυβέρνηση.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα σήμερα όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA ουσιαστικά έδειξε την πόρτα της εξόδου στον υπουργό τονίζοντας ότι: «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την oποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς.
Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».
Τι λένε οι συνεργάτες του
Ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου έδειχνε ότι δεν θα είχε πολύ μεγάλο μέλλον στην κυβέρνηση. Εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών καθώς θεώρησε πως δεν έλαβε αρκετή στήριξη από κανέναν υπουργό, αλλά ούτε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν ότι αισθάνθηκε θιγμένος από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο για τα μυστικά κονδύλια, καθώς ο υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση.
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς σε απάντηση ων παραπάνω έχει πάρει πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ.Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ.Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια». Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης.
Η παραίτηση Κοτζιά έρχεται σε μία στιγμή που τα μέτωπα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής είναι πάρα πολλά και δύσκολα. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκκρεμούν, ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να συμπροεδρεύσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι στο προσκήνιο και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να «βγάζουν» ξανά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αμφισβητούν την ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]