Η απαξιωτική αναφορά του Πάνου Καμμένου ότι συνομιλεί μόνο με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος ουσιαστικά τον προκάλεσε να ρίξει την κυβέρνηση μέσα στη Βουλή, έριξε λάδι στη φωτιά.
Ενοχλημένο
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το «αντάρτικο» του κ. Καμμένου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στο Μαξίμου, που επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, καθώς έχει στηρίγματα που μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή της στην εξουσία». Μετά τον κ. Τσίπρα, που άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να συνεχίσει και χωρίς τον κ. Καμμένο, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, δηλώνουν ανοιχτά πως είναι δυνατή μια «άλλη κυβερνητική πλειοψηφία».
Μεταξύ των υπουργών, που βρίσκονται στο στενό πυρήνα του Μαξίμου και έχουν εκφράσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό τους για το χειρισμό της υπόθεσης Καμμένου, που θυμίζει πλέον βραδυφλεγή βόμβα, βρίσκεται και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος και δημόσια δήλωσε πως «δεν είναι καλή εικόνα αυτή», αναφερόμενος στην κόντρα του υπουργού Αμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, αυτές οι αναφορές έχουν στόχο κυρίως να τραβήξουν τα «χαλινάρια» στον κ. Καμμένο και δεν φανερώνουν απαραίτητα τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Τσίπρας και Καμμένος εξακολουθούν, άλλωστε, να διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και μέχρι στιγμής στις κατ’ ιδίαν τους συζητήσεις δεν έχει προκύψει ρήγμα.
Καζάνι που βράζει
Την ίδια στιγμή, ένταση εξακολουθεί να υπάρχει και στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ. με τρεις βουλευτές, μέχρι στιγμής να διαφοροποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Ελενα Κουντουρά και Κώστα Ζουράρι. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Καμμένος δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις διαφορές, προσπάθησε όμως να χαμηλώσει τους τόνους και να δείξει ότι δεν υπάρχει θέμα με τις εσωτερικές διαφωνίες, καθώς με τις εξελίξεις στα Σκόπια κερδίζει πολιτικό χρόνο. Μάλιστα, ο κ. Καμμένος ισχυρίστηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι δεν υφίσταται θέμα Παπαχριστόπουλου, ούτε του ζητήθηκε να παραδώσει την έδρα αν επιμείνει στη θέση του για στήριξη της συμφωνίας. Ωστόσο, χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ. είναι η φράση του κ. Παπαχριστόπουλου, προς τον κ. Καμμένο, στη συνεδρίαση της Κ.Ο., στην οποία έφθασε τελευταίος, την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ο κ. Παπαχριστόπουλος φέρεται να είπε με νόημα: «Δεν μου αφήσατε θέση να καθίσω. Μου πήρατε την καρέκλα»…
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Ο Πάνος Καμμένος σκοπεύει να συνεχίσει την πολεμική ρητορική κατά της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, καθώς είναι το μοναδικό πολιτικό εργαλείο που διαθέτει αυτή τη στιγμή, προκειμένου να συγκρατήσει τη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματός του. Αν οι εσωτερικές έριδες διατηρηθούν και υπάρξει σημαντική εξέλιξη με τα Σκόπια, τότε αναμένεται να θέσει ανοιχτά θέμα κομματικής πειθαρχίας, απειλώντας με αυστηρά μέτρα όσους βουλευτές δεν συμμορφωθούν. Ταυτοχρόνως, ο κ. Καμμένος διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τις τελικές αποφάσεις πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, για τη συμφωνία των Πρεσπών, θα καθυστερήσει αρκετά, τοποθετώντας τη χρονικά στο τέλος του καλοκαιριού του 2019.
Μέχρι την άνοιξη
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του Πάνου Καμμένου και θεωρούν πως όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια, δηλαδή είτε προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές είτε αναζητηθεί κοινοβουλευτική στήριξη από την αντιπολίτευση, η συμφωνία στην Ελλάδα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή το αργότερο την άνοιξη του 2019. Αν και ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό «προθύμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης για να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν φαίνεται να επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τον κυβερνητικό του εταίρο, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε και πτώση της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν προκρίνει ως λύση μια «κυβέρνηση μειοψηφίας». Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως όταν έρθει η κρίσιμη ώρα μπορεί να βρεθεί μια χρυσή τομή, προκειμένου να συνεχιστεί η συμβίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. μέχρι να συμφωνηθεί από κοινού ο χρόνος των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα για να καταλήξουν πού θα καθίσει η μπίλια της κάλπης. Οπως επισημαίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα ζυγίσουν τα δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο του 2019.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]